آموزشگاه فن و کار

دلایل استارت نخوردن ماشین

نویسنده: علیرضا سلیمانی
دلایل استارت نخوردن ماشین
چکیده:

در این مقاله تلاش کردیم به طور جامع و کامل دلایل استارت نخوردن ماشین در فصل های گرم و یا سرد سال در خودروهایی با دنده معمولی و یا اتومات را بررسی کرده و توضیح دهیم وجودِ چه نواقصی در چه بخش هایی از خودرو ممکن است عملکرد ضعیف و ناقص استارت اتومبیل را به دنبال داشته باشند.

بر خلاف تصور عموم مردم جامعه، خوب استارت نخوردن ماشین در زمان های مختلف روز (برای مثال اول صبح، ظهر و سایر وقت ها) و در شرایط اقلیمی و آب و هوایی گوناگون (در فصل سرد و یا گرم سال) در خودروهای داخلی مانند پراید، سمند، تیبا، پژو 206 و پژو 405 و دیگر مدل های اتومبیل داخلی و حتی در ماشین های وارداتی و خارجی، دلایل بسیار متعددی می تواند داشته باشد و این که تصور شود فقط باتری ماشین (خرابی و خالی بودن و خوابیدن آن و سایر حالت های ممکن معیوب بودن باطری) می تواند به تنهایی باعث این مشکل شود؛ کاملا اشتباه و از نظر علمی و عملی غیر قابل استناد است.

با آموزشگاه فن و کار در این مقاله همراه باشید تا شما را با اصلی ترین دلایل استارت نزدن خودرو آشنا کرده و راهکارهایی کاربردی برای حل این مشکل به شما ارائه دهیم.  این مقاله می تواند به عنوان راهنما و چک لیستی کامل و جامع برای بررسی فنی خودرو و بخش های مکانیکی و الکتریکی و برقی آن و در نتیجه، یافتن ریشه و علت اصلی عملکرد ناقص استارت اتومبیل برای عموم مردم و تعمیرکاران مبتدی یا حرفه ای مورد استفاده قرار بگیرد.

نکته: پیش از آن که به طور تخصصی وارد بحث در مورد موضوع مقاله شویم، لازم است یک نکته مهم را به شما کاربران گرامی گوشزد نماییم؛ آن هم این که عملکرد ناقص و غیر اصولی استارت خودرو (یا همان مشکل خوب استارت نخوردن وسیله نقلیه) با روشن نشدن ماشین کاملا متفاوت است (و به همین سبب است که دلایل و عوامل ایجاد کننده این مشکلات نیز معمولا به هم ربطی ندارند) و نمی توان این دو مسئله را مشابه و یکسان در نظر گرفت.

اصلی ترین دلایل خوب استارت نخوردن ماشین

تجهیزات و قطعات ریز و درشتِ متعددی در خودرو هستند که وجود نقص و ایراد در هر یک از آن ها می تواند به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم باعث خوب استارت نخوردن اتومبیل شود.

18 علت استارت نخوردن ماشین می تواند موارد زیر باشد:

  • باتری: خرابی یا خوابیدن یا نداشتن شارژ کافی
  • استارت: معیوب بودن قطعات و اجزای داخلی آن
  • سوئیچ: خرابی بودن خود سوئیچ و یا سیم کشی و مغزی آن
  • فرمان: قفل شدن و عدم چرخش و حرکت آن
  • فیوز: سوختگی و فرسوده شدن فیوز و الکترود آن
  • رله پمپ بنزین: معیوب بودن پمپ سوخت و رله آن
  • فیلتر هوا: فرسودگی و گرفتگی و تجمع ذرات آلوده
  • تسمه تایم: فرسودگی و خرابی و تنظیم نبودن
  • شمع: خراب شدن و آسیب دیدگی شمع ها
  • سوخت: خالی بودن باک بنزین و نداشتن سوخت کافی
  • فیلتر سوخت: انباشته شدن آلاینده ها و فرسودگی
  • دینام یا آلترناتور: عدم توانایی در شارژ باتری
  • موتور: وجود نقص در بخش های مکانیکی و عدم عملکرد صحیح
  • سیم کشی و اتصالات: شل و یا غیر اصولی بودن برق کشی خودرو
  • سلکتور گیربکس: آسیب دیدن و محدود کردن حالت های دنده
  • کلاه توزیع: انباشت رطوبت و قطرات آب ناخواسته در آن
  • انژکتور: عدم توانایی در سوخت رسانی کافی
  • روغن موتور و خنک کننده: کاهش مقدار آن ها و ایجاد اختلال در عملکرد موتور
  • و …

در ادامه قصد داریم به صورت دقیق بررسی کنیم که وجود عیب و نقص در هر یک از این قطعات چگونه روی عملکرد استارت ماشین تاثیر گذاشته و مانع از خوب استارت خوردن خودرو خواهد شد و برای تشخیص و رفع این عیوب چه راهکارهایی را می توان در پیش گرفت.

آموزشگاه فن و کار در دپارتمان اتومکانیک خود دوره های تخصصی آموزش مکانیک خودرو و شاخه های مرتبط با اتومکانیک از جمله دوره آموزش گیربکس خودرو ، آموزش جلوبندی ماشین ، تعویض روغنی و … را بصورت صفر تا صد عملی در تعمیرگاههای اختصاصی و با با ارائه مدرک بین المللی برگزار می کند. این دوره ها ویژه بازار کار بوده و زیر نظر سازمان فنی حرفه ای ارائه می شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر با شماره 02191009433 تماس بگیرید.

خراب یا خالی بودن باتری

همانطور که می دانید؛ باتری یکی از لوازم مصرف شونده و غیر دائمی در ماشین بوده که عمر آن پس از گذشت زمانِ دو سال و یا پیمودن مسافت چهل هزار کیلومتر به پایان می رسد. این قطعه حیاتی خودرو ممکن است بر اثر عوامل مختلف (مانند روشن نبودن اتومبیل برای مدت زمان طولانی، وقوع پدیده برق دزدی در خودرو، تکان خوردن شدید ماشین و …) خراب شده، بخوابد و یا خالی شود و هر یک از این اتفاقات؛ ممکن است علت خوب استارت نخوردن ماشین باشد.

برای اطمینان از این موضوع که استارت نخوردن ماشین به علتِ خرابی و وجود عیب و نقص در باتری خودرو می باشد؛ می توانید روش های متنوعی را امتحان کنید که برخی از مهم ترین این روش ها عبارت اند از:

  • زمانی که می خواهید استارت بزنید؛ صفحه کیلومتر هیچ واکنشی نشان نداده و حتی چراغ های آن روشن نمی شود.
  • در زمان استارت زدن، موتور خودرو هیچ صدایی از خودش تولید نکرده و شروع به چرخش و حرکت نمی کند.
  • بعد از هل دادن ماشین و یا انجام کارهایی مانند باتری به باتری نمودن، عملکرد استارت بهبود می یابد.
  • صفحه کیلومتر خودرو علامت باطری را نمایش داده و نسبت به خراب بودن این قطعه مهم و حیاتی اتومبیل هشدار می دهد.
  • به کمک دستگاه های تست کننده تخصصیِ برق اتومبیل، میزان آمپر را بررسی کرده و دیدید که آمپر و جریان الکتریکی پایین است و به اصطلاح، باتری خالی شده و نیاز به شارژ مجدد دارد.

علت استارت نخوردن ماشین: خرابی یا خوابیدن یا نداشتن شارژ کافی باتری

در صورتی که یک یا چند تا از حالت های بالا را در اتومبیل خود مشاهده کردید؛ تقریبا می توانید مطمئن باشید که علت استارت نزدن خودرو به معیوب، خالی یا فرسوده بودن باتری آن مربوط می شود و شما باید در اسرع وقت نسبت به تعویض و یا تعمیر و شارژ این قطعه حیاتی خودرو در مراکز و تعمیرگاه های تخصصی و حرفه ای، اقدام نمایید.

معیوب بودن قطعات داخلی استارت

گاهی اوقات علت خوب استارت نزدن ماشین ناشی از خرابی و معیوب بودن بخش های داخلی و قطعات تشکیل دهنده خود استارت (برای مثال دنده، اتوماتیک یا سلونوئید، دو شاخه، بوش و …) می باشد؛ چرا که اگر این اجزاء به صورت کاملا هماهنگ و منظم و بدون کم و کاست در کنار یکدیگر فعالیت نکنند؛ در نهایت فرآیند برق رسانی و دریافت انرژی الکتریکی از باتری ماشین و تبدیل آن به انرژی مکانیکی توسط قطعاتی مانند دنده و فلایویل با مشکل مواجه شده و ماشین خوب استارت نمی خورد.

جالب است بدانید خراب بودن قطعاتی مانند دو شاخه، چرخ دنده و اتوماتیک استارت باعث می شود تا ماشین در هنگام روشن شدن و استارت زدن صداهای عجیب و غیر عادی از خودش تولید کند؛ مانند صدای قیژ و خرخر و سایر آلودگی های صوتی. ما در مقاله علت صدای زیاد استارت موتور ماشین به طور کامل به بررسی علل و نشانه ها و راهکارهای مشکل صداهای غیر معمول استارت پرداخته ایم که می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، آن را مطالعه نمایید.



خرابی سوئیچ و سیم کشی و مغزی آن

سوئیچ یکی از اجزای مهم خودرو است که به طور مستقیم با استارت در ارتباط بوده و از بخش های مکانیکی و الکتریکی مختلف (شامل بخشی از سوئیچ که در دست می گیریم و درون محفظه مخصوص آن قرار داده و می چرخانیم و بخش هایی مانند مغزی و سیم پیچی یا به عبارتی، اتصالات و سیم کشی آن) تشکیل شده است.

اگر به هر دلیلی (برای مثال رسوب گرفتن و کثیف بودن دندانه ها و شیارهای داخل سوئیچ، خراب و فرسوده شدن مغزی، سیم کشی و اتصالات شل و غیر استاندارد درون سوئیچ، شکستن کلیدهای قبلی درون محفظه مخصوص سوئیچ و سایر موارد) بخش های مکانیکی و یا الکتریکی سوئیچ خودرو دچار ایراد و مشکل شود؛ ماشین خوب استارت نخواهد خورد و با سختی و مشقت روشن خواهد شد.

لازم است توضیح دهیم برای تشخیص این که آیا نقص در عملکرد استارت اتومبیل، مربوط به خرابی سوئیچ آن است یا خیر می توانید وسایل و تجهیزات الکترونیکی ماشین (برای مثال، چراغ موجود در داشبورد) را بررسی نموده و اگر این قطعات دچار قطعی و عدم اتصال شده و یا چشمک می زنند؛ به احتمال زیاد سوئیچ ماشین مشکل دارد. همچنین می توانید سوئیچ خودرو را در تعمیرگاه های مجاز مورد معاینه و بررسی دقیق قراره داده و در صورت نیاز، برای تعمیر یا تعویض کردن آن اقدامات لازم را به عمل آورید.

علت استارت نخوردن ماشین: خرابی بودن خود سوئیچ و یا سیم کشی و مغزی آن

قرار گرفتن فرمان در حالت قفل

حالت قفل در خودروهای مدرن و امروزی یکی از حالت های سوئیچ به نام LOCK است که این قابلیت برای جلوگیری از سرقت و دزدیده شدن وسایل نقلیه به آن ها اضافه شده است. زمانی که ماشین یا به عبارت بهتر، فرمان خودرو در حالت قفل قرار داشته باشد، ماشین به درستی و به طور کامل استارت نمی خورد و روشن نمی شود.

برای حل مشکل قفل شدن فرمان خودرو و استارت نزدن ماشین در اثر این مشکل، باید با به کارگیری هر دو دست خود، سوئیچ را چرخانده و به صورت همزمان و هماهنگ با این چرخش، فرمان ماشین را هم به طرفین (چپ و یا راست) هدایت کنید. این عملیات دو جانبه، در اغلب مواقع، مشکل قفل شدن فرمان و استارت نخوردن ماشین را برطرف خواهد کرد.

البته لازم است متذکر شویم، اعمال فشار و نیروی بیش از حد به فرمان و یا سوئیچ برای حل مشکل استارت نزدن خودرو و یا به صورت مداوم و پشت سر هم استارت زدن ممکن است به این قطعه و سایر بخش های اتومبیل (مانند باتری و سوئیچ) آسیب وارد کرده و باعث خرابی باطری و یا شکستن کلید سوئیچ درون محفظه آن شود.

خراب شدن و سوختن فیوزها

در وسایل نقلیه مختلف، تعداد گوناگونی فیوز (بیش از 10 تا) تعبیه شده است تا جلوی ورود جریان برق و الکتریسیته بیش از حد به ماشین و اجزای الکتریکی مهم آن را گرفته و با سوختن خود، مانع از آسیب دیدن این بخش ها در اثر دریافت برقِ بیش از حد مجاز شود.

متاسفانه این فیوزها به مرور زمان بر اثر سوختن زیاد و مکرر، از تعداد شان کم شده و ممکن است این کاهشِ تعداد، عملکرد استارت خودرو را با مشکل مواجه کرده و مانع از خوب استارت زدن ماشین شود.

فیوزها که در اغلب دارای بدنه پلاستیکی و دو شاخه های فلزی هستند؛ در خودرو درون یک محفظه مخصوص و ویژه به نام جعبه فیوز قرار گرفته اند و شما می توانید برای چک کردن سالم یا معیوب بودن این قطعات کوچک و در عین حال پرکاربرد و حیاتی خودرو، زیر کاپوت و یا سایر بخش ها مانند زیر فرمان ماشین را مورد بررسی قرار دهید.

دلایل استارت نخوردن ماشین: سوختگی و فرسوده شدن فیوز و الکترود آن

معیوب بودن پمپ سوخت و رله پمپ بنزین

پمپ سوخت و یا پمپ بنزین همانطور که از نام آن مشخص است، وظیفه دارد سوخت مورد استفاده توسط وسیله نقلیه را از باک به موتور برساند و اگر این قطعه معیوب و آسیب دیده و یا فرسوده باشد، این عملیات سوخت رسانی به درستی انجام نشده و در نتیجه آن، ماشین نمی تواند به خوبی استارت بخورد و روشن شود.

به علاوه؛ در اتومبیل هایی که از مکانیزم سوخت رسانی نوع انژکتوری بهره می گیرند؛ پمپ بنزین یا پمپ سوخت قطعه مهمی به نام رله دارد (درون جعبه فیوز قرار گرفته) که موظف است میزان جریان الکتریکی که به بخش های گوناگون سیستم انتقال سوخت در ماشین وارد می شود را مدیریت و بهینه سازی کرده و کنترل نماید.

اگر به هر دلیلی، رله پمپ سوخت در خودروهای انژکتوری دچار خرابی و آسیب دیدگی شدید گردد؛ بنزین به درستی از محفظه باک به بخش های دیگر مانند محل احتراق در موتور منتقل نشده و در نتیجه ماشین نمی تواند به درستی استارت بخورد. خبر خوب این است که پمپ سوخت و رله آن در صورت معیوب بودن به راحتی قابل تعمیر و یا جایگزینی هستند و برای حل مشکل عملکرد ناقص استارت اتومبیل در اثر خرابی این قطعات نیاز به صرف زمان و یا هزینه خیلی زیاد نیست.

کثیف و فرسوده بودن فیلتر هوا

فیلتر هوا در خودرو یکی از قطعات مهم و به نسبت حیاتی با شمار می آید که موظف است هوای ورودی به داخل خودرو و بخش های داخلی آن مانند محفظه احتراق ماشین را به درستی تصفیه کرده و آلودگی های آن مانند گرد و غبار و کثیفی و چربی ها را فیلتر نماید و به عبارت دیگر، از ورود این ذرات ناخواسته به درون اتومبیل جلوگیری به عمل آورد.

کثیف و معیوب بودن و یا فرسوده بودن فیلتر هوا به صورت غیر مستقیم بر روی عملکرد استارت ماشین تاثیر گذاشته و مانع از خوب استارت خوردن خودرو می شود؛ چرا که بدون تصفیه اصولی هوای ورودی به ماشین و در نتیجه آن، راه یافتن ذرات آلودگی به درون محفظه سوخت و احتراق، فرآیند اشتعال بنزین دچار اختلال شده و در ادامه؛ این مشکل باعث استارت نزدن ماشین خواهد شد.

بهتر است برای اطمینان از عملکرد بهینه فیلتر هوا و در نتیجه آن، استارت ماشین؛ پس از پیمودن مسافتی به اندازه پنج هزار کیلومتر، نسبت به تعویض و جایگزینی فیلتر هوای قدیمی و فرسوده با یک فیلتر جدید و سالم اقدام نمایید.

علت استارت نخوردن ماشین: انباشته شدن آلاینده ها و فرسودگی در فیلتر هوا

معیوب یا تنظیم نبودن تسمه تایم

یکی دیگر از دلایل خوب استارت نزدن انواع ماشین های داخلی و خارجی در فصل گرم یا سرد سال، می تواند ناشی از معیوب یا تنظیم نبودن تسمه تایم باشد. این تسمه لاستیکی وظیفه دارد بخش های مختلف موتور مانند میل سوپاپ (میل بادامک) و میل لنگ را در زمان درست و به شکل هماهنگ و منظم به چرخش و حرکت واداشته و بدین ترتیب، موتور را به کار انداخته و موجب شروع فعالیت آن شود.

حال اگر به دلیل این که مدت زمان زیادی (بیش از چهار الی پنج سال) از عوض کردن تسمه تایم خودرو گذشته است و یا به علت عدم نصب و تنظیم قطعه به شکل صحیح، این تسمه نتواند به خوبی وظایف خود را انجام دهد؛ موتور روشن نشده و از کار خواهد افتاد و همین موضوع باعث استارت نخوردن ماشین خواهد شد.

برای پیشگیری از این مشکل بهتر است تسمه تایم خودرو را به صورت منظم مورد بررسی قرار داده و در صورت مشاهده علائم خرابی و فرسودگی در آن، اقدامات ضروری برای عوض کردن این قطعه مهم را انجام دهید.

خراب بودن شمع های خودرو

یکی از اصلی ترین دلایل استارت نخوردن ماشین های داخلی به ویژه مدل های پراید و پژو، به معیوب و یا فرسوده بودن شمع های موتور و قطعات آن مانند الکترود و عایق و واشر مربوط می شود.

علت تاثیر شمع ها روی عملکرد استارت ماشین، نقش مهم این قطعات در سیستم احتراق و سوخت رسانی خودرو می باشد؛ چرا که شمع ها وظیفه دارند جریان الکتریکی را دریافت کرده و پس از طی فرآیندهای خاصی، جرقه زنی و احتراقِ سوخت و بنزین موجود در محفظه اشتعال ماشین را رقم بزند و اگر این جرقه زنی و مشتعل شدنِ سوخت به درستی انجام نشود؛ خودرو قادر خواهد بود به خوبی استارت زده و روشن شود.

لازم است توضیح دهیم که علت اصلی خرابی و از کار افتادن شمع های ماشین و در نتیجه، ایجاد اختلال در عملکرد استارت، ناشی از فرسوده و معیوب شدن قطعات داخلی شمع ها (به ویژه الکترودها) می باشد و در صورت مشاهده نشانه های خرابی در این قطعات توسط تعمیرکاران خبره و یا افرادی که از برق خودرو سررشته دارند؛ باید در اسرع وقت نسبت به تعمیر و جایگزینی شمع های موتور اقدام کرد.

علت استارت نخوردن ماشین: خراب شدن و آسیب دیدگی شمع ها

سایر دلایل استارت نخوردن ماشین

تا اینجا سعی کردیم برخی از مهم ترین علت های خوب استارت نزدن خودرو و نقش قطعات کلیدی و مرتبط به استارت مانند باتری، سوئیچ، فرمان، شمع و … در ایجاد این مشکل را به طور مفصل با هم بررسی کنیم.

در ادامه، قصد داریم دسته دیگری از فاکتورهای تاثیرگذار روی عملکرد استارت (تاثیر مستقیم و یا غیر مستقیم) را به صورت خلاصه مرور کرده تا شما خوانندگان محترم به بهترین شکل ممکن بتوانید علت اصلی استارت نزدن وسایل نقلیه متعلق به خود و اطرافیان تان را بیابید.

برخی از مهم ترين فاکتورهای اثرگذار روی عملکرد بهینه استارت ماشین و به عبارت دیگر، دلایل خوب استارت نخوردن ماشین های ایرانی و خارجی در فصل گرم و سرد سال، به شرح زیر هستند:

  • سوخت مورد استفاده در ماشین (به ویژه بنزین) تمام شده است و باک سوخت خالی است.
  • فیلتر سوخت بر اثر استفاده طولانی مدت و به طور مداوم فیلتر کردن ذرات آلوده موجود در سوخت، دچار گرفتگی و انسداد شده است و سوخت تمیز و کافی به محفظه احتراق نمی رسد.
  • آلترناتور یا دینام خودرو معیوب و یا فرسوده و از کار افتاده شده است و نمی تواند باتری را به درستی و به قدر کفایت شارژ کرده و برق مورد نیاز سیستم های الکتریکی خودرو از جمله استارت را تامین نماید.
  • قطعات و بخش های مکانیکی موجود در موتور خودرو مانند تسمه تایم، یاتاقان، میل لنگ، پیستون و سایر اجزای مهم، دچار آسیب شده اند و به همین دلیل، موتور به خوبی عمل نمی کند.
  • ماشین به کارواش برده شده و بر روی آن خدمات موتور شویی انجام گرفته و به همین دلیل، سیستم های الکتریکی و مکانیکی آن مانند باتری، شمع و … دچار مشکل شده اند.
  • سیم کشی برق خودرو و اتصالات الکتریکی در بخش های گوناگون مانند جعبه فیوز، دینام، باتری و سایر قسمت ها، دچار مشکل شده اند و جریان برق به خوبی در خودرو توزیع نمی یابد.
  • سلکتور گیربکس در ماشین های دنده اتوماتیک دچار آسیب شده است و خودرو فقط در حالت های دنده خاص، مثل N و P می تواند خوب استارت بخورد.
  • تجمع یافتن رطوبت و قطره های آب غیر لازم در کلاه توزیع، عملکرد موتور خودرو و در نتیجه استارت ماشین را با مشکل مواجه کرده است.
  • انژکتور ماشین معیوب و فرسوده شده است و توانایی سوخت رسانی کافی و به موقع به موتور را ندارد و به همین دلیل، خودرو خوب استارت نمی خورد.
  • روغن موتور و مایع خنک کننده به قدر کافی در ماشین وجود نداشته و یا دچار افزایش دما شده اند (در فصول گرم سال) و مانع عملکرد صحیح موتور و استارت می شوند.
  • و …

آموزشگاه فن و کار با برگزاری دوره های تخصصی آموزش برق خودرو نحوه عیب یابی و تعمیرات سیستم های الکتریکی و الکترونیکی ماشین مانند ایسیو، دینام، باتری، شمع، فیوز، سیستم استارت و سایر بخش ها را به صورت عملی و تخصصی به کارآموزان آموزش می دهد.

از دیگر دوره های تخصصی این آموزشگاه در زمینه خودرو می توان به دوره های آموزش مکانیک ماشین، نصب دزدگیر و ضبط و باند، صافکاری، تعویض روغنی و … اشاره کرد. اطلاعات بیشتر در خصوص این دوره ها را می توانید از طریق مشاهده و بررسی دپارتمان اتو مکانیک فن و کار به دست آورید.

3/5 - (2 امتیاز)
نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده نظرات
phone icon 021-91009433 / 09058520960