نحوه ارتباط بین PLC با HMI
نحوه ارتباط بین PLC با HMI : در عصر مدرن، در همه کشورها و صنایع، ما شاهد موج جدیدی از توسعه فناوری معاصر هستیم که توسط اتوماسیون و درک انسانی کارآمد و ماهر هدایت میشود. چند مفهوم تکنولوژیکی هیجانانگیز و برجسته که در خط مقدم این دنیای فناوری پیشرفته به سرعت در حال پیشرفت هستند عبارتند از رابط ماشین انسانی (HMI) و کنترلکنندههای منطقی قابل برنامهریزی یا همان پیالسی (PLC).
بسیاری از سیستمهای کنترل مدرن از یک کنترل کننده منطقی قابل برنامهریزی (PLC) برای کنترل شیرها، پمپ ها، موتورها و سایر ماشینهای مورد استفاده در یک فرآیند استفاده میکنند. پرسنل فرآیند میتوانند توسط یک محصول رابط ماشین و انسان مبتنی بر کامپیوتر (HMI) با سیستم PLC تعامل داشته باشند. به طور کلی، ترکیبی از PLC و HMI که به خوبی طراحی شده باشد، میتواند به عنوان پایهای قوی برای نیازهای اتوماسیون فرآیند در یک بیزنس عمل نماید.
اما به راستی PLC و HMI چه هستند و چگونه میتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند؟ در این مقاله به تعریف مفاهیم PLC و HMI خواهیم پرداخت، سپس مزایای هرکدام را بررسی کرده و در نهایت نحوه برنامهریزی و ارتباط آنها با یکدیگر را بررسی میکنیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
PLC چیست؟
PLC مخفف عبارت Programmable Logic Controller است که معمولاً در کاربردهای صنعتی استفاده میشود، به طور کلی پیالسیها فاقد صفحه کلید، ماوس و مانیتور هستند، زیرا معمولاً برای اجرای یک سیستم یا ماشین برنامهریزی شدهاند.
کاربر سیستم یا ماشین به ندرت مستقیماً با برنامه PLC در تعامل است و هنگامی که نیاز به ایجاد یا ویرایش برنامه PLC باشد، معمولاً یک رایانه شخصی به آن متصل میشود.
PLC قابلیت قابل توجهی برای اتصال I/O در دنیای واقعی دارد. اکثر مدلهای PLC دارای تنوع عظیمی از ماژولهای I/O قابل تعویض هستند که امکان اتصال مناسب با تقریباً هر نوع تجهیزات آزمایشگاهی یا صنعتی را فراهم میکنند.
عمدتاً PLC ها در یک منطق نردبانی (Ladder Logic) برنامه ریزی می شوند. Ladder Logic اساساً یک برنامه حل منطق بولی با یک رابط کاربری گرافیکی است که برنامهریزی شده است تا شبیه یک نمودار سیمکشی اولیه باشد که در تمام صنایع برق مشترک است.
PLC ها چگونه کار می کنند؟
خوب، این سوال در واقع یک موضوع بسیار ساده است. به قدری ساده که تعجب خواهید کرد که چگونه همه چیز را تحت کنترل نگه میدارد. اولین مرحله در این فرآیند، اسکن ورودی نام دارد. همانطور که از نام آن پیداست، PLC وضعیت تمام دستگاههای ورودی متصل به PLC را تشخیص میدهد.
بعد از آن، مرحله دوم برنامه اسکن است که طی آن برنامهای را که کاربر ساخته اسکن میکند و سپس اجرا مینماید. مرحله بعدی اسکن خروجی است. همانطور که از نامش پیداست، دستگاههای خروجی متصل به PLC را اسکن کرده و آنها را وصل یا قطع میکند.
در نهایت آخرین مرحله مدیریت است. این مرحله بیشتر شبیه یک مرحله ایمنی است که در آن PLC با عیبیابی داخلی، پایانههای برنامهنویسی و … ارتباط برقرار میکند، اگر مرحله آخر به درستی انجام شود و همه چیز تحت کنترل باشد، PLC از ابتدا شروع میشود تا زمانی که حلقه تمام شود.
PLC ها چگونه برنامه ریزی می شوند؟
زمانی که PLCها برای اولین بار وارد بازار شدند از منطق یا Logic استفاده کردند. امروزه تقریباً تمام نرم افزارهای برنامهنویسی PLC گزینهای برای برنامهنویسی در Ladder Logic ارائه میدهند. Ladder Logic یک زبان برنامهنویسی سنتی است که برای تقلید نمودارهای مداری که از چپ به راست میروند استفاده میگردد. در سمت چپ، برنامه شامل کنتاکت های ورودی است که میتوانند بسته یا باز شوند. یک کنتاکت باز هنگام فشار دادن جریان را هدایت میکند، در حالیکه یک کنتاکت بسته، جریان را هنگامی که سیگنال شروع میکند، متوقف مینماید.
در سمت راست، ما کنتاکتهای دستگاههای خروجی را داریم که میتواند محرک، برقی یا شیر باشد. معمولاً این یک سلونوئید است. هنگامی که یک سیگنال به کنتاکت ورودی میرسد، راهاندازی میگردد و شرط (خروجی) برآورده میشود. جدیدترین نوآوری برنامهنویسی “C” نام دارد، اما بسیاری از برنامهنویسان هنوز از نمودارهای نردبانی یا Ladder Logic استفاده میکنند، فقط به این دلیل که استفاده از آن آسانتر است. برخی از تولیدکنندگان ممکن است نرم افزار برنامه نویسی را نیز عرضه کنند. سازندگانی مانند میتسوبیشی و امرون این کار را انجام میدهند.
مزایای برنامه نویسی PLC
برنامه نویسی PLC برای مشاغل مختلف بسیار ارزشمند است. چند مورد از مزایای آن عبارتند از:
- راه حلهای مقرون به صرفهای را برای تولیدکنندگانی که به دنبال کمک در زمینه ساخت و آزمایش، مونتاژ پیچیده و کنترل فرآیند هستند، ارائه میدهد.
- رویههای پیچیده و پویا را ایجاد میکند که تکنیکهای قدیمی نمیتوانند اجرا کنند.
- هزینههای مواد را کاهش میدهد و سیمکشی را ساده می کند.
HMI چیست؟
HMI گاهی اوقات به عنوان MMI نیز شناخته می شود. HMI مخفف Human to Machine Interface و MMI مخفف Man to Machine Interface است. وظیفه HMI این است که سیگنالها و مقاصد یک انسان را به سیگنالهای الکتریکی برای سیستم اطلاعاتی ماشین تبدیل کند. بنابراین با انجام این کار، به اپراتور انسانی اجازه میدهد تا تغییرات تعاملی در دادهها و فرآیند نرمافزار ایجاد کند. HMI اغلب دارای یک نمایشگر است که در آنها ادغام شده است تا به اپراتور اجازه دهد دادههای مربوطه به عمل در حال انجام را تشخیص دهد.
تکامل کامپیوتر تاثیر زیادی بر صنعت و جامعه داشته و دارد. ما در یک چرخه اصلاحی با تکامل فعلی رایانه هستیم، اما به طور قابل توجهی سعی میکنیم اصلاحاتی را انجام دهیم تا تحولات دهه آینده را برآورده کنیم. علاوه بر این، نرمافزارها و سختافزارها به طور مداوم در حال بهبود هستند. رایانهها اکنون قدرتمندتر شدهاند و در نهایت رابط انسان به ماشین را فراهم میکنند.
در حالی که ابزار دیگر PLC است از این رو و مبتنی بر رابط پشتیبانی می کند. گفته می شود یکی از تجهیزات مبتنی بر فناوری رابط ماشین انسانی است و گفته می شود که از رابط شبکه یا رایانه مطابقت ندارد. دارای یک پورت USB است که می تواند به دانلود اطلاعات کمک کند.
مجتمع فن و کار برگزار کننده دوره های برق مانند: آموزش برق ساختمان ، آموزش تابلو برق صنعتی ، آموزش برق صنعتی ، آموزش سیم پیچی موتور ، آموزش هوشمند سازی ساختمان ، آموزش plc و … می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های آموزشگاه تماس بگیرید.