آموزشگاه فن و کار

بازار کار و درآمد شغل پی ال سی در ایران

نویسنده: تحریریه فن و کار
شغل plc و روش ‌های کسب درآمد

کارخانه ها و صنایع مختلف نیازمند رله های قابل برنامه ریزی می باشند تا بتوانند به کنترل فرایندهای مختلف بپردازند. در گذشته از پنل های کنترل برای این کار استفاده می شد که این پنل ها وابسته به رله های منطقی الکترومغناطیسی بودند. در این مطلب شغل plc و روش ‌های کسب درآمد از آن بررسی می‌کنیم.

اما امروزه برای این کار از PLC استفاده می کنند که به نظارت ورودی ها و خروجی های سیستم ها می پردازد. با توجه به این که صنایع مختلف ازر PLC استفاده می کنند فراگرفتن این حرفه و فعالیت در این حوزه می تواند درآمد بالایی را برای افراد به دنبال داشته باشد.

شغل plc و روش ‌های کسب درآمد

کشورهایی که در حال توسعه بوده و صنعتی می باشند می توانند درآمد زایی بالایی را برای افرادی که در PLC دارای تخصص و مهارت هستند داشته باشند. در این مقاله به بازار کار پی ال سی در ایران، معرفی شغل plc و روش های کسب درآمد از آن و این که پی ال سی را از کجا شروع کنیم پرداخته شده است.

PLC ها همانند مغز در تجهیزات اتوماسیون صنعتی هستند.  PLC مخفف Programmable Logic Controller است وکه به نام Programmable Controller نیز شناخته می ­شود به معنی کنترل‌گر منطقی برنامه ‌پذیر است و اساسا یک رایانه است که برای کار در محیط صنعتی طراحی شده است. این سیستم بر روی تعداد ورودی­ها و خروجی­ها کنترل و نظارت دارد تا مطمئن شود وظایف خود را به درستی انجام می دهند به طور کلی می تواند تمام کارهای کنترلی ساده و پیچیده را برای ما انجام دهد.

در  اتوماسیون های صنعتی مانند تولید، مونتاژ و کنترل سایر دستگاه­ های اتوماتیک از PLC  ها استفاده می شود چرا که PLC ها بر خلاف پنل های DCS که ریزپردازنده های چندگانه دارند، یک سیستم کامپیوتری دیجیتالی یا انالوگ است. حدود ۵۰ سال از زمانی PLC ها وارد حوزه تجارت جهانی و صنایع مختلف شده است می گذرد. طی این مدت امکانات و عملکرد های PLC ها هم به طور گسترده  افزایش پیدا کرده است. PLC ها علاوه بر اینکه در صنعت به طور گسترده برای اتوماسیون خطوط تولید مورد استفاده قرار می گیرد، برای کارهایی که نیاز به دقت بالا در نظارت، برنامه نویسی آسان و تشخیص خطاهای روند کار دارند نیز استفاده می شود. این فرایند همانند یک سیستم بی ­وقفه است که به یک ورودی، به سرعت پاسخ خروجی داده می شود.

بازار کار پی ال سی

 

قبل از PLC برای کنترل فرآیند ها از مدارات رله کنتاکتوری استفاده می شد. در سیستم ‌های رله ای، با افزایش تعداد رله پیچیدگی مدار فرمان افزایش پیدا می کرد. برای تعمیر و تغییر فرمان کنترل منطقی این سیستم ها زمان زیادی صرف می شد همچنین  هزینه این سیستم ها بالا بود. امروزه با گسترش و پیشرفت پی ال سی ها ،مدارات رله ای در صنعت استفاده نمی شوند.

PLC چیست و چه کاربردی دارد؟

PLC در واقع کوتاه شده عبارت programmable logic controller می باشد که به معنای کنترل کننده منطقی برنامه پذیر بوده و امروزه وجود آن در صنایع مختلف الزامی می باشد. plc را می توان ابزاری در نظر گرفت که سیگنال های ورودی را از محیط دریافت می کند و پس از این که این سیگنال ها را پردازش کرد، بر طبق برنامه ای که به آن داده شده است می تواند فرمان های داده شده را اجرا کرده و خروجی های مورد نظر را ارائه دهد.

در گذشته برای کنترل فرایندها از تابلوهای قدیمی استفاده می شد که با استفاده از تایمر، رله، کانتر و کنتاکتور کار می کردند و دقت و ظرافت پی ال سی ها را نداشتند. همانطور که از نام پی ال سی پیداست، این ابزار کاملا برنامه پذیر بوده و به همین علت می توان آن را در صنایع مختلف در کاربردهای مختلف به کار برد و برای هر یک برنامه ای جداگانه را تنظیم نمود.

شغل PLC چیست و چه کاربردی دارد

پی ال سی ها دارای مزایای زیادی نسبت به  سیستم های قدیمی تر می باشند که از آن جمله می توان به خرابی کمتر، عیب یابی سریع تر، قابلیت اجرای برنامه هایی که دارای پیچیدگی بیشتری می باشند و توانایی تبادل اطلاعات را با سیستم های دیگر اشاره کرد.

تفاوت plc با کامپیوتر

PLC ها با رایانه های معمولی از نظر اجزا شبیه به هم هستند ولی از نظر ورودی ها، پردازش و خروجی فرق می کنند زیرا PLC برای محیط های صنعتی است اما کامپیوتر ها قطعات ظریفی دارند که برای محیط های صنعتی مناسب نیست و غبار ، رطوبت و نوسانات برق به این دستگاه آسیب می رساند. همچنین تعداد وظایف کامپیوتر ها گسترده است در نتیجه توانایی محاسباتی آنها کمتر می شود. اما PLC ها برای اجرای یک برنامه واحد به شیوه مستمر طراحی شده اند در نتیجه توانایی محاسباتی آن ها بیشتر است.

PLC ابتدا در صنعت خودرو استفاده می شد اما به مرور در صنایع دیگر نیز مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به شکل ظاهری، کاربرد و توانایی ذخیره سازی انواع مختفی PLC وجود دارد مانند:

پنل کنترل PLC یونیتری ( Unitary)

هر PLC یونیتری از منبع تغذیه، ماژول ورودی، واحد پردازش مرکزی (CPU) و ماژول خروجی تشکیل شده است. در واقع هر PLC یونیتری یک نوع کنترل کننده اصلی است که خودش به طور مستقیم به ماشین الات پردازش متصل می‌ شود. پنل­های کنترل PLC یونیتری یک سیستم بسیار ساده است و در فرآیندهای ساده مانند گیت های دسترسی اتوماتیک به کار می رود. این پنل ها قیمت مقرون به صرفه ای دارند.

پنل کنترل PLC ماژولار (Modular)

پنل کنترل PLC ماژولار (Modular)

 

هر پنل کنترل PLC ماژولار همان طور که از نامش پیدا است شامل چندین ماژول می ­شود که کنار یکدیگر قرار می­ گیرند. این سیستم شامل منبع تغذیه، پردازنده و یک ماژول ورودی است که در کنار هم یک PLC  را تشکیل می دهند. علاوه بر این ­ها، این سیستم چندین ماژول خروجی هم دارد که در صورت نیاز و بسته به نوع پردازنده می توانیم افزایش یا کاهش دهیم در حقیقت دستمان باز است.

بهترین مزیت پنل کنترل  PLC ماژولار این است که اگر یکی از ماژول ­ها خراب شود، تنها آن ماژول خراب شده باید تعویض شود. این PLC ‌های ماژولار در سایز های مختلف با منبع تغذیه متغیر و ماژول های ورودی و خروجی به صورت بزرگ، متوسط و کوچک موجود است. پنل های کنترل PLC ماژولار در مقایسه با پنل ­های کنترل PLC یونیتری، قیمت بالاتری دارند.

پنل­های کنترل PLC رک نصب شده(Rack-mounted)

پنل کنترل PLC رک نصب شده نیز شامل چندین ماژول است در نتیجه طراحی ان بسیار شبیه به پنل کنترل PLC  ماژولار است با این تفاوت که به صورت عمودی نصب می شود. در پنل کنترل PLC رک نصب شده، ماژول های ورودی و خروجی اضافی به طور جدا جدا به یک ماژول مرکزی متصل شده و از طریق یک شبکه به پنل متصل می ‌شوند. این نوع طراحی باعث می شوند بدون آشفتگی، پنل های کنترل بسیار بزرگ با تعداد ورودی و خروجی بالا داشته باشیم. در حقیقت می توانیم تا ۵۰۰۰ ورودی خروجی با این PLC  ها داشته باشیم. از آن جایی که پنل کنترل بسیار بزرگ است، هزینه نیز افزایش می­ یابد.

اجزای مختلف plc

پی ال سی ها دارای اجزای مختلفی می باشند که هر یک دارای وظیفه ای خاص می باشد و عملکرد ویژه ای را انجام می دهد. از جمله این اجزا می توان به منبع تغذیه، cpu یا واحد پردازنده مرکزی، حافظه، رابطه برنامه نویسی و واحد ورودی و خروجی اشاره کرد.

cpu وظیفه دارد تا وضعیت ورودی های مختلف را در نظر گرفته و برنامه نوشته شده در پی ال سی را اجرا نماید و بر آن اساس فرمان خروجی مورد نظر را می دهد. از حافظه پی ال سی نیز جهت ذخیره کردن اطلاعات و برنامه های مختلف استفاده می شود. رابطه برنامه نویسی را جهت نوشتن برنامه های مختلف و انتقال دادن این برنامه ها به پی ال سی استفاده می کنند و واحدهای ورودی و خروجی وظیفه برقراری ارتباط plc با دنیای خارج را دارند.

اجزای مختلف plc

شغل plc و روش‌های کسب درآمد از آن

با توجه به این که صنایع مختلف جهت فرایندهای مختلف خود از پی ال سی استفاده می کنند، تمامی این صنایع و کارخانجات نیازمند یک پی ال سی من می باشند تا بتواند برنامه مورد نظر را نوشته و آن را مدیریت نماید.

در واقع شغل plc یکی از مشاغل فنی و پردرآمد در جوامع مختلف محسوب شده که می تواند درآمد بالایی را برای افراد به دنبال داشته باشد. روش های مختلفی برای کسب درآمد از طریق پی ال سی وجود دارد که از میان می توان به استخدام در کارخانه ها و شرکت های مختلف اشاره کرد.

علاوه بر آن در صورتی که در این کار تخصص و مهارت بالایی داشته باشید می توانید با پروژه های مختلف صنعتی قرارداد بسته و به صورت پیمانکاری برای آنها کار کنید. تعامل با فروشندگان تجهیزات الکترونیک و تکنسین های ساختمان و الکترونیک نیز می تواند باعث معرفی شما به بازار کار شده و مشتریان زیادی را برایتان فراهم نماید.

بازار کار پی ال سی در ایران

پی ال سی شغلی است که می توان با افزایش مهارت خود در آن به پیشرفت زیادی در آن دست یافت و از این طریق به درآمد بالایی رسید. در کشور ما که در حال توسعه بوده و صنایع و کارخانه های مختلفی در آن قرار داشته و همچنین صنایع زیادی در حال ساخت می باشند نیاز به افرادی که در plc مهارت بالایی داشته باشند به شدت احساس می شود.

به همین دلیل فراگرفتن مهارت های لازم در رابطه با پی ال سی و انواع مختلفی که برای آن وجود دارد می توان شغل آینده دار و پردرآمدی را برای فرد ایجاد نمایید.

اما نکته ای که در رابطه با شغل plc سی وجود دارد این است که مهارت بالا و تجربه زیاد در این کار حرف اول را می زند و تنها با شرکت کردن در دوره های تئوری قادر به کسب درآمدهای بالا نخواهید بود و نیاز است تا با برندهای مختلف plc آشنا بوده و نحوه کار کردن با آنها را به طور کامل بدانید تا بتوانید با شرکت های مختلف قرارداد بسته و حقوق و درآمد بالایی را از این طریق به دست آورید.

کاربرد plc در چه صنایعی می باشد؟

صنایع مختلفی در ایران و سایر کشورها از پی ال سی استفاده می کنند و همه این ها نیازمند فردی می باشند که در این کار دارای تخصص و تجربه بالایی باشد. از جمله ای صنایع می توان به صنعت خودروسازی اشاره کرد که در مراحل مختلف مانند سوراخ کاری اتوماتیک، متصل کردن قطعات مختلف، شکل دادن به بدنه و رنگ پاشی از پی ال سی استفاده می شود.

کاربرد plc در چه صنایعی می باشد

در ماشین های ذوبی که در صنایع پلاستیک سازی به کار می رود و همچنین در سیستم های دمش هوا در این صنعت باید از پی ال سی استفاده نمود. صنایع سنگین مانند کولرهای صنعتی و سیستم های کنترل خودکار، صنایع شیمیایی، صنایع غذایی، صنایع ماشینی، خدمات ساختمانی مانند آسانسورها و … نیاز به سیستم پی ال سی و فردی که در این حرفه متخصص باشد دارند.

پی ال سی را از کجا شروع کنیم؟

اما ممکن است این سوال برای افراد علاقمند به فعالیت در این حوزه پیش بیاید که چگونه باید وارد این حوزه شد و آموزش های لازم را چگونه فرا گرفت؟ برای پاسخ به این سوال باید گفت که آموزشگاه هایی وجود دارند که به علت کاربرد فراوان این رشته در کشور و درآمد بالای حاصل از آن، به ارائه دوره های مختلفی می پردازند و به آموزش پی ال سی به افراد علاقمند می پردازند.

اما انتخاب آموزشگاه مناسب تاثیر زیادی در فراگرفتن این رشته دارد و نیاز است تا به آموزشگاه هایی مراجعه کرد که زیر نظر فنیی و حرفه ای بوده و پس از گذراندن دوره ها مدرک فنی و حرفه ای را به افراد ارائه دهند.

همچنین ارائه آموزش های عملی علاوه بر آموزش های تئوری از دیگر ویژگی هایی است که یک آموزشگاه خوب باید داشته باشد. آموزشگاه فن و کار در تهران دارای کارگاه های مختلفی بوده و انواع آموزش های عملی را به کارآموزان ارائه می دهد و افراد می توانند پس از طی کردن دوره ها و دریافت مدرک سریعا جذب بازار کار گردند.

سرفصل های مختلفی در دوره های آموزشی PLC به کارآموزان آموزش داده می شود که از آن میان می توان به آموزش مقدمات PLCها، آموزش سخت افزار و نرم افزار LOGO، آموزش پی ال سی دلتا و زیمنس، آموزش دستورهای برنامه نویسی پی ال سی، نحوه کنترل رله کنتاکتوری، آموزش پی ال سی یکپارچه و ماژولار، سیستم های عدد نویسی، برنامه نویسی فلوچارتی و نمایش جعبه ای، آموزش انواع قطعات پی ال سی و … اشاره کرد.

افراد مختلف در هر سنی به ویژه نوجوانان و جوانان می توانند در این دوره ها شرکت کرده و آینده شغلی خود را تامین نمایند. مهارت در برنامه نویسی از کارهایی است که با وجود آن می توان به تخصص بیشتری در این کار رسید و درآمد بیشتری را برای خود ایجاد نمود.

افرادی که در رشته های برق، مکانیک و الکترونیک تحصیل نموده اند و علاقه مند به شغل plc می‌باشند، نیاز است تا دوره های آموزش plc را در آموزشگاه های مختلف بگذرانند و با در یافت این مدرک رزومه قوی تری را برای خود بسازند و آینده شغلی تضمین شده تری را برای خود رقم بزنند.

5/5 - (2 امتیاز)
نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده نظرات هنوز نظری ثبت نشده است.
phone icon 021-91009433 / 09058520960