تابلو فرمان آسانسور چیست و چه کاربردی دارد؟
تابلو فرمان آسانسور چیست و چه کاربردی دارد؟ امروزه از آسانسور برای جابجایی بین طبقات ساختمان های مختلف مسکونی، اداری، پزشکی و غیره استفاده می شود. تجهیزات و قطعات الکترونیکی و مکانیکی مختلفی برای هدایت آسانسور مورد استفاده قرار می گیرند. تابلو فرمان آسانسور یکی از اجزای اصلی به کار رفته در بخش الکتریکی آسانسور بوده که در کنترل آسانسور کاربرد دارد. در این مقاله ضمن تعرف تابلو فرمان آسانسور، با اجزا و وظایف تابلو فرمان آسانسور آشنا شده و انواع آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم.
مجتمع فن و کار دوره آموزش نصب آسانسور را بصورت تخصصی و صفر تا صد با 30% تخفیف شهریه برگزار میکند.
تابلو فرمان آسانسور چیست؟
تابلو فرمان آسانسور یکی از قسمت های مهم در بخش الکترونیکی آسانسور بوده که وظیفه کنترل آسانسور و حرکت کابین آسانسور بین طبقات ساختمان را بر عهده دارد. دستور جا به جایی بین طبقات ساختمان توسط دو قطعه جعبه کارکدک و کابل حمل کننده به تابلو فرمان ارسال شده و پس از پردازش در بخش کنترلی آسانسور، نیروی محرکه به موتور آسانسور برای حرکت بین طبقات وارد می شود.
تابلو فرمان آسانسور به صورت جعبه ای بزرگ شامل قطعات الکترونیکی مختلف، مدار های فرمان و ریز پردازنده ها بوده که از بدنه ای از جنس فلز ساخته شده و در قسمت موتور خانه آسانسور نصب می شود. تابلو فرمان آسانسور با نام برد آسانسور نیز شناخته شده و در واقع مرکز پردازش اطلاعات وارد شده از تجهیزات الکترونیکی به کار رفته در آسانسور می باشد.
اجزا تابلو فرمان آسانسور
همان طور که گفته شد تابلو فرمان آسانسور از مدار های فرمان، ریز پردازنده ها و قطعات الکتریکی تشکیل شده است. اجزا تابلو فرمان آسانسور شامل موارد زیر است:
- برد الکترونیکی اصلی IMC
- برد Input/Output تنظیم طبقات و نمایش شماره طبقه مورد نظر
- برد الکترونیکی کابین CAB
- برد الکترونیکی تغذیه و شارژ باتری IPS
- برد الکترونیکی کنترل بار و فاز LPC
- جعبه رویزیون
برد الکترونیکی اصلی IMC
برد اصلی تابلو فرمان آسانسور دارای ابعاد 12*17 سانتی متر بوده و از 10 خروجی 24 ولت و 7 ورودی 110 ولت تشکیل شده است. برد الکترونیکی اصلی IMC وظیفه کنترل ایمنی دستگاه را بر عهده داشته و تمام ورودی ها به جز یکی از آن ها فیدبک بوده و یک مورد باقی مانده برای بررسی وجود ولتاژ در تابلو فرمان آسانسور به کار گرفته می شود.
برد Input/Output تنظیم طبقات و نمایش شماره طبقه مورد نظر
برد Input/Output که به اختصار I/O نشان داده می شود یکی از اجزای اصلی تابلو فرمان آسانسور بوده که کاربرد های فراوانی دارند. برد ورودی/خروجی به وسیله دو رشته سیم به برد اصلی متصل شده و بسته به کاربرد آن می تواند در قسمت های مختلف سیستم آسانسور مانند موتور خانه، تابلو فرمان و حتی کابین راه اندازی و نصب گردد. یکی از کاربرد های برد ورودی/خروجی در تنظیم طبقات و نمایش شماره طبقه مورد نظر به وسیله تغییر دیپ سوئیچ می باشد.
برد الکترونیکی کابین CAB
برد الکترونیکی کابین CAB یکی از اجزای اصلی تابلو فرمان آسانسور بوده که وظیفه تنظیم و پخش صدا در آسانسور را بر عهده دارد. برد کابین برای ذخیر صوت مورد نظر از یک حافظه با حداکثر ظرفیت 4 گیگا بایت تشکیل شده و می توان از بلندگوی 4 اهمی برای تنظیم صدای مورد نظر پرداخت.
برد الکترونیکی تغذیه و شارژ باتری IPS
مدار های حفاظتی، یکسو ساز ها، مدار تنظیم سنسور حرارتی و شارژ باتری از اجزای تشکیل دهنده برد الکترونیکی تغذیه و شارژ باتری IPS بوده که تغذیه 12 ولت و 24 ولت را تامین می کنند. یکی از اجزای دیگر برد تغذیه و شارژ باتری تابلو فرمان آسانسور فیوز F3 بوده که به منظور جلوگیری از وارد شدن آسیب به باتری، در هنگام اتصال اشتباه ترمینال ها، باتری را از مدار خارج می کند.زمان شارژ کامل باتری 24 ساعت بوده که در این زمان باید تابلو 24 ساعت روشن بماند.
برد الکترونیکی کنترل بار و فاز LPC
حفاظت از موتور، جلوگیری از عدم تقارن و جا به جایی فاز، کمبود ولتاژ و اضافه جریان بر عهده برد الکترونیکی کنترل بار و فاز LPC بوده که در تابلو فرمان های دو سرعته وجود دارد. در تابلو فرمان های VVVF این وظیفه بر عهده درایو بوده و از برد کنترل بار و فاز استفاده نمی شود.
جعبه رویزیون
جعبه رویزیون که روی کابین آسانسور نصب می شود وظیفه ایجاد ارتباط بین اتصالات برقی روی کابین به تابلو کنترل را بر عهده دارد. جعبه رویزیون از کلید های راننده، کنترل درب، توقف اضطراری و شاسی ها تشکیل شده است.
کاربرد تابلو فرمان آسانسور
تابلو فرمان آسانسور نقش مهمی در عملکرد آسانسور داشته و وظایف آن عبارتند از:
- کنترل حرکت و سرعت موتور اصلی آسانسور
- حفظ ایمنی مسافران آسانسور
- حفاظت الکترونیکی از تجهیزات به کار رفته در آسانسور
- انجام درخواست های منتقل شده از طبقات و کابین آسانسور
- نظارت بر حرکت کابین آسانسور
- تشخیص موقعیت کابین آسانسور در هر لحظه
انواع مختلف تابلو فرمان آسانسور
تابلو فرمان آسانسور بسته به تجهیزات داخلی و عملکرد شامل دو دسته زیر می باشند.
- تابلو فرمان دو سرعته
- تابلو فرمان درایو دار
تابلو فرمان دو سرعته
تابلو فرمان دو سرعته آسانسور از دو عدد سیم پیچ برای اجرای در دو سرعت کند و تند تشکیل شده است. بدین صورت که در ابتدای حرکت موتور با دور تند کار کرده و با گذشت هر یک ثانیه، یک متر را طی نموده و هنگام رسیدن به طبقه مورد نظر سرعت کم شده و موتور با دور کم شروع به کار کرده تا آسانسور متوقف شده و از حرکت بایستد. تابلو فرمان دو سرعته با نام SPD2 نیز شناخته می شوند. کارایی پایین تابلو فرمان دو سرعته و لرزش کابین آسانسور هنگام حرکت باعث شده است میزان استفاده از آن ها با کاهش جدی روبرو شود و معمولا به دلیل قیمت پایین در ساختمان هایی که به پروانه پایان کار نیاز ندارند نصب می شوند.
تابلو فرمان درایو دار
درایود در واقع یک قطعه الکتریکی بوده که با تغییر سطح ولتاژ و فرکانس موجب راه اندازی موتور در سرعت و گشتاور های مختلف می شود. استفاده از درایو در تابلو فرمان باعث راه اندازی و حرکت نرم آسانسور شده به طوری که که موتور در آغاز حرکت سرعت کمی داشته و با افزایش تدریجی ولتاژ، سرعت بالا رفته تا به حد نامی خود برسد. تابلو فرمان درایو دار که با نام VVVF شناخته می شوند به دلیل عدم لرزش کابین، توقف بدون شوک و ضربه و هم چنین میزان برق مصرفی کمتر نسبت به تابلو فرمان دو سرعته در صنعت آسانسور از محبوبیت بالایی برخوردار است.
انواع تابلو فرمان آسانسور از نظر نقشه مداری
تابلو فرمان آسانسور از نظر نقشه مداری و تجهیزات به کار رفته در آن ها به 4 دسته زیر تقسیم می شوند:
- تابلو فرمان رله ای
- تابلو فرمان دیجیتالی
- تابلو فرمان PLC
- تابلو فرمان میکروکنترلری
تابلو فرمان رله ای
اولین تابلو فرمان آسانسور ها از نوع تابلو فرمان رله ای بوده که وجود قطعات رله و کنتاکتور در ساختار اصلی آن ها موجب شباهت زیاد تابلو فرمان رله ای آسانسور به تابلو های صنعتی کنتاکتور شده است. امروزه استفاده از تابلو فرمان رله ای به دلیل قدیمی بودن تجهیزات به کار رفته در آن ها و کاربری پایین با توجه به پیشرفت تکنولوژی محدود شده و می توان گفت از صف تولید خارج شده است.
تابلو فرمان دیجیتالی
تابلو فرمان دیجیتالی نسبت به تابلو فرمان رله ای پیشرفته تر بوده و از گیت های منطقی مانند AND، OR و NOT برای پردازش اطلاعات و ارسال فرمان استفاده می کنند. ضمن استفاده از تراشه های دیجیتالی، لازم است برای تغییر برنامه در این تابلو فرمان ها، IC مربوطه را تعویض نمود.
تابلو فرمان دیجیتالی نسب به تابلو فرمان رله ای عملکرد سریع تری داشته و در اندازه کمتری طراحی و تولید می شود. هم چنین تولید صدای و نویز کم و مصرف کمتر انرژی و برق موجب استفاده از تابلو فرمان دیجیتالی به جای رله ای شده است. در مقابل تابلو فرمان دیجیتالی به دلیل الزام تعویض IC برای تغییر برنامه نسبت به تابلو فرمان میکروکنترلری انعطاف پذیری کمتری دارد.
تابلو فرمان PLC
PLC در واقع یک کنترل کننده منطقی برنامه پذیر است که در صنعت کاربرد گسترده ای دارد. از آن جایی که سیستم آسانسور به سیستم های صنعتی شباهت زیادی دارد، از PLC برای کنترل آسانسور استفاده می شود. مزیت استفاده از تابلو فرمان PLC برنامه پذیر بودن آن ها بوده ولی در مقابل به دلیل هزینه بالا خرید PLC از نظر اقتصادی عملی نبوده .و کاربرد زیادی ندارد.
تابلو فرمان میکروکنترلری
میکروکنترلر یکی قطعه الکترونیکی بوده که از بخش های مختلفی برای کنترل و هدایت فعالیت های صنعتی به صورت کلی مورد استفاده قرار می گیرند. میکرو کنترلر های مورد استفاده در تابلو فرمان های میکروکنترلری شامل AVR، ARM، AT Mega 8051 و غیره می باشد.سرعت پردازش بالا، هزینه پایین، عدم حساسیت زیاد به نویز، حافظه بالا، عیب یابی و تعمیر آسان و مصرف کم برق باعث شده که استفاده از تابلو فرمان های میکروکنترلری در صنعت آسانسور گسترش یافته و به محبوب ترین تابلو فرمان آسانسور تبدیل شود.
مجتمع فن و کار برگزار کننده دوره های برق مانند: آموزش برق ساختمان ، آموزش تابلو برق صنعتی ، آموزش برق صنعتی ، آموزش سیم پیچی موتور ، آموزش هوشمند سازی ساختمان ، آموزش plc و … می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های آموزشگاه تماس بگیرید.