آدرس: تهران - میدان انقلاب - روبروی سینما بهمن - نبش خیابان منیری جاوید - آموزشگاه فن و کار

معرفی اجزا و قطعات دستگاه فیوژن و وظیفه هر یک

دسته بندی‌ها
نویسنده: سهراب جعفری
اجزا و قطعات دستگاه فیوژن و وظیفه هر یک
چکیده:

دستگاههای فیوژن به عنوان یکی از مهمترین المان های رشته فیبر نوری شناخته می شود. در این نوشته اجزا و قطعات مختلف دستگاه فیوژن و وظیفه هر قطعه و نیز اساس کار این دستگاه بررسی می شود.

کارکرد دستگاه فیوژن اتصال دو تار نوری به هم می باشد و برای انجام این هدف از فرایند قوس الکتریکی استفاده می کند. قوس الکتریکی یعنی یک سمت قطب مثبت باتری و یک سمت قطب منفی باتری؛ وقتی که بار الکتریکی جریان پیدا می کند بین دو قطب مثبت و منفی به دلیل هجوم الکترون ها جرقه ای ایجاد می شود که دستگاه فیوژن نیز از همین قابلیت برای ایجاد جرقه استفاده می کند که منجر به تولید دمای بالایی می شود. این دمای بالا می تواند کورها (تارهای نوری) را ذوب کرده و به یکدیگر متصل کند. این جرقه در دستگاههای فیوژن با نام arc شناخته می شود. در این نوشته آموزشگاه فن و کار با قطعات مختلف دستگاه فیوژن آشنا می شوید و نحوه کار و عملکرد هر قطعه توضیح داده می شود.

آموزشگاه فن و کار دوره آموزش فیبر نوری را بصورت عملی و از مبتدی تا پیشرفته در کارگاههای مجهز برگزار می کند. در این دوره تمامی مهارت های لازم برای کارکردن با دستگاه فیوژن و طراحی و تحلیل پروژه های عملی مختلف را یاد می گیرید. و در پایان دوره به کارآموزان مدرک بین المللی فیبرنوری اعطا می شود. برای مشاهده سرفصل های کامل و اطلاعات بیشتر این دوره روی تصویر زیر کلیک نمایید:

آموزش فیبر نوری

قطعات دستگاه فیوژن و وظیفه هر یک

  • باتری
  • الکترود
  • لنز
  • موتور
  • شیار v شکل (V GROOVE)
  • صفحه نمایش
  • هیتر
  • گیره (clamp یا fiber holder )
  • متعلقات دستگاه فیوژن

باتری

مهمترین جزء دستگاه فیوژن باتری است. باتری به این دلیل روی دستگاه فیوژن تعبیه شده است که ممکن است در نقاط یا دیتاسنترهایی که کار فیوژن و اتصال کابل ها انجام می شود دسترسی به برق شهری AC امکان پذیر نباشد. به همین دلیل دستگاه فیوژن علاوه بر اینکه با برق Ac کار می کند با باتری نیز کار می کند. که البته پیشنهاد می شود همیشه با باتری دستگاه کار کنید و از برق AC زمانی استفاده کنید که دستگاه نیاز به شارژ داشته باشد.

قطعات دستگاه فیوژن: باتری

با هر بار شارژ به صورت تقریبی می توانید تا 200 بار فیوژن انجام دهید. دلیل تقریبی بودن این عدد هم متفاوت بودن عمر باتری هاست. ممکن است دستگاهی بیش از حد کار کرده باشد و باتری ضعیف شده باشد. یا ممکن است سرعت فیوژن زدن اپراتور خیلی بالا نباشد. با کم کردن حرارت هیتر و نور صفحه می توانید تعداد فیوژن را افزایش دهید.

الکترود

در هر دستگاه فیوژن یک جفت الکترود وجود دارد که یکی از الکترودها به قطب مثبت و یکی از الکترودها به قطب منفی باتری متصل می شود. هنکامی که دستگاه دستور جرقه زنی را می دهد در واقع بار الکتریکی بین این الکترود ها سبب ایجاد یک جرقه و حرارتی می وشد که می تواند تارای نوری را ذوب کند. جنس الکترودها از آلیاژ تنکسن هستند و ابعاد آنها به طول 20 میلی متر و قطر 2 میلی متر می باشد.

قطعات دستگاه فیوژن: الکترود

آیا الکترود دستگاههای مختلف فیوژن به یکدیگر میخورد؟ معمولا الکترود دستگاههای مختلف به یکدیگر می خورند. اما برخی کارخانه های سازنده، الکترودهای دستگاههای تولیدی خود را منحصر به فرد می سازند. مثلا قسمت پایه را به حالت هندسی خاصی می سازند که دستگاه فقط از الکترودهای ساخت خود کارخانه پشتیبانی کند.

سرویس دوره ای الکترود ها توسط سمباده مخصوص

قسمت سر الکترودها بعد از یک مدت کارکرد، دچار کثیفی شده و سفیدک ایجاد می شود. این کثیفی آن را از حالت تیزی خارج کرده و باعث می شود الکترود نتواند جوش دقیقی را انجام دهد. به همین علت هر از چند گاهی باید سرویس دوره ای برای الکترود انجام دهید. تمیز کردن الکترودهای دستگاه فیوژن توسط سنباده های مخصوصی انجام می شود. اگر سمباده مخصوص در دسترس نباشد می توانید از سمباده های 2000 استفاده کنید.

نحوه تمیز تمیز کردن الکترود دستگاه فیوژن توسط سمباده مخصوص

در تصویر زیر نحوه قرار گرفتن الکترود ها در مقابل هم را مشاهده می کنید و بین دو الکترود محلی است که جرقه و یا آرک (ARC) انجام میگیرد و حرارت لازم را برای چسباندن کورها (تارهای نوری) به یکدیگر ایجاد می کند.

لنز

فرض کنید میخواهید دو انگشت سبابه را بهم نزدیک کنید، برای اینکه بتوانید دقیق تنظیم کنید بایستی بتوانید این دو تا انگشت را خوب نگاه کنید که موقعیت انگشت ها به چه صورت است. در واقع در دستگاههای فیوژن نیز به همین منظور از لنز استفاده می شود. و چون قبل از جرقه باید کورها به هم نزدیک شوند، دستگاه با استفاده از یک جفت لنز، لوکیشن و محل قرار گرفتن کورها را نشان می دهد.

قطعات دستگاه فیوژن: لنز

در هر دستگاه یک جفت لنز استفاده می شود. یکی از لنزها به نام X و دیگری به نام Y است. در صفحه نمایش هنگام فیوژن زدن، دو تصویر مجزا را می بینید که یکی توسط لنز X و یکی توسط لنز Y گرفته شده است. لنزها قابلیت این را دارند که تصویر را بین 200 الی 500 برابر بزرگ نمایی کنند. هر چقدر دستگاه مرغوب تر و با جوش دقیقتری باشد ، قدرت بزرگ نمایی لنز دستگاه نیز بیشتر است.

سرویس دوره ای لنز ها

لنز ها هم از جمله اجزای دستگاههای فیوژن هستند که بایستی هر از چند گاهی سرویس دوره ای شوند. برای سرویس دوره ای لنزها با یک گوش پاک کن آغشته به الکل به آرامی روی هر دو لنز را تمیز کنید.

موتور

دستگاه فیوژن برای اینکه بتواند کورها را تنظیم کرده و لوکیشن آن ها را تغییر بدهد به موتور نیاز دارد. هر بازوی دستگاه از سه موتور تشکیل شده است که در واقع می توانند در سه راستای X ، Y و Z بازوها را تکان دهند. مکانیسم موتورها به این صورت است که حرکت چرخشی موتور به حرکت دورانی و عقب و جلو تبدیل شود.قطعات دستگاه فیوژن: موتور

فرض کنید موتور یا آرمیچر بصورت ساعتگرد و پات ساعتگرد می چرخد. اگر یک پیچ رزوه داری را در داخل موتور باشد با ساعتگرد گشتن موتور، این پیچ می تواند به سمت داخل حرکت کند و با پادساعت گشتن موتور می تواند به سمت بیرون حرکت کند. با این مکانیسم دستگاه می تواند بازوهای خودش را در سه جهت X ، Y و Z تغییر دهد. به این مکانیسم core alignment یا تنظیم کردن کورها در مقابل یکدیگر گفته می شود.

شیار v شکل (V GROOVE)

groove به معنی شیار است و V GROOVE ها چون به شکل V شکل هستند به آنها شیارهای وی شکل گفته می شود. شیار وی شکل قطعه مکانیکی بسیار ساده ای است که درواقع کور یا تار نوری روی آن قرار می دهید.

در تصویر زیر لنز و الکترودها و همچنین شیار وی شکل را می بینید.

قطعات دستگاه فیوژن: شیار v شکل

صفحه نمایش

هر تکنسین بایستی قادر باشد عملیاتی که در هنگام فیوژن زدن انجام می شود را روی صفحه نمایش مشاهده کند. صفحه نمایش رابط کاربری بین اپراتور و دستگاه است. شما می توانید با استفاده از این رابط کاربری (صفحه نمایش) تنظیمات دستگاه را اعمال کنید. در هنگام کار کردن با دستگاه فیوژن زمانی که می خواهید کور ها را داخل دستگاه قرار دهید و درب دستگاه را ببیند، دو تصویر مجزای X و Y که توسط لنز دستگاه گرفته شده اند را می توانید روی صفحه نمایش ببینید. البته این دو تصویر مجزا روی یک مانتیور نشان داده می شود.

قطعات دستگاه فیوژن: صفحه نمایش

هیتر

پس از انجام عمل فیوژن از یک محفظه پلاستیکی استفاده می شود. وظیفه این محفظه پلاستیکی که یک میله فلزی هم داخل آن وجود دارد ، این است که نقطه جوش و اتصال را محکم کرده و از آن حفاظت کند تا قابلیت شکنندگی و حساس بودن را نداشته باشند.

این محفظه یا محافظ پلاستیکی که کریمپ (CIRMP) گفته می شوند، برای جمع شدن و محکم شدن مانند حالت وارنیش نیاز به حرارت دارد که توسط هیتر به کریمپ داده می شود و در مدت زمانی در حدود 25 ثانیه که قابل تنظیم است، کریمپ را جمع می کند. بنابراین وظیفه هیتر حرارت دهی به کریمپ است.

گیره (clamp یا fiber holder )

بعد از اینکه کور ها را در جای خود قرار دادید باید گیره ها و کلمپ ها را ببندید که با خاصیت آهنربایی که دارند محکم سرجای خود قرار می گیرند و مانع تکان خوردن کورها می شوند.

قطعات دستگاه فیوژن: گیره

در ادامه متعلقات مهم دستگاه فیوژن بررسی می شود.

متعلقات دستگاه فیوژن

وقتی دستگاه فیوژن خریداری می شود، متعلقات مختلفی کنار دستگاه وجود دارد که در ادامه مهمترین متعلاق دستگاه فیوژن را بررسی می کنیم.

  • استریپر (strippe): استریپر آچاری است که جهت لخت کردن یا آنجکت کردن یا برداشتن پوشش های فیبر نوری بکار می رود. استریپر سه شیار مختلف متناسب با پوشش های مختلف روی فیبرهای نوری دارد که هر کدام از پوشش ها توسط یکی از این شیار ها برداشته می شود.

متعلقات دستگاه فیوژن: استریپر

اولین روکش فیبرنوری، روکش 250 میکرون است که توسط کوچکترین شیار استریپر برداشته می شود. روکش 250 میکرونی در همه فیبرهای نوری وجود دارد و می تواند بصورت رنگی هم باشد.

روکش بعدی فیبرنوری، 900 میکرون است که که با شیارهای وسطی یا متوسط استریپر برداشته می شوند. پوشش های 900 میکرون در برخی فیبرهای نوری می تواند وجود نداشته باشد. معمولا روی پیک تیل ها روکش های 900 میکرونی را می توانید مشاهده کنید.

ذکر این نکته لازم است که پس از برداشتن روکش 250 میکرونی، دیگه روکشی وجود ندارد و قطر آن قسمت 125 میکرومتر است.

  • کلیور (Cleaver): کلیور از متعلقات مهم دستگاه فیوژن است که وظیفه آن کات یا برش دادن و صیقلی کردن انتهای فیبر است. انتهای قسمتهایی که لازم است با یکدیگر جوش داده شوند باید توسط کلیور بصورت خیلی صاف و صیقلی برش داده شود.

کلیور از یک تیغه ای تشکیل شده است که کار اصلی را همین تیغه انجام میدهد. همانطور که در تصویر مشاهده می کنید این تیغه مدرج است. بعد از مدتی که از این تیغه استفاده نمودید، قسمتی که چندین هزار بار از آن استفاده شده، کم کم حالت تیز بودن خود را از دست می دهد و نیاز خواهید داشت با شل کردن پیچ تعبیه شده، تیغه را مقداری بچرخانید.

متعلقات دستگاه فیوژن: کلیور

درجه بندی تیغه کمک می کند که به فرض اگر روی قسمت 10 بودید، در زمان چرخش تیغه را روی قسمت 11 تنظیم کنید و پیچ تعبیه شده را محکم کنید. گفته می شود عمر مفید تیغه های کلیور تا 48 هزار برش است. با توجه به کارخانه سازنده و کیفیت تیغه، عمر تیغه های کلیور می تواند متفاوت باشد.

کلیورهایی هم وجود دارند که از مکانیزم خاصی برخوردارند و بصورت اتوماتیک می توانند با هر بار برش، چرخیده شوند تا از همه نقاط تیغه به یک میزان استفاده شود.

مقایشه شکل ظاهری برش های خوب و بد

انتهای فیبر بایستی صاف و صیقلی باشد و هیچ گونه زاویه براده و اضافه ای نداشته باشد. وجود پستی و بلندی و در واقع ناخالصی در فیبرهای نروی باعث می شود که نور در انتهای انها شکسته شود. بنابراین فیبرهایی که برش های صاف و صیقلی نداشته باشند برای اتصال مناسب نیستند. البته زمانی که کورهای نامناسب داخل دستگاه فیوژن قرار داده شوند، خود دستگاه خطا و ارور نشان می دهد.

در تصویر پایین عکس های واقعی که توسط لنزهای بسیارحساس و با بزرگنمایی بالا گرفته شده اند را مشاهده می کنید. در برش های شکل سمت راست تصویر شکستگی گوشه کور و در شکل سمت چپ تصویر پستی و بلندی روی کور را مشاهده می کنید که به علت شکست نوری که ایجاد می کنند، سیگنال ها را در آن قسمتها را بین می برند. شکل وسط تصویر یک برش ایدا آل و خوب می باشد که سطح فیبر کاملا صاف و صیقلی است.

تفاوت برش های مختلف فیبر نوری

بنابراین مرحله برش و کات فیبر بسیار مهم است و باید با دقت بالایی انجام شود تا نقطه جوش با حداقل افت ، دقت بالایی داشته باشد.

  • ظرف الکل: از متعلقات دیگر دستگاه فیوژن، ظرف الکل است. حتما به این نکته توجه داشته باشید که استفاده ازالکل و تمیزکاری کردن و زدون گرد و غبار ار روی کورهای فیبرنوری در گرفتن بهترین نتیجه کار بسیار مهم و تاثیرگذار است. بهتر است در محیط هایی که گرد و غبار دارد و کورها در معرض کثیفی هستند از چادرو یا از داخل اتومبیل استفاده شود. در صورت تمیز نبودن کور با اخطار دستگاه مواجه می شوید.

اساس کار دستگاه فیوژن

به طور کلی عملکرد دستگاه فیوژن را می توان در سه مرحله خلاصه کرد.

  • مرحله اول : تنظیمات کورها یا core alignment
  • مرحله دوم: جرقه زنی یا ARC
  • مرحله سوم: حرارت دهی با هیتر

در مرحله اول هنگامی که کورها را بعد از برش دادن، داخل دستگاه قرار دادید و درب دستگاه بسته شد. (درب دستگاه می تواند بصورت اتوماتیک یا دستی بسته شود که در دستگاههای مختلف، متفاوت است). پس از بسته شدن درب دستگاه، دستگاه کورها را در مقابل یکدیگر تنظیم می کند که به این مرحله core alignment گفته می شود. در مرحله تنظیم کورها در مقابل یکدیگر ، دستگاه باید قادر باشد کورها را در سه راستای x ، y و z جابجا کند.

اساس کار دستگاه فیوژن

در مرحله دوم پس از تنظیم کورها در مقابل یکدیگر، به شرط اینکه کات ها و برش های انجام شده و کیفیت فیبر خوب باشد و همچنین فیبرها تمیز بوده و بدون مشکل برش داده شده باشند، دستگاه شروع به جرقه زنی یا همان Arc رخ می دهد. دستگاه حدود دو یا سه ثانیه جرقه اعمال می کند و کورها به یکدیگر جوش داده می شوند.

در مرحله سوم هنگامی که کورها به یکدیگر متصل شدند، کریمپ را روی قسمت موردنظر منتقل داده و توسط هیتر به آن نقطه حرارت می دهند.

مرحله اول و دوم اتوماتیکال به وسیله دستگاه انجام می شود و مرحله سوم باید بوسیله کاربر یا اپراتور انجام شود.

آموزشگاه فن و کار با بیش از پانزده سال سابقه، بیش از 200 دوره  تخصصی پردرآمد را در چندین دپارتمان مختلف بصورت عملی و در کارگاههای مجهز برگزار می کند. برخی از دوره های دپارتمان مخابرات و شبکه شامل دوره آموزش میکروتیک ، آموزش نتورک پلاس ، آموزش امنیت شبکه و… می باشد که تحت نظارت مستقیم سازمان فنی حرفه ای و با اعطای مدرک بین المللی برگزار می شود. برای دریافت اطلاات بیشتر و مشاوره رایگان با شماره 02166577385 تماس بگیرید.

X بستن
پربازدیدترین مقالات
معرفی فتوشاپ و کاربردهای آن
معرفی فتوشاپ و کاربردهای آن
تشریح کامل مدل osi
تشریح کامل مدل OSI و نحوه کار آن
کاربردهای فیبر نوری
انواع کاربردهای فیبر نوری در صنعت
اجزا و قطعات دستگاه فیوژن و وظیفه هر یک
معرفی اجزا و قطعات دستگاه فیوژن و وظیفه هر یک
تمامی دوره‌ها
مشاهده نظرات ثبت نظر
مشاهده نظرات هنوز نظری ثبت نشده است.
نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمایش بیشتر