آموزشگاه فن و کار

آشنایی با قطعات کولر گازی

نویسنده: پیمان رشوند
آشنایی با قطعات کولر گازی

آشنایی با قطعات کولر گازی : کولر گازی به  تمام دستگاه هایی که شامل چرخه خنک کننده بر اساس تراکم و انبساط گاز هستند اطلاق می شود. بر خلاف تصور اکثر مردم کولر گازی سرما تولید نمی کند بلکه  مانند یخچال فریزر هوای گرم درون اتاق را خارج می کند تا هوای سرد باقی مانده و اتاق خنک شود.

دوره آموزش تعمیرات کولر گازی

اجزای کولر گازی به طور کلی شامل تمام قطعات و تجهیزاتی می باشد که در ساختار آن به کار رفته است . در تمامی برند ها و شرکت های سازنده از قطعات مشابهی استفاده می شود که هرکدام نقش جداگانه ای را ایفا می کنند. در مجموع تمامی قطعات کولر گازی مانند هر وسیله برقی دیگری  به دو قسمت الکتریکی و مکانیکی  همچنین داخلی و خارجی تقسیم می شوند.

تقسیم بندی قطعات کولر گازی

بخش داخلی یعنی تجهیزاتی که داخل محیط مورد نظر نصب می شود و بخش خارجی یعنی اجزایی که بیرون از محیط قرار می گیرند و هماهنگ با هم کار می کنند.

آشنایی با قطعات کولر گازی

بخش خارجی: کمپرسور یا موتور، کندانسور یا تقطیر کننده،  لوله مویین، فن

بخش داخلی: فن خنک کننده، اواپراتور یا تبخیرکننده ، فیلتر هوا، لوله تخلیه، دریچه

تقسیم بندی بر اساس اجزای الکتریکی و مکانیکی

اجزا مکانیکی

کمپرسور یا موتور، کندانسور یا تقطیر کننده، اواپراتور یا تبخیرکننده، گاز مبرد یا گاز خنک کننده، شیر انبساط یا لوله مویین، فیلتر هوا، سینی زیر کولر، لوله تخلیه و دریچه

اجزا الکترونیکی

الکتروموتور فن به همراه پروانه، برد الکتریکی، فیوز حرارتی اتوماتیک، سنسور تنظیم دما، خازن، تابلو برق

قطعات مکانیکی کولر گازی

  • کمپرسور یا موتور کولر گازیکمپرسور یا موتور کولر گازی

کمپرسور کولر به عنوان قلب کولر گازی شناخته می شود زیرا با گرداندن گاز در اجزاء سیستم در واقع شبیه به قلب عمل می کند . قسمت ورودی این دستگاه گاز کم فشار را از اواپراتور به ‌داخل کشیده، آن را متراکم می کند و در هنگام متراکم‌کردن، فشار گاز افزایش می یابد و درنتیجه دمای گاز نیز افزایش می‌یابد سپس گاز متراکم و پر فشار را  به سمت کندانسور می‌فرستد و پس از عبور از لوله مويين در اواپراتور مجدداً تبدیل به گاز کم فشار می‌گردد.

کمپرسور هاي موجود در کولر گازي به دو صورت طراحي و ساخته مي شوند:

نوع دورانی كه با اتصال موتور الکتريکي کمپرسور به برق، موتور شروع به چرخش می کند و طی این فرایند گاز را به داخل کشیده و با فشار از طرف دیگر خارج می کند.

نوع دوم پیستونی است و شبیه موتور های پیستونی موجود در اتومبیل می باشد. با این تفاوت که نیروی محرکه در اتومبیل، احتراق بنزین است اما در کولر های گازی انرژی الکتریکی است.

  • کندانسور یا تقطیر کننده کولر گازی

کندانسور مجموعه ای از لوله های مسی و صفحات آلومینیومی است و نوعی مبدل حرارتی به حساب می آید به این صورت که گاز مبرد (گاز فشار بالا) را از کمپرسور دریافت می کند و از آن جایی که اگر اين دما به شکلي از آن گرفته نشود سرم اسازي کيفيت مطلوبي نخواهد داشت کندانسور گرمای آن را جذب می کند و آن را به مایع تبدیل می کند سپس این گرما را به بیرون منتقل می کند.

اواپراتور کولر گازی از لوله‌های مسی و صفحاتی از جنس آلومینیومی مشبک تشکیل شده است که به سیم‌پیچ خنک کننده هم معروف است. هوای اتاق از طریف محفظه ای که در بخش داخلی کولر گازی قرار دارد وارد اواپراتور می شود سپس اواپراتور این هوا را در سیستم های سرمایشی خنک کرده و یا در سیستم های گرمایشی گرم کرده و از طریق دریچه پایینی به اتاق برمی گرداند. در حقیقت کار اواپراتور معکوس عملکرد کندانسور است و برای تبخیر مایعات استفاده می‌شود. هر چه سطح تماس لوله‌هاي اواپراتور با هواي اطراف بيشتر باشد انتقال حرارت بهتر و بازده عملكرد سيستم بالاتر می رود.

  • گاز مبرد یا گاز خنک‌کننده کولر گازی

گاز مبرد در بخش اواپراتور قرار دارد و این خاصیت را دارد که از حالت مایع به گاز و از حالت گاز به مایع تبدیل شود. این گاز ابتدا با دریافت گرمای محیط از حالت مایع به گاز تبدیل می شود سپس در بخش کندانسور با پس دادن گرما مجدد به حالت مایع برمیگردد. این چرخش توسط کمپرسور انجام می شود. بیشتر کولرگازی ها و اسپلیت ها از گاز فریون استفاده می کنند.

  • لوله مویین یا اکسپنشن کولر گازی

طول و قطر این لوله متناسب با قدرت کولر متفاوت است و وظيفه کاهش فشار گاز خنک کننده و حمل آن تا ابتداي اواپراتورو و فراهم کردن شرایط لازم برای تبخیر آن را بر عهده دارد. لوله مويين معمولا از جنس مس ساخته مي شود. اين لوله بين خروجي تا ابتداي اواپريتور قرار دارد.

  • فيلتر هوا کولر گازی

هنگامی که فن هوای گرم محیط را به داخل هدایت می کند این هوا ابتدا از فیلتر هوا و سپس از اواپراتور عبور می کند. در واقع فیلتر هوا دقیقا قبل از اواپراتور قرار دارد. این بخش ذرات گرد و غبار را از هوا جدا کرده و باعث تمیز و خالص شدن هوای محیط می شود. در حقیقت مانند یک تصویه هوا عمل می کند. فیلتر هوای کولر گازی به مرور زمان کثیف می شود و نیاز به تمیز کردن دارد و در صورت خرابی یا پارگی باید تعویض شود.

  • سيني زير کولر گازی

در مواردي که گاز سرماساز بيش­تر از مقدار مورد نیاز وارد کولر شود و يا در هنگام عدم انطباق دماي ترموستات با گرماي محيط ، بر روي لوله هاي اواپريتور ذرات شبنم ايجاد شده و در زمان استراحت کولر ( زمان اتومات ترموستات) بر اثر افزایش دما این ذرات شبنم ذوب مي شوند. در نتیجه سيني زير کولر برای خروج آب حاصل از ذوب شدن این شبنم ها تعبيه شده است. معمولا سيني زير کولر را برای جلوگیری از فرسایش و زنگ زدگی رنگ می زنند.

  • لوله تخلیه کولر گازی

برای خروج اب اضافی که در اثر ذوب شدن قطرات یخ از روی لوله های اواپراتور به سینی زیر کولر گازی منتقل شده اند لوله های تخلیه وارد عمل می شوند. این لول ها به قسمت هایی در خارج اتاق متصل هستند که از طریق ان ها می توانند آب را خارج کنند.

  • دریچه کولر گازیدریچه کولر گازی

هوای خنک کولر گازی به وسیله این دریچه ها به محیط هدایت می شوند. این دریچه ها قابلیت تغییر زاویه و جهت دارند. به طور کلی دو نوع دریچه افقی و عمودی در بازار موجود است. دریچه های افقی حالت اتوماتیک دارند و به ریموت کنترل مجهز هستند که به وسیله آن می توان دریچه را در موقعیت ثابت قرار داد که هوا در یک جهت جریان داشته باشد و یا در حالت چرخش قرار داد . در مقابل دریچه های عمودی قابلیت کنترل از راه دور ندارند و باید به صورت دستی تنظیم شوند.

قطعات الکترونیکی کولر گازی

  • الکتروموتور فن به همراه پروانه کولر گازی

الکتروموتور وظیفه چرخش و کنترل سرعت پروانه فن را بر عهده دارد که با حرکت چرخشی پروانه در بخش داخلی کولر گازی باعث می‌گردد هوایی که بوسیله اواپراتور سرد شده به داخل اتاق منتقل شود و در بخش خارجی گرمای گرفته شده از گاز مبرد توسط لوله های کندانسور را به فضای بیرون هدایت می کند. کولرهاي گازي به طور معمول داراي دو پروانه هستند.

  • برد الکتریکی کولر گازی

یکی از اصلی‌ترین بخش‌ های کولرگازی، برد الکتریکی است و مانند مغز کولرگازی عمل می کند. به طور کلی وظیفه فرمان و کنترل عملکرد  برخی از بخش های مختلف دستگاه کولر گازی را بر عهده دارد. خاموش و روشن شدن کولر، کار کردن کمپرسور، کنترل فن داخلی و  غیره از جمله وظایفی است که بر عهده برد الکتریکی کولر گازی است.

  • فیوز حرارتی اتوماتیک کولر گازیفیوز حرارتی اتوماتیک کولر گازی

فیوز حرارتی یک وسیله حفاظتی به حساب می آید که به طور کلی از کمپرسور در مقابل نوسانات برق، درجه حرارت بالا و نیز سایر موارد الکترونیکی محافظت کند. این فیوز در انگلیسی با عنوان Overload شناخته می شود و به علت نقش حفاظتی اهمیت زیادی دارد و خرابی آن می تواند باعث خسارات زیادی شود.

  • سنسور تنظیم دما کولر گازی

حسگر کنترل دما یکی از قطعات کولر گازی است که به  منظور کنترل و تنظیم میزان سرمای مورد نیاز در محیط، مورد استفاده قرار می گیرد. سنسور تنظیم دما معمولا روی اواپراتور نصب می شود. جالب است بدانید که فرمان قطع و وصل کمپرسور از این طریق صادر می شود.

  • خازن کولر گازی

خازن یکی از  قطعات الکترونیکی موجود در کولر گازی است و هدف از بکار گیری آن معمولا افزایش سرعت و قدرت در زمان راه اندازی کمپرسور است. از همین قطعه خازن برای راه اندازی موتور فن نیز استفاده می شود.

  • تابلو برق کولر گازی

تابلو برق به طور کلی سبب تأمین برق مورد نیاز در بخش های الکترونیکی موجود در کولر گازی می گردد. وجود برق در کولر گازی اهمیت زیادی دارد چرا برای راه اندازی کولر گازی باید به  برق متصل شود.

فن و کار یکی از مجموعه های پیشرو در زمینه آموزش تعمیرات کولر گازی ، آموزش تعمیرات پکیج ، آموزش نصب پکیج ، آموزش لوله کشی ساختمان و … محسوب می شود. شما می توانید برای دریافت مشاوره رایگان و صحبت با کارشناسان مجموعه تماس حاصل فرمایید.

4.7/5 - (3 امتیاز)
نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده نظرات هنوز نظری ثبت نشده است.
phone icon 021-91009433 / 09058520960