با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران و قرار گرفتن آن در منطقه گرم آسیا، استفاده از سیستم های سرمایشی مختلف در فصول گرم سال ضروری می باشد. در واقع می توان انواع کولرها، پنکه و سایر سیستم های سرمایشی را از جمله وسایلی دانست که موجب آسایش و راحتی افراد شده و امروزه در تمامی ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله علت بالا نرفتن دور موتور داخلی در کولر گازی ایستاده را بررسی می کنیم.
کولر گازی را می توان یکی از پرطرفدارترین سیستم های سرمایشی دانست که به علت برخورداری از مزایای مختلف مورد استقبال فراوانی قرار گرفته است کولرهای گازی را در انواع مختلفی تولید کرده که کولر گازی ایستاده یکی از آنها می باشد و از آن در محیط های مختلف اداری، تجاری و حتی مسکونی استفاده می شود. گاهی ممکن است به دلایل مختلفی دور موتور فن داخلی در این دستگاه ها بالا نرود و موجب عدم خنک سازی فضا گردد.
فهرست مطالب :
کولر گازی از جمله سیستم های سرمایشی بوده که بر اساس سیستم تبرید کار می کند و با دریافت هوای گرم و به جریان درآوردن این هوا درون یک چرخه تبرید، باعث خنک کردن آن شده و محیط اطراف را خنک می نماید. به طور کلی در کولرهای گازی در ابتدا گاز به مایع تبدیل شده و در ادامه این مایع به گاز مبدل می گردد و موجب سرد شدن محیط می گردد.
کولرهای گازی را در انواع متنوعی تولید کرده و وارد بازار می کنند. هر یک از انواع مختلف کولرهای گازی را برای مصارف متنوعی به کار می برند و با توجه به کاربردی که دارند از ساختار و ویژگی های متفاوتی برخوردار می باشند.
کولرهای گازی یک تکه، کولرهای گازی دو تکه یا اسپیلت ها و کولرهای گازی چند تکه انواع مختلفی از این سیستم سرمایشی پر کاربرد می باشند کولر گازی پرتابل، کولر گازی هیبریدی، کولر گازی سقفی، کولر گازی فندکی و کولر گازی ایستاده یا زمینی انواع دیگری از کولرهای گازی بوده که در مکان های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. در این جا به ذکر ویژگی های کولر گازی ایستاده می پردازیم.
کولرهای گازی ایستاده دارای قدرت بسیار بالایی بوده و ابعاد آنها نیز بسیار بزرگ می باشد. گاهی ممکن است کولر گازی پرتابل با کولر گازی ایستاده اشتباه گرفته شود اما تفاوت های این دو نوع کولر را می توان از ابعاد و قدرت آنها متوجه شد. از کولر گازی ایستاده در فضاهایی که دارای ابعاد بزرگی بوده و خنک کردن آنها توسط کولرهای کوچک امکان پذیر نیست استفاده می گردد. حتما در ادارات و شرکت های مختلف با این نوع از کولرها مواجه شده اید و قدرت خنک کنندگی آنها را مشاهده کرده اید.
در ساختار کولر گازی ایستاده از یک یونین خارجی استفاده شده است که کندانسور و کمپرسور دستگاه درون آن قرار گرفته اند. وظیفه کمپرسور مکش گاز از اواپراتور و فرستادن آن به درون کندانسور بوده و کندانسور نیز از یک سری صفحات آلومینیومی مشبک تشکیل شده است که با جذب گرمای گاز مبرد، هوای سرد را به فضای بیرونی انتقال می دهد.
معمولا برای فضاهای بزرگ اولویت انتخاب سیستم سرمایشی با کولرهای گازی ایستاده می باشد. این نوع از کولرهای گازی دارای مزایایی می باشند که منجر به استفاده از آنها در محیط های مختلف شده است.
از مزایای مهم کولرهای گازی ایستاده می توان به مصرف کم آنها اشاره کرد. کمپرسورهای اسکرول پرتوانی در این کولرها تعبیه شده اند که قادر به خنک سازی فضا در مقیاس وسیع می باشند.
رطوبت زدایی یکی از ویژگی هایی است که یک کولر گازی باید داشته باشد. قدرت رطوبت زدایی در کولرهای گازی ایستاده بسیار بالا بوده و این ویژگی موجب می شود تا رطوبت های مختلف از محیط حذف شده و از بروز بیماری های مفصلی در افراد جلوگیری شود. میزان سر و صدای کولرهای گازی ایستاده با توجه به قدرت بسیار بالایی که دارند بسیار ناچیز بوده و ظاهر دستگاه نیز از زیبایی خاصی بهره مند می باشد.
نکته دیگری که در کولرهای گازی ایستاده وجود دارد قابلیت گرم کردن آنها در فصل های سرد سال می باشد. با انجام تنظیمات دستگاه، مکانیسم تبرید معکوس شده و دستگاه شروع به گرم کردن فضا می نماید.
درون لوله های کولر گازی ایستاده گازی به نام مبرد وجود دارد که این گاز هوای گرم را جذب نموده و موجب خنک سازی محیط می گردد. فن کولر گازی هوای گرم را به داخل دستگاه کشیده و کمپرسور موجب متراکم شدن گاز مبرد تبدیل آن به مایع می گردد.
این مایع با فشار وارد لوله های کندانسور شده و یک تبادل را با هوای گرم انجام می دهد. تبادل گرما تا زمانی که مبرد در اثر افت فشار و گرما مجددا به گاز تبدیل می گردد. هوای اطراف کویل های اواپراتور شروع به خنک شدن کرده و توسط فن اواپراتور به داخل ساختمان دمیده می شوند. در ادامه مبرد بعد از اواپراتور به کمپرسور وارد شده و شروع به متراکم شدن می نماید. این چرخه به همین صورت تکرار شده و هوا به صورت مداوم خنک می شود.
گاهی ممکن است دور موتور کولر گازی ایستاده بالا نرود که این مشکل می تواند به دلیل کثیف بودن فن دستگاه باشد. در ادامه به معرفی و کاربرد فن کولر گازی ایستاده و نحوه برطرف نمودن این مشکل اشاره شده است.
همان طور که گفته شد مکیدن هوای گرم به داخل کولر گازی به وسیله یک فن انجام می گیرد که پس از انجام این مکش، هوای مکیده را به سمت فیلتر دستگاه و اواپراتور هدایت می کند. هوای دمیده شده در اطراف کویل های کندانسور و همچنین اواپراتور جریان یافته و توسط فیلتر آلودگی های آن زدوده می شود و در ادامه وارد فضا می گردد. فنی که در داخل یونیت کولر گازی ایستاده وجود دارد به یک موتور کوچک متصل می باشد که می توان با افزایش سرعت موتور، میزان چرخش فن را نیز تغییر داد. به عبارتی با تغییر دادن سرعت موتور سرعت چرخش فن تغییر کرده و میران خنک بودن را تعیین می کند.
کثیف بودن کویل های اواپراتور می تواند موجب اختلال در فن دستگاه و بالا نرفتن دور موتور آن گردد. برای اطمینان از کثیف بودن کویل ها نیاز است تا اواپراتور دستگاه را باز کرده و به صورت دقیق آن را بررسی نمود. البته این کار حتما باید توسط تعمیرکار متخصص صورت گیرد چرا که باز کردن اواپراتور کاری مشکل بوده و در صورتی که توسط خود فرد صورت گیرد امکان خراب شدن آن وجود خواهد داشت. در کولرهای گازی مدل ایستاده هوایی که وارد دستگاه می گردد از قسمت پشت اواپراتور وارد شده و به همین دلیل است که بررسی کویل های اواپراتور از جلو ممکن است کثیفی را نشان دهند. پس از باز شدن کویل اواپراتور باید آن را با دقت تمیز کرده و مورد شست و شوی کامل قرار داد. جت واش دستگاهیی است که تعمیرکاران کولر گازی برای تمیز نمودن کویل اواپراتور از آن استفاده می کنند و آب با فشار زیاد به سطح کویل برخورد کرده و آلودگی ها را به صورت عمقی می زداید. در نهایت هنگامی که کویل ها کاملا خشک شدند باید آن را در جای خود قرار داده و کاملا فیکس نمود.
به طور کلی خراب شدن فن کولر گازی ایستاده موجب عملکرد نادرست دستگاه شده و خنک سازی به درستی انجام نمی گیرد. علائمی مانند عدم روشن شدن کولر گازی، خاموش نشدن فن داخلی پس از خاموش کردن کولر گازی، کار نکردن فن با وجود روشن بودن دکمه آن و عدم کار کردن کمپرسور با وجود کارکرد فن دستگاه می توانند نشانه هایی از خرابی فن کولر گازی باشند که نیاز است تا هر چه سریع تر نسبت به تعمیر آن توسط تعمیرکار متخصص در این کار اقدام نمود.
سرویس سالیانه کولر گازی ایستاده برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات مختلف مانند بالا نرفتن دور موتور فن ضروری می باشد. حضور تعمیرکار جهت انجام سرویس های دوره ای در انواع کولرهای گازی ضروری می باشد و هر گونه اقدام خودسرانه می تواند موجب بروز خطرات و خرابی های بیشتر گردد.
مجتمع فنی پایتخت برگزار کننده دوره های تاسیسات مانند: آموزش نصب و تعمیرات کولر گازی ، آموزش تعمیرات پکیج ، آموزش نصب پکیج ، آموزش تعمیرات موتورخانه ، آموزش لوله کشی ساختمان و … می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های آموزشگاه تماس بگیرید.