آموزشگاه فن و کار

انواع کارت های افزایشی PLC

نویسنده: حسام جهرمی
کارت آنالوگ LOGO! AM2

انواع کارت های افزایشی PLC : کارت PLC که به آن ماژول توسعه (Expansion Modules) نیزگفته می شود، از قطعات بسیار کاربرد در حوزه صنعت و اتوماسیون صنعتی به شمار می رود. هدف آن ها به طور کلی اضافه نمودن و توسعه عملکرد PLC است. یکی از ساده ترین کاربردهای کارت PLC، افزایش تعداد پورت های ورودی و خروجی (I/O) می باشد. علاوه بر این می توان برای سازگاری با پروتکل های ارتباطی از کارت توسعه PLC استفاده کرد.

دوره آموزش plc

 

از دیگر اهداف PLC می توان به افزایش فضای حافظه و یا واحدهای پردازش اشاره نمود. رایج ترین نوع کارت های PLC، برای افزایش پورت ورودی و خروجی به کار برده می شوند. سخت افزار PLC از انواع مختلف ماژول های ورودی و خروجی به صورت آنالوگ و دیجیتال تشکیل شده است.

برندهای مختلف PLC انواع مختلفی از ماژول های سخت افزاری PLC را طراحی و تولید می کنند. اگر به شغل PLC علاقمند هستید میتوانید در دوره آموزش PLC مجتمع فن و کار شرکت کنید و همه آموزش ها را از صفر تا صد یاد بگیرید و وارد بازار کار آن شوید.

انواع PLC

انواع PLC براساس سه اصل زیر طبقه بندی می شوند:

  1. سایز
  2. تنظیمات سخت افزاری
  3. منبع تغذیه

انواع PLC مبتنی بر سایز

PLC ها بیشتر براساس تعداد ورودی ها و خروجی هایی که PLC می تواند استفاده کند، طبقه بندی می شوند. براساس سایز PLC ها به صورت نانو PLC، میکرو PLC، متوسط، بزرگ و خیلی بزرگ تقسیم بندی می شوند. ظرفیت حافظه این PLC ها نیز براساس ظرفیت ورودی/ خروجی (I/O) آنها متفاوت است.

انواع PLC مبتنی بر تنظیمات سخت افزاری

PLC ها همچنین می توانند بر اساس معماری PLC طبقه بندی شوند.

PLC فشرده

در PLC فشرده می توان از ماژول های توسعه برای افزودن تعداد بیشتری ورودی و خروجی به PLC فشرده موجود استفاده کنیم. زیرا به طور پیش فرض دارای تعداد محدودی I/O هستند.

PLC ماژولار

در PLC نوع ماژولار، هر جزء یا ماژول کارت های مستقلی دارند، این کارت ها ممکن است کارت CPU، کارت ورودی آنالوگ، کارت خروجی دیجیتال، و یا یک کارت ارتباطی باشد. این کارت ها را به راحتی می توان از سیستم در حال اجرا خارج و یا وارد کرد. گاهی اوقات ما از کارت های اضافه برای CPU، ماژول های I/O، ماژول های ارتباطی و غیره استفاده می کنیم.

برخی از تولیدکنندگان PLC دارای یک گزینه داخلی برای کپی خودکار نرم افزار از کارت اصلی به کارت های اضافی در صورت تعویض کارت های اضافی به دلیل هرگونه خرابی هستند. درPLC، دو نوع نصب در دسترس داریم.

  1. Rack
  2. Chassis

انواع PLC مبتنی بر منبع تغذیه

PLC ها با و یا بدون SMPs در دسترس هستند.

  1. PLC همراه با SMPS (230 VAC)
  2. PLC بدون SMPS (24 VDC)

همانگونه که پیشتر بیان شد، انواع کارت های توسعه و ارتباطی عبارتند از کارت های آنالوگ، دما، ورودی و خروجی و کارت های ارتباطی. برای مثال، با استفاده از این کارت ها در ورژن لوگو 8 می توان تعداد I/O را تا 24 ورودی و 20 خروجی دیجیتال افزایش داد. این امر در مورد آنالوگ ها متفاوت است و با استفاده از کارت های توسعه تنها می توان هرکدام از ورودی و خروجی ها را تا 8 عدد افزایش داد.

ماژول های توسعه دیجیتال

این نوع ماژول ها با منطق 0 و 1 کار میکنند و در بیشتر کنترلرها وجود دارند. تعداد I/O ها بسته به مدل و برند دستگاه مورد نظر تفاوت داشته و ممکن است ساختار رله و یا الکترونیک داشته باشند. در لوگوی 8 تعداد I/O ها بر روی ماژول اصلی متشکل از 8 ورودی و 4 خروجی است. چنانچه تعداد ورودی و خروجی ها به میزان کافی نباشد، می توان از کارت افزایشی دییجیتال لوگو بهره برد. در نتیجه این عمل ورودی های دیجیتال را می توان تا 24 عدد و تعداد خروجی ها را می توان تا 20 عدد افزایش داد. بصورت کلی ماژول های دیجیتال لوگو را می توان در دو گروه DM8 و DM16 با ساختار و ولتاژهای مختلف تولید نمود.طبقه بندی این ماژول ها به صورت زیر هستند:

  • LOGO! DM8 24, 12/24R, 24R, 230R
  • LOGO! DM16 24, 230R, 24R

LOGO! DM8

ماژول LOGO! DM8 دارای 4 ورودی و 4 خروجی دیجیتال می باشد. این نوع کارت افزایشی لوگو تغذیه مجزا داشته و به صورت DC و AC/DC قابل دسترس هستند. مدل های 24/12 و 24 ولت در رنج DC و مدل های 24 و 230/115 در رنج های AC/DC موجود هستند. خروجی این نوع کارت ها توسط حرف R قابل تشخیص است که آیا به صورت رله است و یا ترانزیستوری. می دانیم که R به معنی رله است.

LOGO! DM16

ماژول LOGO! DM16 دارای 8 ورودی و 8 خروجی از نوع دیجیتال است. این نوع کارت تغذیه مجزا دارد که در دو رنج 24 ولت DC و 230/115 ولت AC/DC ساخته می شود. همانند مورد قبل خروجی های دیجیتال آن نیز بصورت ترانزیستور و یا رله در دسترس هستند. توجه کنید که کارت های توسعه با ماژول های اصلی باید دارای تطابق باشد.

ماژول های توسعه آنالوگ

در حال حاظر به بررسی کارت های آنالوگ لوگو 8 از بین کارت های توسعه و ارتباطی لوگو می پردازیم. با هدف افزایش ورودی های آنالوگ می توان از کارت های سری AM2 و همچنین AM2 RTD استفاده کرد. اما به عنوان کارت توسعه خروجی آنالوگ در این برند تنها می توان از AM2 AQ بهره برد که هردو حالت ولتاژی و جریانی را پوشش می دهد. توجه داشته باشید که کارت های آنالوگ لوگو که دارای ولتاژ تغذیه DC هستند در رنج های 24 و 24/12 ساخته می شوند.

کارت آنالوگ LOGO! AM2

ولتاژ تغذیه AM2 به صورت 24/12 ولت است و رزولوشن آن تا 10 بیت می باشد. کارت AM2 دارای 2 ورودی آنالوگ است که می توان آن را روی ولتاژ یا جریان تنظیم کرد.

کارت آنالوگ LOGO! AM2

کارت آنالوگ LOGO! AM2 RTD

سنسور PT100 و PT1000 از جمله سنسورهای بسیار پر کاربرد برای اندازه گیری دما هستند. این سنسورها قابلیت اتصال مستقیم به ورودی های آنالوگ ولتاژی و یا جریانی را ندارند بلکه بصورت مقاومتی هستند. به منظور سهولت اتصال بین RTD ها به انواع مختلف کنترلرهای قابل برنامه ریزی باید از کارت های ویژه ای بهره برد.

این نوع کارت در لوگو زیمنس با نام AM2 RTD مشخص شده و 2 سنسور دما را می توان به طور مستقیم به آن متصل کرد. ولتاژ تغذیه مناسب این نوع کارت به صورت 24/12 ولت DC است و رزولوشن آن 0.25 درجه c است. اتصال سنسورهای دما می تواند یکی از حالت های زیر را در بر گیرد:

  • دو سنسور PT100
  • دو سنسور PT1000
  • یک سنسور PT100 و یک سنسور PT1000

کارت آنالوگ LOGO! AM2 AQ

در صورتی که به خروجی آنالوگ در لوگو نیاز داشته باشیم باید از این ماژول استفاده کرد. این ماژول به دو خروجی آنالوگ مجهز است و تغذیه آن 24 ولت DC می باشد که شامل هر دو نوع خروجی آنالوگ ولتاژی و جریانی می باشد. خروجی جریانی به صورت 0 یا 4 تا 20 میلی آمپر و خروجی ولتاژی آن به صورت 0 تا 10 ولت است. تنظیمات مربوطه از طریق نرم افزار انجام می شود.

نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده نظرات هنوز نظری ثبت نشده است.
phone icon 021-91009433 / 09058520960