آموزشگاه فن و کار

نحوه تست دیود روی مدار و خارج از مدار برد

نویسنده: تحریریه فن و کار
تست دیود روی مدار الکترونیکی و خارج از آن
چکیده:

باتوجه‌به وظیفه دیودها که می‌توانند جریان را در مدار برقرار کنند، لازم است در هنگام روبروشدن با کوچک‌ترین اختلال این قطعه نیمه‌هادی مورد بررسی قرار گرفته شود. تکنیک‌های متفاوتی برای تست دیود از جمله انجام تست بر روی مدار یا خارج از مدار وجود دارد که تعمیرکار باتوجه‌به میزان تجربه و حرفه‌ای بودن خود آن را انتخاب و دیود را ارزیابی می‌کند.

تست دیود با هدف بررسی خرابی ایجاد شده در یک مدار الکتریکی انجام می شود. از آنجایی که دیود به عنوان یک قطعه الکتریکی نیمه  هادی یا نیمه  رسانا محسوب می شود و از طرفی بیشترین آمار خرابی مدارات الکترونیکی مرتبط با وارد شدن آسیب به قطعات نیمه  هادی مانند دیود است، ضروری است تا با انجام تست دیود ابتدا سلامت آن را بررسی کرده و در صورت نیاز تعمیر یا تعویض شود.

نحوه تست دیود روی مدار الکترونیکی و خارج از آن

آشنایی با تست دیود

دیودها از جمله قطعات الکتریکی پر کاربرد در مدارات الکترونیکی هستند که جریان الکتریکی را در یک سو از خود عبور داده و در سمت دیگر از عبور جریان جلوگیری می کنند. به همین علت در دسته قطعات نیمه هادی یا نیمه رسانا قرار می گیرند. به طورکلی در صورتی که ولتاژ در جهت صحیح خود برقرار شود؛ یعنی سر مثبت به آند و سر منفی به کاتد متصل شود، دیود می تواند جریان را از خود عبور دهد. این میزان ولتاژ را که موجب می شود تا دیود بتواند جریان را هدایت کند، ولتاژ آستانه می نامند.

یکی از مهم ترین مواردی که باعث بروز خرابی در مدارات الکترونیکی می شود، خرابی قطعات نیمه هادی از جمله دیودها است. به این معنا که جریان الکتریکی درون مدار برقرار نخواهد شد. برای آنکه بتوانید این قطعه کاربردی را تست کنید، لازم است تا آن را از مدار خارج کنید. در برخی موارد می توانید تست دیود را بر روی خود مدار نیز انجام دهید که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

تست دیود را می توانید به شیوه های مختلف با به کاربردن دو دستگاه مولتی متر و اهم متر در خارج برد یا روی مدار الکتریکی یا همان برد انجام دهید.

نحوه تست دیود خارج از مدار الکتریکی با کمک مولتی متر

همان طور که گفته شد اولین نکته برای انجام تست، خارج کردن آن از مدار است. این کار باهدف بررسی سلامت قطعه در بیرون از مدار الکتریکی انجام می شود. مراحل تست دیود در بیرون از مدار به صورت زیر است:

  1. قراردادن کلید سلکتوری در جای مربوطه

کلید سلکتوری از جمله بخش های دستگاه مولتی متر است که برای شروع تست به کار برده می شود. این کلید با علامت خاصی بر روی دستگاه نمایش داده شده است.

  1. اتصال دو پراب یا سیم ارتباطی مولتی متر به دو طرف دیود به منظور انجام تست در دو وضعیت مختلف
  • وضعیت اول: اتصال سیم قرمز به آند و سیم مشکی به کاتد
  • وضعیت دوم: اتصال سیم قرمز به کاتد و سیم مشکی به آند

در صورتی که دیود سالم باشد، در یک وضعیت هیچ تغییری مشاهده نمی شود و در وضعیت دیگر مقداری کمتر از ۷/۰ ولت نمایش داده خواهد شد. میزان این عدد ثابت نیست و باتوجه به فاکتورهای مختلفی از جمله نوع دیود، جنس استفاده شده رد ساختار آن و هم چنین وات دیود می تواند متغیر باشد.

نحوه تست دیود خارج از مدار الکترونیکی

از جمله نکات قابل توجه در هنگام تست دیود خارج از مدار می توان به موارد زیر اشاره کرد:

توجه به اینکه ledها به عنوان بخشی از خانواده دیودها شناخته می شوند. با این تفاوت که نمی توان آن ها را با دستگاه مولتی متر ارزیابی و بررسی کرد. یکی از علل مهم آن، بالابودن میزان ولتاژ آستانه راه انداز این قطعات است که عددی بیشتر از ۱ خواهد بود. این در حالی است که مولتی مترها قابلیت نمایش ولتاژهای کمتر از ۱ ولت را دارند.

[blog_box text=’دوره آموزش تعمیرات برد الکترونیکی در آموزشگاه فن و کار همیشه یکی از دوره های محبوب بوده است. این دوره از مبانی الکترونیک تا مباحث تخصصی تعمیر برد های الکترونیکی را شامل می شود. در این دوره با تمامی قطعات الکترونیک و کاربرد آنها آشنا می شوید؛ یاد میگیرید این قطعات را روی برد ها بررسی کنید و در صورت معیوب بودن خرابی آنها را تشخیص داده و برطرف کنید.’ alt=”آموزش تعمیرات برد الکترونیکی” img=”https://fanokar.com/wp-content/uploads/2023/11/آموزش-تعمیرات-برد-الکترونیکی.jpg”]

نحوه تست دیود بر روی مدار الکتریکی با کمک مولتی متر

یک مدار الکتریکی از تعداد بسیاری قطعات نیمه های و دیودها تشکیل شده است که این کار تعمیر و بررسی را برای یک تعمیرکار برد مدارهای الکترونیکی سخت و دشوار می کند. از این رو در برخی موارد به منظور تعمیر و تست دیودها به علت اینکه خارج کردن دیودها از مدار و برد موجب تلف شدن وقت بسیار شده و خستگی تعمیرکار را به همراه دارد، می توانید تست دیود را بر روی مدار الکتریکی نیز انجام دهید. برای این کار کافی است تمامی مراحل تست دیود خارج از مدار را بر روی برد انجام شود.

باتوجه به این مثال که اگر یک دیود با یک قطعه مقاومت کم اهم موازی باشد، در زمانی که تست انجام می شود با اتصال دو پراب از هر دو جهت، مولتی متر میزان ولت را نشان می دهد. از این رو لازم و ضروری است در این حالت، تست خارج از مدار انجام شود.

در صورتی که مقاومت با میزان اهم بالا با دیود موازی شود، مولتی متر عدد بالایی را نشان خواهد داد و این دلیلی بر سالم بودن دیود خواهد بود. از جمله نکات مهم در خصوص تست دیود روی برد عبارت اند از:

  • امکان تست دیودهای پل و یک سوساز ورودی مدار بر روی برد الکتریکی
  • در صورت مشاهده ولتاژ بر روی مولتی متر امکان دارد دیودهای سوخته درگیر اتصال کوتاه شده باشند و این در زمان تست در دو وضعیت باعث می شوند تا مولتی متر عدد ولت را نشان دهد.
  • اگر از حالت شنیدن بوق مولتی متر استفاده می کنید، ممکن است در صورت خرابی دیودها مانند سوخته بودن با برقرارشدن اتصال کوتاه، صدای بوق را شنیده و این حاکی از آن است که دیود نیاز به تعمیر یا تعویض دارد.

تست دیود با اهم متر

برخی از تعمیرکاران انجام تست با دستگاه اهم متر را آسان تر از مولتی متر می دانند و به همین علت از آن برای بررسی خرابی یا سالم بودن دیودها استفاده می کنند. برای انجام این تست کافی است سلکتور مولتی متر را بر روی علامت اختصاری اهم قرار دهید.

نحوه تست دیود الکترونیکی با اهم متر

در ادامه پر اپ های اهم متر را به پایه های دیود متصل کرده و در دو وضعیت اول و دوم توضیح داده شده در بالا قرار دهید. در صورتی که دیود سالم باشد، در یکی از دو وضعیت، دستگاه مقدار عددی مشخصی را نمایش می دهد و در صورتی که دیود دچار خرابی شده باشد، هیچ تغییری در دستگاه نشان داده نمی شود.

 

3/5 - (2 امتیاز)
نظر خود را با دیگران به اشتراک بزارید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده نظرات هنوز نظری ثبت نشده است.
phone icon 021-91009433 / 09058520960