علت خاموش شدن ناگهای گوشی و راهکارها
خاموش شدن ناگهانی تلفن همراه، می تواند منجر به از دست رفتن اطلاعات مهم، تماس های ضروری و یا پیام های حیاتی شود. علاوه بر این، خاموش شدن های مکرر معمولا نشان دهنده وجود نقص فنی در موبایل است و در صورت عدم رفع این ارور به شکل صحیح، به مرور زمان آسیب های جدی تر برای سخت افزار یا نرم افزار گوشی به وجود خواهد آمد.
در حدود 20 الی 30 درصد از کاربران تلفن های هوشمند، در طول یک سال به طور مکرر با مشکل خاموش شدن ناگهانی گوشی های هوشمند مواجه می شوند. این آمار نشان دهنده فراوانی این معضل و ضرورت یافتن راه حل های مناسب برای آن است.
با در نظر گرفتن عواقب و تاثیرات منفی این مشکل و اهمیت آن برای کاربران گوشی های هوشمند و همچنین کسانی که به حوزه فناوری و تعمیرات دستگاه های الکترونیکی علاقه مند هستند، قصد داریم در ادامه این مقاله آموزشگاه فن و کار به بررسی علل مختلف خاموش شدن ناگهانی گوشی موبایل و ارائه راه حل های مناسب برای رفع این مشکل بپردازیم. با درک و شناخت این علل و آشنایی با راه حل های ارائه شده، کاربران می توانند از بروز این معضل ناخوشایند پیشگیری کرده و یا در صورت وقوع آن، به سرعت نسبت به رفع مشکل اقدام نمایند.
اگر می خواهید روش حل مشکل خاموش شدن ناگهانی گوشی های موبایل و سایر معضلات و ارورهای نرم افزاری و سخت افزاری تلفن های همراه را به درستی بیاموزید و قادر باشید از گوشی خود به بهترین نحو استفاده و مراقبت نمایید؛ می توانید در دوره های تخصصی آموزش تعمیرات موبایل آموزشگاه فن و کار شرکت کنید. لازم است توضیح دهیم، با توجه عملی و کاربردی بودن دوره، شما کارآموزان محترم این امکان را دارید که بعد از به پایان رساندن کلاس، وارد بازار کار شده و درآمدزایی داشته باشید؛ همچنین می توانید در صورت تمایل در آزمون های مربوطه شرکت کرده و مدرک رسمی و معتبر با قابلیت ترجمه از سوی سازمان فنی و حرفه ای کشور دریافت نمایید.
دسته بندی دلایل خاموش شدن گوشی
برای درک بهتر این موضوع؛ ما علت های متعددی که می توانند خاموشی تلفن های همراه هوشمند را در سیستم عامل های معروف مانند اندروید و ios و … به دنبال داشته باشند؛ به طور خلاصه در جدول زیر آورده ایم.
دسته بندی مشکل | توضیحات بیشتر | نمونه هایی از این مشکل |
مشکلات نرم افزاری | ثبات و پایداری سیستم را به طور کلی مختل کرده و منجر به خاموشی ناگهانی موبایل می شوند. | نرم افزار معیوب، کمبود حافظه، تنظیمات نا مناسب، مشکلات مربوط به کش برنامه ها و … |
مشکلات سخت افزاری | به اجزای داخلی گوشی آسیب رسانده و خاموش شدن غیر منتظره دستگاه را به دنبال دارند. | باتری معیوب، مشکلات متعلق به دکمه پاور، گرم شدن بیش از حد، آسیب فیزیکی و … |
در بخش بعدی، توضیحات بیشتر و کامل تری درباره هر یک از مشکلات نرم افزاری و سخت افزاری مسبب خاموشی موبایل ارائه خواهیم کرد؛ پس با ما همراه باشید.
مشکلات نرم افزاری
آمارها نشان می دهد که در حدود سی الی چهل درصد از مواردِ مربوط به خاموش شدن ناگهانی گوشی، به مشکلات نرم افزاری مربوط می شود. این رقم در برندهای مختلف گوشی موبایل، می تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال؛ بر طبق گزارشات، در گوشی های اندرویدی به دلیل ماهیت متن باز (open source) بودن سیستم عامل، احتمال بروز مشکلات نرم افزاری و به تبع آن خاموش شدن ناگهانی، بیشتر از گوشی های آیفون است. مشکلات نرم افزاری متعددی می توانند منجر به خاموش شدن تلفن های همراه شوند که برخی از رایج ترین این مشکلات عبارت اند از:
-
نرم افزار معیوب
یکی از شایع ترین عللِ نرم افزاری خاموش شدن بی موقع و غیر منتظره گوشی های موبایل هوشمند امروزی، وجود نرم افزارهای معیوب و ناسازگار در آن ها است؛ زیرا این نرم افزارها با ایجاد اختلال در عملکرد سیستم عامل، منجر به خاموشی و از کار افتادن ناگهانی دستگاه می شوند. برای حل این مشکل، لازم است تا از نصب برنامه ها از منابع غیر معتبر خودداری کنید و همواره نسخه های به روز آن ها را از مارکت های معتبر مانند گوگل پلی، اپ استور و … دانلود نمایید.
-
کمبود حافظه
پر شدن فضای ذخیره سازی گوشی تا حد زیادی می تواند بر عملکرد آن تاثیر منفی بگذارد. در مواردی که حافظه داخلی گوشی به طور کامل پر شده باشد، ممکن است شاهد خاموشی های ناگهانی دستگاه باشیم. برای رفع این مسئله، ضروری است تا اقدام به آزاد سازی فضای ذخیره سازی نمایید. این کار را می توان با حذف برنامه های غیر ضروری، انتقال فایل ها به کارت حافظه جانبی و پاک کردن حافظه پنهان برنامه ها انجام داد.
-
تنظیمات نامناسب
گاهی اوقات، تنظیمات نامناسب گوشی نیز می تواند منجر به خاموش شدن نابهنگام آن شود. به عنوان مثال، تنظیم روشنایی صفحه نمایش در بالاترین حد ممکن یا فعال بودن دائمی بلوتوث و وای فای و جی پی اس، می تواند سبب افزایش مصرف باتری و در نهایت خاموشی ناگهانی دستگاه شوند. برای بر طرف کردن این معضل، باید تنظیمات گوشی را به طور دقیق بررسی کرده و موارد غیر ضروری و اضافی را غیر فعال نمایید.
-
مشکلات کش برنامه ها
تجمعِ بیش از حدِ مجازِ حافظه پنهان ( کش یا cache ) در برنامه ها و اپلیکیشن های گوشی به مرور زمان باعث کند شدن و افت عملکرد موبایل می شود و در برخی موارد، این موضوع می تواند منجر به خاموشی های ناگهانی نیز گردد. به منظور رفع این مسئله، نیاز است تا به طور مرتب اقدام به پاک کردن کش برنامه ها نمایید. این کار را می توان از طریق تنظیمات گوشی و یا با استفاده از برنامه های جانبی و واسطه انجام داد.
-
سایر مشکلات نرم افزاری
به غیر از موارد ذکر شده در بالا، مشکلات نرم افزاری دیگری نیز وجود دارند که می توانند منجر به خاموش شدن بی موقعِ گوشی های هوشمند شوند. مسائلی نظیرِ آپدیت ناقص سیستم عامل، وجود بد افزار و یا ارورهای مربوط به درایورها در گروهِ این مشکلات قرار می گیرند. در صورتی که با وجود اعمال راه حل های نام برده شده در بخش های قبلی، همچنان مشکل خاموشی ناگهانی گوشی موبایل شما پابرجا بود، لازم است تا از یک متخصص و تعمیرکار زبده برای بررسی و عیب یابی دستگاه خود کمک بگیرید.
مشکلات سخت افزاری
علاوه بر مسائل و ارورهای مربوط به نرم افزار و سیستم عامل تلفن های همراه؛ مشکلات سخت افزاری گوناگونی در داخل و بیرون از دستگاه می توانند باعث خاموش شدن ناگهانی آن شوند که در ادامه رایج ترینِ آن ها را با هم بررسی کرده و با ارائه راه حل های مناسب، به شما در جلوگیری از وقوع این معضل کمک می کنیم.
-
گرم شدن غیر معمول
گرم شدن بیش از حد گوشی موبایل، یکی از رایج ترین عللِ سخت افزاری خاموش شدن نابهنگام آن است. این اتفاق می تواند به دلیل استفاده طولانی مدت از دستگاه، اجرای برنامه های سنگین، قرار گرفتن در معرض تابش مستقیم نور خورشید، وجود مشکل در سیستم خنک کننده گوشی و یا دیگر مسائل پیش بیاید. زمانی که دمای موبایل از حد مجازِ در نظر گرفته شده برای آن فراتر رود، به منظور جلوگیری از آسیب به قطعات داخلی، گوشی به طور خودکار خاموش می شود.
راه حل مشکل:
- برای جلوگیری از گرم شدن بیش از حد تلفن همراه، تا حد امکان از آن در محیط های خنک و سایه دار استفاده کنید.
- برنامه های سنگین که نیاز به پردازش بالایی دارند (مانند بازی های گرافیکی و سرویس های تماشای ویدئوی آنلاین، اپلیکیشن های مربوط به سوشال مدیا و …) را به طور همزمان اجرا نکنید.
- پس از مدتی استفاده از گوشی موبایل، به آن استراحت دهید و برای یک مدت زمان بیش از حد طولانی (و بدون وقفه) از دستگاه استفاده نکنید.
- تا جایی که می شود؛ از قاب های ضخیم با جنس و ابعاد نامناسب که جلوی خارج شدن جریان هوای داغ از دستگاه را می گیرند، استفاده نکنید.
- در صورت مشاهده علائم گرم شدن بیش از حد تلفن همراه (مانند داغ شدن بدنه، کند شدن عملکرد و یا تخلیه سریع باتری) بلافاصله آن را خاموش کرده و بگذارید تا به طور کامل خنک شود.
-
خراب و فرسوده شدن باتری
باتری گوشی، یکی از اجزای اصلی و حیاتی آن است که با گذشت زمان و در اثر استفاده مکرر، ممکن است دچار فرسودگی و خرابی شود. از نظر علمی و با توجه به مشخصات فنی تلفن های همراه، این امر می تواند منجر به ناتوانی باتری در نگه داشتن شارژ، تخلیه سریع آن و در نهایت خاموش شدن مکرر و ناگهانی دستگاه شود.
راه حل این مسئله:
- در صورت مشاهده علائمی مانند کاهش مدت زمان نگه داشتن شارژ توسط گوشی، باد کردن باتری و یا گرم شدن غیر طبیعی آن، هر چه سریع تر نسبت به تعویض باتری تلفن همراه با یک باتری اورجینال اقدام کنید.
- از قرار دادن گوشی موبایل خود در معرض گرما و یا سرمای شدید به شدت خودداری کنید.
- همواره و در هر شرایطی، سعی کنید از شارژر و کابل شارژ اورجینال و با کیفیت استفاده نمایید.
- برنامه هایی که به طور غیر ضروری و بی رویه از باتری دستگاه استفاده می کنند را تا حد امکان ببندید.
-
مشکلات مربوط به CPU
پردازنده یا CPU همان طور که از نام آن پیدا است؛ مغز متفکر گوشی محسوب می شود و وظایف مربوط به انجام عملیات بر روی داده ها و پردازش آن ها را بر عهده دارد. خرابی CPU می تواند به دلیل مسائل و فاکتورهای گوناگونی از جمله ضربه خوردن به گوشی، نفوذ آب به داخل آن و یا استفاده از نرم افزارهای ناسازگار و معیوب رخ دهد. در صورت بروز مشکل در CPU، ممکن است شاهد خاموش شدن ناگهانی گوشی، فریز شدن و از کار افتادن صفحه نمایش و یا عملکرد نامنظم آن باشید.
راه حل این معضل:
- حتی الامکان از ضربه خوردن و افتادن گوشی بر روی زمین خودداری کنید.
- در صورت نفوذ آب به داخل تلفن همراه، بلافاصله آن را خاموش کرده و به مراکز تعمیرات مجاز ببرید.
- از نصب برنامه ها و فایل های غیر مجاز از منابع نا معتبر پرهیز نمایید.
- در صورت بروز علائم خرابیِ متعدد در دستگاه، گوشی را به مراکز تعمیرات مجاز و خوش نام ببرید تا توسط متخصصان و تعمیرکاران حرفه ای بررسی شود.
-
سوختن هارد گوشی
هارد، یکی از مهم ترین قطعات گوشی موبایل است که وظیفه ذخیره سازی اطلاعات آن را بر عهده دارد و در اثر عوامل متنوع (مانند نوسانات برق، ضربه خوردن، نفوذ آب و یا گرم شدن بیش از حد) ممکن است دچار آسیب شده و بسوزد. آسیب جدی و سوختن هارد، علائم مختلفی از جمله خاموش شدن ناگهانی، روشن نشدن دستگاه، هنگ کردن و از دست رفتن اطلاعات را به همراه دارد. در صورت بروز این مشکل، تنها راه حل، تعویض هارد گوشی توسط یک تعمیرکار متخصص و کاربلد است.
-
خراب شدن تاچ ال سی دی گوشی
همان طور که می دانید؛ تاچ ال سی دی، رابط کاربری اصلی گوشی است که به صاحبانِ تلفن های همراه امکان می دهد با دستگاه تعامل پایدار و موثر داشته باشد. این قطعه ممکن است به دلایل گوناگونی مثل ضربه خوردن، نفوذ آب، فرسودگی و یا مشکلات مربوط به مادر برد دچار خرابی و آسیب جدی شود. در صورت معیوب شدن و از کار افتادن تاچ ال سی دی، ممکن است صفحه نمایش گوشی به طور کامل خاموش شود، به لمس و ضربه ها پاسخ ندهد و یا بخش هایی از آن به صورت نا منظم کار کند. تعویض تاچ ال سی دی، تنها راه حل بر طرف نمودن این معضل است.
-
خراب شدن دکمه پاور و ولوم گوشی
دکمه های پاور و ولوم (کم و زیاد کردن صدای موبایل)، از جمله دکمه های فیزیکی (غیر لمسی) گوشی هستند که برای روشن و خاموش کردن دستگاه، تنظیم صدا و انجام سایر عملکردها مورد استفاده قرار می گیرند. خرابی این دکمه ها معمولا بر اثر عواملی مثل فرسودگی، نفوذ آب و یا مشکلات مربوط به برد و… اتفاق می افتد.
در صورت خرابی دکمه پاور، ممکن است روشن و خاموش کردن گوشی با مشکل مواجه شود و یا دستگاه به صورت غیر منتظره و ناگهانی خاموش شود. به علاوه؛ در صورت خرابی دکمه های ولوم، تنظیم صدا به درستی انجام نخواهد شد. در برخی موارد، ممکن است با تمیز کردن دکمه ها و یا استفاده از اسپری های مخصوص، مشکل برطرف شود. با این حال، در اکثر موارد، تعویض دکمه های آسیب دیده تنها راه حل موجود برای این مسئله خواهد بود.
-
آب خوردگی و رسیدن رطوبت به موبایل
نفوذ آب یا هر نوع مایع دیگری به داخل گوشی های هوشمند و مدرن امروزی (که دارای قطعات الکتریکی و الکترونیکی بی شماری هستند) می تواند به بخش های مختلفِ سخت افزاری دستگاه از جمله هارد، برد، باتری و اتصالات داخلی آن آسیب برساند. این صدمات می توانند منجر به ایجاد اتصال کوتاه، خوردگی قطعات و در نهایت خاموش شدن ناگهانی تلفن همراه شوند.
در صورتی که گوشی شما خیس شده است، اولین اقدامِ لازم و حیاتی، خاموش کردن فوری آن و خارج کردن سیم کارت و کارت حافظه است. در قدم بعدی، تا حد امکان سعی کنید آب را از سطح گوشی با استفاده از یک پارچه نرم و بدون پرز جذب کنید. دقت داشته باشید که نباید از سشوار یا سایر منابع حرارتی برای خشک کردن دستگاه استفاده کنید، چرا که این کار می تواند به تشدید آسیب های داخلی منجر شود.
به یاد داشته باشید که بهترین راهکار در این شرایط، مراجعه به یک مرکز تعمیرات موبایل مجاز و با سابقه است. تکنسین های متخصص با استفاده از ابزارآلات و روش های مناسب، می توانند گوشی شما را به طور کامل باز کرده و فورا نسبت به خشک کردن قطعات داخلی و پاکسازی بخش های آسیب دیده آن اقدام کنند.
-
وارد شدن ضربه و آسیب فیزیکی به گوشی
حوادثی مانند افتادن گوشی موبایل از ارتفاع، ضربه خوردن به آن یا له شدن تحت فشار، می توانند باعث وارد شدنِ آسیب های فیزیکی به بخش های مختلف سخت افزاری از جمله قاب، صفحه نمایش، باتری و مادر برد شوند و این صدمه ها در برخی موارد خاموش شدن ناگهانی و نابهنگام دستگاه را به دنبال دارند.
در صورتی که گوشی شما ضربه خورده و یا دچار آسیب های فیزیکی شده است، به طور دقیق بررسی کنید که آیا علائم ظاهریِ مشهود و قابل رویت (از جمله ترک خوردگی صفحه نمایش، شکستگی قاب یا خم شدن بدنه گوشی) در دستگاه وجود دارد یا خیر. اگر هر یک از این موارد را مشاهده کردید، حتما به یک مرکز تعمیرات معتبر و شناخته شده مراجعه نمایید. تکنسین های متخصص با بررسی دقیق گوشی، می توانند میزان و نوع آسیب را تشخیص داده و عملیات های مربوط به تعمیر یا تعویض قطعات صدمه دیده و معیوب را خیلی سریع و بدون فوتِ وقت اجرا نمایند.
-
اتصال گوشی به شارژر فندکی
استفاده از شارژرهای فندکی (شارژرهایی که امکان شارژ کردن موبایل در خودرو را فراهم می کنند) که نا مرغوب یا غیر استاندارد هستند؛ می تواند خطرات متعددی را برای گوشی موبایل به همراه داشته باشد؛ زیرا این شارژرها معمولا فاقد پروتکل های محافظتی لازم در برابر نوسانات ولتاژ و اتصال کوتاه بوده و در نتیجه، ممکن است به باتری گوشی و سایر قطعات داخلی آن آسیب برسانند.
آسیب به باتری در اثر استفاده از شارژر فندکیِ بی کیفیت، می تواند باعث ناپایداری عملکرد گوشی، افت ناگهانی شارژ و در نهایت خاموش شدن آن شود. برای جلوگیری از بروز این مشکل، همواره از شارژرهای فندکی با کیفیت و استاندارد و مورد تایید مراجعِ معتبر استفاده کنید. همچنین، تا حد امکان از شارژ کردن گوشی در خودرو به مدت طولانی خودداری کنید، چرا که گرمای ایجاد شده در داخل خودرو می تواند به باتری آسیبِ جدی برساند.
روش های پیشگیری از خاموشی موبایل
حال که دلایل و عواملی اصلیِ دخیل در خاموشی و از کار افتادن نابهنگام گوشی های موبایل را بررسی کردیم؛ بیایید روش های جلوگیری از این معضل را هم شناسایی نماییم. بنا به نظر متخصصان، تکنیک های ساده اما موثری را می توان برای جلوگیری از خاموش شدن تلفن های همراه مدرن امروزی به کار گرفت که در جدول زیر برخی از کلیدی ترینِ آن ها را شرح داده ایم.
روش پیشگیری از خاموشی | توضیحات بیشتر |
مدیریت مصرف باتری تلفن همراه | روشنایی صفحه نمایش را به حداقل برسانید و از حالت کم مصرف باتری استفاده کنید. برنامه های پرمصرف را ببندید یا آن ها را در پس زمینه غیر فعال کنید. ویبره و بلوتوث را زمانی که نیاز ندارید خاموش کنید و از GPS فقط زمانی که به آن واقعا احتیاج دارید استفاده نمایید. به روز رسانی نرم افزار سیستم عامل و برنامه ها را به طور مرتب انجام دهید. |
بررسی سلامت باتری موبایل | از داغ شدن بیش از حد گوشی جلوگیری نموده و از شارژر و کابل شارژ اورجینال استفاده کنید. باتری گوشی را به طور مرتب و کامل شارژ کرده و از تخلیه شدنِ کامل باتری قبل از شارژ خودداری نمایید. به علاوه؛ اگر باتری گوشی شما قدیمی یا فرسوده شده است، آن را تعویض کنید. |
بررسی وضعیت نرم افزاری دستگاه | نسخه نرم افزار سیستم عامل و برنامه های نصب شده را به صورت مداوم و منظم آپدیت نمایید و از نصب برنامه های غیر مجاز و مشکوک (از منابع نا معتبر) خودداری کنید. حافظه داخلی گوشی را به طور مرتب پاکسازی نموده و از آنتی ویروس برای مقابله با بد افزارها و ویروس ها استفاده کنید. |
بررسی مشکلات و مسائل مربوط به سخت افزار گوشی | از قرار دادن گوشی در معرض گرد و غبار و رطوبت زیاد خودداری کنید و پورت ها و اتصالات دستگاه را به طور مرتب تمیز کنید. همچنین، بهتر است از کاور و محافظ صفحه نمایش مناسب استفاده کنید. به خاطر داشته باشید، در صورتی که گوشی موبایل شما در اثر ضربه یا افتادن آسیب ببیند، ممکن است به بررسی و تعمیر تخصصی نیاز داشته باشد. |
محیط استفاده از دستگاه | عدم استفاده از گوشی در محیط های بسیار گرم یا سرد: این امر ممکن است به باتری آسیب برساند و منجر به خاموش شدن ناگهانی آن شود.
استفاده نکردن از تلفن همراه در هنگام بارش باران یا رطوبت زیاد: نفوذ آب به داخل گوشی می تواند اتصال کوتاه و خاموشی آن را به دنبال داشته باشد. |
عیب یابی و تعمیر تخصصی | چنانچه با وجود انجام تمام اقدامات پیشگیرانه، گوشی شما همچنان به طور ناگهانی و مکرر خاموش می شود، بهتر است از یک متخصص تعمیرات موبایلِ زبده و ماهر برای رفع این مسئله کمک بگیرید. |