آموزشگاه فن و کار

نحوه تعمیر مبدل حرارتی پکیج

نویسنده: پیمان رشوند
نحوه تعمیر مبدل حرارتی پکیج

تامین سیستم های گرمایشی از مواردی است که در هنگام ساخت ساختمان باید آن را در نظر داشت. بسیاری از سیستم های گرمایشی نیاز به لوله کشی در هنگام اجرای تاسیسات ساختمان دارند و به همین علت باید از ابتدای ساخت نوع سیستم سرمایشی و گرمایشی مورد نظر خود را انتخاب نمود. به عنوان مثال در صورتی که مایل به استفاده از سیستم گرمایش از کف می باشید نیاز است تا لوله کشی آن پیش از اجرای سرامیک کردن کف ساختمان صورت گیرد. یکی از سیستم های گرمایشی پرطرفداری که در سال های اخیر استقبال زیادی از آن شده است پکیج دیواری می باشد. این وسیله به علت مزایایی مانند کوچک بودن، استقلال واحدها، مصرف پایین انرژی و زیبایی ظاهری محبوبیت زیادی را در میان افراد پیدا کرده است. پکیج ها علاوه بر تامین گرمای ساختمان به گرم نمودن آب مصرفی ساختمان نیز می پردازد و این یک مزیت مهم برای این وسیله محسوب می شود.

شرکت های داخلی و خارجی مختلفی به تولید انواع پکیج در مدل ها و طرح های مختلف می پردازند و برندهای متنوعی از این محصول در بازار وجود دارد که با توجه به بودجه و سلیقه می توان هر یک از آنها را خریداری و نصب نمود. حتی بهترین برندهای پکیج نیز ممکن است پس از مدتی کار کردن با مشکلاتی مواجه گردند و نیاز به تعمیر داشته باشند. مشکلات و خرابی های مختلفی در پکیج های دیواری رخ می دهد که خراب شدن مبدل حرارتی یکی از آنهاست. در این مطلب به نحوه تعمیر مبدل حرارتی پکیج پرداخته شده است.

نحوه عملکرد پکیج و معرفی اجزای آن

نحوه تعمیر مبدل حرارتی پکیج

در گذشته استفاده از موتورخانه برای گرم کردن شوفاژها و رادیاتورهای داخل ساختمان های مختلف رواج بسیاری داشت و دردسرهای بسیاری برای راه اندازی موتور خانه ها وجود داشت. در ابتدا باید مکانی جهت احداث موتورخانه در نر گرفته می شد و تجهیزات و لوله های گران قیمتی برای آن خریداری می شد. تعمیرات موتورخانه نیز شامل هزینه های جداگانه می گردید که در مجتمع ها این هزینه ها از تمامی ساکنیم دریافت می شد. امروزه پکیج ها جایگزین موتورخانه ها گشته و علاوه بر کم شدن هزینه ها، هر واحد پکیج مخصوص به خود را دارد و واحدها کاملا مستقل از یکدیگر می باشند. از پکیج ها برای گرما بخشیدن به ساختمان از طریق شوفاژ، رادیاتور، گرمایش از کف، رادیاتور قرنیزی و غیره استفاده می شود و این وسایل از طریق لوله هایی که از پکیج خارج شده و آب گرم وارد آنها می گردد به گرم نمودن ساختمان می پردازند. سوختی که پکیج برای گرم کردن ساختمان از آن استفاده می کند گاز و برق می باشد.

پکیج ها از قطعات مختلفی تشکیل شده اند که عملکرد این قطعات در کنار یکدیگر می تواند سبب گرم کردن ساختمان و آب مصرفی گردد. در ادامه به معرفی اصلی ترین قطعات پکیج پرداخته شده است.

  • برد پکیج: تمامی پکیج ها از قطعه ای به نام برد الکترونیکی تشکیل شده اند که این برد به عنوان مغز دستگاه عمل کرده و وظیفه فرمان دادن به قطعات مختلف پکیج را برای انجام فعالیتی خاص بر عهده دارد. بر روی برد پکیج نیز قطعات مختلفی مانند ترانس تغذیه، رله، آی سی، فیوز و غیره نصب شده است که این قطعات نیز به انجام وظایف خاصی در پکیج می پردازند.

  • فلو سوئیچ پکیج: فلوسوئیچ در مسیر آب ورودی به پکیج نصب شده است و موجب قطع و وصل شدن جریان الکتریکی در دستگاه می گردد. قطعاتی به صورت شناور بر روی فلوسوئیچ قرار گرفته اند که به آهن ربایی متصل بوده و زمانی که آب مصرفی باز می گردد این قطعات به همراه آهن ربا حرکت نموده و سبب اطلاع برد کنترل از باز شدن آب می گردد.

 

  • پمپ سیرکولاسیون پکیج: از این پمپ برای این که فشاری که در مدار گرمایش و گردش آب گرم وجود دارد کاهش پیدا کند استفاده می کنند. این پمپ در واقع موظف است تا آب را در مدار گرمایشی به حرکت در آورده و در مسیر برگشت گرمایش قرار می گیرد.

 

  • سنسورهای پکیج: سنسورهایی که در پکیج به کار برده شده اند در سه نوع سنسور NTC، سنسور دود یا ترموستات و پرشر سوئیچ آب وجود دارند. برای کنترل کردن دمای لوله مبدل از سنسور NTC استفاده شده و سنسور دود در صورت عدم کارکرد صحیح دودکش و پرشر سوئیچ آب نیز جهت کنترل میزان فشار آب در مدار گرمایش مورد استفاده قرار می گیرند.

 

  • مبدل حرارتی پکیج: مبدل را می توان یکی از اصلی ترین قطعات در پکیج های دیواری دانست که به صورت لوله هایی پر پیچ و خم در مقابل شعله مشعل قرار گرفته اند و گرمای مشعل را به ابی که درون خود دارند انتقال می دهند. این لوله های مارپیچ با استفاده از تیغه هایی به نام فین به یکدیگر متصل می باشند و هر چه میزان این فین ها بیشتر باشد گرمای بیشتری به مبدل منتقل می گردد. مبدل های حرارتی در دو نوع مبدل اولیه و ثانویه وجود دارند که دارای عملکردی خاص در پکیج می باشند.

 

علاوه بر قطعات گفته شده قطعات مختلف دیگری در انواع پکیج ها وجود دارد که ما در این مطلب قصد داریم تا به نحوه تعمیر مبدل حرارتی پکیج بپردازیم.

چگونه مبدل حرارتی پکیج را تعمیر نماییم؟

مبدل های حرارتی معمولا از جنس مس بوده و رسوبات آهکی و زنگ زدگی و یا پوسیدگی مبدل می تواند در عملکرد پکیج اختلال ایجاد کرده و راندمان دستگاه را کاهش دهد. علائم مختلفی وجود دارند که نشان دهنده رسوب گرفتن مبدل می باشند. از این علائم می توان به کم شدن فشار اب گرم مصرفی در حمام و آشپزخانه، گرم نشدن آب در هنگام روشن بودن پکیج، گرم نشدن شوفاژها و رادیاتورها، طول کشیدن مدت زمان زیاد برای تولید آب گرم و بالا رفتن بدون دلیل فشار بار دستگاه اشاره کرد.

با توجه به اهمیتی که مبدل حرارتی در پکیج دارد در صورتی که مشکلی در آن به وجود آید نیاز است تا در اسرع وقت جهت تعمیر آن اقدام گردد. با توجه به حساسیتی که در مبدل حرارتی پکیج وجود دارد نیاز است در صورت مواجهه با مشکلات مختلف در آن به هیچ عنوان اقدام به انجام تعمیر به صورت خودسرانه نگردید و حتما از تخصص یک تعمیرکار ماهر استفاده نمایید. چرا که با انجام تعمیر خودسرانه علاوه بر حل نشدن مشکل، ممکن است خرابی های دیگری در پکیج رخ داده و موجب صرف هزینه های بیشتر جهت تعمیرات گردد.

سوراخ شدن مبدل حرارتی پکیج

سوراخ شدن مبدل حرارتی پکیج

یکی از اتفاقاتی که ممکن است برای مبدل حرارتی پکیج اتفاق بیفتد سوراخ شدن آن می باشد که این مشکل ممکن است به علت عدم اسید شویی پکیج باشد. اسید شویی پکیج را جهت رسوب زدایی از لوله های مختلف پکیج و مبدل حرارتی انجام می دهند و این کار باید به صورت دوره ای و منظم در سرویس های 6 ماهه و یک ساله پکیج انجام گیرد. اما در صورتی که مبدل پکیج شما سوراخ شد نیازی به نگرانی نبوده چرا که در اکثر مواقع این سوراخی قابل تعمیر می باشد.

گاهی ممکن است مبدل های دو منظوره پکیج دچار سوراخ شدگی گردند که این مشکل می تواند به دلیل این باشد که اسیدشویی از داخل به درستی و با روش صحیح انجام نگرفته است. به همین دلیل گفته می شود که برای رسوب زدایی و اسید شویی پکیج حتما از تعمیرکار مهار و با تجربه استفاده نمایید. از جمله علائمی که نشان دهنده سوراخ بودن و معیوب بودن مبدل حرارتی پکیج می باشد افت فشار و یا بالا رفتن فشار پکیج می باشد. زمانی که مبدل از قسمت بیرونی سوراخ شده باشد باعث می شود تا آب از داخل مبدل خارج شده و ریزش پیدا کند و نیاز به تعمیر دارد.

انواع مبدل های پکیج

پکیج ها در مدل های مختلف دارای مبدل های مختلفی می باشند و ممکن است برخی از آنها تک مبدله و برخی دیگر دو مبدله باشند که امکان رسوب گیری در پکیج های دو مبدله بسیار کمتر می باشد. نشی مبدل ها می تواند در هر دو نوع از پکیج های تک مبدله و دو مبدله اتفاق بیفتد. این نشتی ممکن است از قسمت درونی مبدل اتفاق افتاده و یا از بیرون سوراخ شده باشد. در مورد مبدل هایی که از قسمت بیرونی سوراخ شده اند نیازی نیست تا لوله ها مبدل تعویض گردد و می توان به راحتی مشکل نشتی مبدل را برطرف نمود. اما در صورتی که مبدل های دو منظوره از قسمت داخلی به یکدیگر راه یافته باشند باید قسمتی از لوله های مبدل توسط تعمیرکار تعویض گردد.

تعمیر مبدل دو منظوره پکیج

قسمت هایی از لوله داخلی مبدل که به کلکتور جوش خورده اند، بیشترین امکان را برای سوراخ شدگی دارند چرا که قسمت جوش داخلی مبدل می تواند توسط اسید خورده شده و سوراخ گردد. برای این که به تعمیر مبدل دو منظوره بپردازیم نیاز است تا در ابتدا قسمتی که برای تعمیر مد نظر می باشد با استفاده از سنگ فرز چاک داده شود و جوش داخلی لوله با نهایت دقت ترمیم شده و در انتها لایه ای که برش خورده است مورد جوشکاری قرار گیرد. انجام این کار نیازمند دقت و ظرافت بسیاری می باشد و برای انجام آن، تعمیرکاران معمولا دستمزد زیادی را طلب می نمایند. در صورتی که این هزینه بالا باشد می توان یک مبدل حرارتی نو را خریداری نموده و با مبدل سوراخ آن را تعویض نمود.

روشی ارزان برای تعمیر مبدل حرارتی پکیج

علاوه بر روش گفته شده می توان از ترفندی دیگر برای تعمیر کردن مبدلی که سوراخ شده است به کار گرفت. برای این کار می توانید محلولی درزگیر که برای رادیاتور ماشین استفاده می شود تهیه نموده و پس از بستن شیر ورودی آب پکیج و تخلیه آب آن شلنگ های رفت و برگشت دستگاه را یکسره نمایید. مقداری از درزگیر رادیاتور را با کمی آب جوش مخلوط نموده و بعد از آن ایرونت هواگیری که بر روی پمپ پکیج قرار دارد را باز نموده و محلول ساخته شده را به داخل پمپ بریزید و پس از آن ایرونت را بسته و آب ورودی را باز نموده و در ادامه فشار پکیج را بر روی یک بار تنظیم نمایید و شیر آب را ببندید.

در ادامه وضعیت پکیج را بر روی حالت زمستانی تنظیم نموده و اطمینان حاصل کنید که شعله پکیج روشن نمی گردد چرا که در صورت روشن شدن شعله امکان جوش آوردن پکیج وجود دارد. پس از این که مدت زمانی در حدود 40 دقیقه از چرخیدن آب در داخل پمپ گذشت نیاز است تا پکیج سه بار از شیر تخلیه گردد.

توجه داشته باشید در صورتی که تخصصی در این کار ندارید به هیچ عنوان اقدام به انجام این کار نکنید چرا که ممکن است خطرات جانی و مالی شما را تهدید نماید.

در رابطه با پکیج های با برندهای خارجی، مبدل اصلی یا ثانویه در این نوع از پکیج ها بسیار بالا بوده و نیاز است تا مراقبت های لازم در این نوع از پکیج ها انجام شود تا مبدل دچار خرابی و سوراخ شدن نگردد. نیاز است تا سرویس کردن پکیج و رسوب گیری آن حتما به صورت دوره ای انجاام شده تا پکیج دچار رسوب و جرم نشده و نیازی به صرف هزینه برای تعمیر یا تعویض مبدل نباشد.

تست کردن مبدل پکیج

برای این که مبدل های حرارتی در پکیج از نظر سالم یا خراب بودن تست گردند نیاز است تا مبدل را در ظرف آبی قرار داده و یکی از مسیرهای مبدل تحت فشار زیاد قرار گیرند. اگر مبدل دارای سوراخ یا نشتی باشد از سمت مبدل حباب های هوا ایجاد می شود که در این صورت باید هر چه سریع تر نسبت به رفع نشتی مبدل اقدام نمود.

در مناطقی که سختی آب زیاد می باشد امکان تجمع املاح مختلف و تشکیل رسوب و جرم در لوله های پکیج بیشتر بوده و به همین دلیل برای جلوگیری از خرابی مبدل های حرارتی به علت تجمع رسوبات بهتر است در این پکیج ها از فیلترهای مخصوص و سختی گیرهای پلی فسفات و مغناطیسی استفاده گردد. این فیلترها تاثیر بسیاری بر عدم تشکیل رسوب داشته و عمر دستگاه شما را بالا می برند.

یکی از مواردی که همیشه باید به آن توجه داشت عقربه پکیج می باشد و در صورتی که این عقربه از عدد 1.5 یا 2 بالاتر رود باید این موضوع را به تعمیرکار اطلاع داده تا نسبت به تست مبدل و موارد دیگر اقدام نماید.

مجتمع فن و کار برگزار کننده دوره های تاسیسات مانند: آموزش تعمیرات کولر گازی ، آموزش تعمیرات پکیج ، آموزش نصب پکیج ، آموزش لوله کشی ساختمان و … می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های آموزشگاه تماس بگیرید.

4/5 - (2 امتیاز)
نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده نظرات هنوز نظری ثبت نشده است.
phone icon 021-91009433 / 09058520960