نحوه عملکرد اجزای دزدگیر اماکن
نظارت بر نقاط احتمالی ورود و نفوذ با سنسورهایی که با یک کنترل پنل ارتباط برقرار میکنند و انتقال سیگنال هشدار هنگام تشخیص نفوذ غیرقانونی، مفهوم اساسی تئوری سیستمهای دزدگیر است. در این محتوا اجزای سیستم های دزدگیر اماکن و نحوه عملکرد هر قطعه بطور دقیق تشریح شده است.
نظارت بر نقاط احتمالی ورود و نفوذ با سنسورهایی که با یک کنترل پنل ارتباط برقرار میکنند و انتقال سیگنال هشدار هنگام تشخیص نفوذ غیرقانونی، مفهوم اساسی تئوری سیستمهای دزدگیر است. سنسورها به طور معمول در درها و پنجرهها نصب میشوند که در معرض نفوذهای بالقوه قرار دارند یا مکانهایی هستند که به راحتی قابل دسترسی هستند. اگر کسی باعث شد سیستم دزدگیر احساس خطر کند، بلافاصله، سنسورها با پنل ارتباط برقرار میکنند، صدای آژیر خطر بلند میشود و اگر تلفن کننده سیستم از نوع سیمکارتی باشد پیامکی را به تلفن همراه کاربر ارسال میکند. بسته به نوع سیستم، برنامه و تنظیمات تلفن همراه، یک اعلان ایمیل، یک اعلان متنی یا یک اعلان در داخل برنامه دریافت میکنیم. و در برخی سیستم ها تصاویر مستقیم جریانات محیط پخش می شود و اگر متوجه شویم که سارقی در محیط است با پلیس تماس میگیریم.
هر چند صدای آژیر عاملی بازدارنده از وقوع سرقت میباشد، اما با این حال صرفا پخش آژیر در محیط کارساز نیست. در دزدگیرهای پیشرفتهتر و امروزی امکان پخش فیلم از محیط برای کاربران نیز وجود فراهم شده است، بنابراین صاحبخانه بهتر میتواند اتفاقات محیط را بررسی کند و نسبت به آن اقدامات لازم را انجام دهد. حتی امکان مکالمه دو طرفه نیز در برخی از مدلهای دزدگیر وجود دارد. همه این قابلیتها در یک ساختمان هوشمند ضریب امنیتی را بالا برده به ما اجازه میدهد تا هر کجا که هستیم، بتوانیم از محل زندگی و کار خود بیشترین مراقبت را داشته باشیم.
معرفی اجزای تشکیل دهنده دزدگیر اماکن
اجزا اصلی و تجهیزات سیستم های دزدگیر اماکن به شرح زیر هستند:
- پنل اصلی و مرکزی
- چشمی های سیمی
- چشمی های بی سیم
- تلفن کننده ها
- آژیر پیزو
- کاور اسپیکر
- اسپیکر
- باطری های پشتیبان
- پدال دزدگیر اماکن
- دتکتورهای اعلام حریق
- شوک سنسور
- مگنت های بی سیم درب
- مگنت های سیمی درب
نحوه عملکرد سیستم های دزدگیر منزل و اماکن
در ادامه توضیحات و نحوه عملکرد قطعاتسیستم دزدگیر اماکن بصورت جدا بررسی می شود.
-
پنل مرکزی دزدگیر اماکن
پنل های مرکزی دزدگیر های اماکن مغز دستگاه هستند و تمامی فرمان های سیستم دزدگیر اماکن از این پنل ارسال و دریافت میشوند. این پنل ها در برندهای مختلف و در سه نوع پنل های معمولی ، پنل هایی که با تلفن کننده های خط شهری کار می کنند و پنل های سیمکارتی ساخته می شوند. البته روی پنل های معمولی نیز می توان بصورت جدا تلفن کننده هایی که قابلیت اتصال خط شهری و سیمکارت را داشته باشند ، نصب نمود. به عبارت دیگر پنل های مرکز می توانند به خودی خود دارای تلفن کننده باشند یا بصورت جدا تلفن کننده به آنها متصل شود.
-
تلفن کننده دزدگیر اماکن
با شماره ها و کلید های روی تلفن کننده می توانیم آنها را برنامه ریزی کنیم. نحوه برنامه دادن به تلفن کننده دزدگیر اماکن بصورت خلاصه به این شرح است:
برای تلفن کننده 30 حافظه در نظر گرفته شده است؛ حافظه شماره 1 تا 10 برای ارسال اس ام اس می باشد. حافظه شماره 11 تا 20 برای تلفن خط شهری استفاده می شود. یعنی زمانی که دزدگیر آلارم داشته باشد حافظه یک تا ده پیامک متنی برای صاحب خود ارسال می کند (البته در صورتیکه نوع تلفن کننده سیمکارتی باشد)؛ حافظه 11 تا 20 از طریق خط شهری با شخص تماس میگیرد و در صورتیکه این تماس ناموفق باشد از حافظه 21 تا 30 برای تماس با سیمکارت استفاده میشود. به عبارتی دزدگیر اماکن درسه مرحله مشتری یا صاحب سازمان را مطلع می سازد.
از صفحه کلید روی تلفن کننده برای شماره دادن به تلفن کننده استفاده میشود. عموما این حافظه ها به اینصورت هستند که اول کلید مموری ، سپس شماره 1 یعنی حافظه شماره یک ، کلید اینتر ، وارد کردن شماره و دوباره کلید اینتر زده می شود به این ترتیب یک شماره برای ارسال اس ام اس در حافظه شماره یک ذخیره می شود. از حافظه شماره 11 تا 20 هم به همین ترتیب ( یعنی اول کلید مموری ، شماره 11 ، کلید اینتر ، وارد کردن شماره خط شهری و دوباره کلید اینتر ) استفاده می شود و به این ترتیب در زمان وقوع آلارم با شماره خظ شهری ثبت شده تماس گرفته می شود.
و در نهایت حافظه شماره 21 تا شماره 30 به همین صورت ( مموری + اینتر+ وارد کردن شماره سیمکارت + اینتر) استفاده می شود و در زمان وقوع آلارم و فعال شدن سیستم دزدگیر ، با شماره سیمکارت ثبت شده تماس گرفته می شود.
برای چک کردن شماره و برای اینکه تست کنید آیا شماره های وارد شده درست هستند یا نه، به اینصورت عمل می شود: ابتدا کلید مموری ، عدد 1 و سپس کلید check ؛ این مراحل شماره ای که برای ارسال اس ام اس وارد نموده اید را نشان دهد. و به همین صورت کلید مموری + عدد 11 + کلید check ، شماره تلفن ثابتی که در حافظه شماره 11 وارد کرده اید را نشان می دهد. و کلید مموری+ شماره 21 + کلید check شماره موبایلی که برای تماس با سیمکارت به حافظه وارد نموده اید را به شما نشان خواهد داد.
کلید massage روی تلفن کننده برای تست کردن عملکرد شماره هایی که در حافظه وارد نموده اید استفاده می شود. با فشردن کلید مموری ، شماره 1 و سپس کلید massage یک پیامک با متن تست عملکرد سیمکارت ارسال می شود. کلید های مموری ، شماره 11 و سپس کلید massage در صورتی که به تلفن کننده شهری وصل شده باشد با شخص تماس می گیرد. و کلید مموری ، شماره 21 و سپس کلید massage با سیمکارت شماره ای که داخل حافظه قرار داده اید تماس میگیرد. در نظر داشته باشید این شماره ها باید شماره هایی باشند که آدرس پذیر هستند. آدرس پذیری به این معنا که مثلا در حافظه یک تا ده شما نمی تونید شماره خط شهری وارد کنید و عملا بحث اس ام اس برای خطوط شهری امکان پذیر نیست. شماره های 11 تا 20 با خطوط شهری تماس حاصل می کنند و شماره های 21 تا 30 از طریق سیمکارت این تماس را انجام می دهند. تلفن کننده ها حتی قابلیت ضبط و شنود صدای محیط را دارند و این امکانات تماما در قسمت تنظیمات قابل اعمال هستند.
[blog_box text=’آموزشگاه فن و کار با هدف کارآفرینی دوره های تخصصی و فنی پردرآمد ویژه جذب سریع بازار کار را با نظارت مستقیم سازمان فنی حرفه ای در کارگاههای مجهز بصورت عملی برگزار می کند. از جمله دوره های مهارتی که در دپارتمان برق و سیستم های حفاظتی فن و کار برگزار می شود دوره آموزش نصب دزدگیر اماکن از صفر تا صد می باشد. این دوره با استانداردهای بالا و توسط اساتید مجرب این حوزه با تمرکز بر یادگیری عملی کارآموزان و آماده سازی آنها برای ورود به بازار کار ارائه می شود. برای اطلاعات بیشتر درباره این دوره روی تصویر زیر کلیک نمایید:
‘]
-
چشمی سیمی و بی سیم دزدگیر اماکن
دو نوع چشمی برای دزدگیرهای اماکن استفاده می شود. یک مدل چشمی سیمی که همانطور که از نام آن مشخص است برای نصب آنها باید سیم کشی انجام شود. معمولا از سیم های دو زوج تلفن که دارای فویل و شیلد هستند برای سیم کشی این چشمی ها استفاده می شود تا نویز گیری انجام شود. شما می توانید چشمی ها را به راحتی به یکدیگر نصب کنید که روی هر زون حدودا 20 تا 24 تعداد بسته به شرکت های سازنده مختلف می توانید چشمی نصب کنید.
نحوه کارو عملکرد چشمی های دزگیر اماکن به این صورت است که داخل این چشمی ها سنسورهایی وجود دارد که حرکت را تشخیص می دهند و می توانند زمانی که شی ء از مقابل آنها رد می شود بصورت یک کلید عمل کنند و اخبار را به پنل مرکزی منتقل کنند و در نهایت آلارم دزدگیر به صدا در خواهد آمد.
چشمی های بی سیم برای مکان هایی که امکان سیم کشی وجود نداشه باشد استفاده میشوند. در شرایط معمول استفاده از چشمی های بی سیم توصیه نمیشود به این خاطر که این چشمی ها امکان اینکه به خودی خود نویز داشته باشند بسیار زیاد است و باعث فعال شدن آلارم اشتباه یا خطا در سیستم دزدگیر اماکن می شوند؛ از طرف دیگر داخل چشمی های بی سیم باتری وجود دارد و در صورتی که این باتری تمام شود چشمی عملا از کار خواهد افتاد. به دلیل همین موارد استفاده از چشمی های سیمی بیشتر توصیه می شود. و تنها درصورتیکه در محل امکان سیم کشی وجود نداشته باشد استفاده از چشمی های بی سیم توصیه می شود.
-
آژیر پیزو دزدگیر اماکن
از این آژیرها برای ایجاد صدای کم استفاده می شود. زمانی که ریموت کنترل را فشار میدهید این آژیر با یک صدای کم اطلاع می دهد که دزدگیر فعال است یا غیر فعال. علاوه بر آژیر پیزو، داخل خود دزدگیر ها نیز یک آژیر کوچکتر هم نصب شده است که برای همین کار استفاده می شود و در صورتیکه صدای آن کافی نباشد شما می توانید از آژیر پیزو استفاده کنید.
البته استفاده اصلی از آژیر پیزو داخل آپارتمان ها و برای مکان هایی که آلارم دزدگیر اماکن ممکن است برای محیط اطراف ایجاد مزاحمت کند استفاده می شود. به این صورت که در آپارتمان ها اگر شما اسپیکرهای بزرگ را نصب کنید صدای خیلی زیادی با دسیبل بالا تولید می کنند؛ اما آژیر پیزو صدای خیلی کمتری نسبت به اسپیکرهای دزدگیر دارد. به همین خاطر توصیه می شود برای مکان هایی مانند آپارتمان ها و واحدهایی که کنار دست هم هستند و آلودگی صوتی حتی به هنگام فعال و غیر فعال کردن دزدگیر اماکن می تواند اذیت کننده باشد از آژیرهایی پیزو استفاده شود.
-
کاور اسپیکر
این کارو برای قرار گرفتن اسپیکر داخل آن استفاده می شود. این کاور ها معمولا برای محیط های بیرونی ساخته و تعبیه شده اند و به نوعی نگهدارنده این اسپیکرها در فضای بیرون هستند تا از صدمه دیدن مصون بمانند.
-
اسپیکر دزدگیر اماکن
اسپیکرها برای ایجاد صداهایی با دسیبل بالاتر استفاده می شوند. این اسپیکرها می توانند صدای خیلی زیادی را تولید کنند و عموما در اماکن مختلف زمانی که دزدگیرها فعال شده و صدای خیلی زیادی شنیده می شود، صدای بلندگوهای اسپیکر هستند که در این مکان ها نصب شده اند.
پیشنهاد می شود از این اسپیکرها حتما برای مکان هایی که آلودگی صوتی در آنها مزاحمتی چندانی ایجاد نمی کند و برای منازل تک واحدی ، مغازه ها ، فروشگاهها و یا سازمان هایی که باید دسیبل صدای بالاتری تولید شود و برای محیط مشکل ساز نیستند، استفاده شود.
-
باطری دزدگیر اماکن
باطری های دزدگیر اماکن از نوع 12 ولت و 4 ونیم آمپر و بصورت دی سی می باشند؛ به این معنا که دارای پلاریته هستند و همانند باتری های موبایل و ساعت یک قطب مثبت و یک قطب منفی دارند و 12 فوت ولتاژ دی سی ایجاد می کنند. هر چقدر آمپر این باطری ها بالاتر باشد می تواند زمانی که برق دزدگیر قطع باشد مدت زمان بیشتری دزدگیر را روشن نگه دارد. بنابراین باطری های دزدگیر اماکن داخل پنل مرکزی نصب می شوند و به عنوان پشتیبانی برای برق شهری هستند. و زمانی که برق شهری به هر دلیلی از طرف اداره برق یا از طرف سارقین قطع شود این باطری ها پشتیبان برق هستند و سیستم دزدگیر را همچنان فعال نگه می دارند و با وجود آنها نیازی نیست که دزدگیر ها یو پی اس یا برق اضطراری جداگانه داشته باشند.
-
پدال دزدگیر اماکن
پدال دزدگیر اماکن برای مکان هایی استفاده میشود که حساسیت امنیت خیلی بالایی داشته باشند نظیر بانک ها و طلا فروشی ها. زمانی که سارق یا سارقین وارد این اماکن میشوند با فشار دادن این پدال آلارم فعال می شود. این پدال به قسمتی از دزدگیر متصل می شود که بصورت 24 ساعته فعال است یعنی چه دزدگیر خاموش باشد چه روشن، تفاوتی ندارد و در هر صورت با فشرده شدن این پدال آلارم فعال می شود. نصب پدال دزدگیر اماکن برای مکان های معمولی عمومیت ندارد و بیشتر دربانک ها ، طلا فروشی ها، صرافی ها که تبادل ارز در آن خیلی زیاد است و نیز سایر مکان هایی که به لحاظ امنیتی حساس هستند و کالای با ارزشی در آنها رد و بدل می شود از این پدال ها استفاده می کنند.
-
دتکتور اعلام حریق قابل نصب روی دزدگیر اماکن
این نکته را در نظر داشته باشید که همه دتکتورها قابلیت نصب روی دزدگیرهای اماکن را ندارند. در حقیقت کار و عملکرد دزدگیر اماکن بطور مشخص اعلام سرقت می باشد و نه اعلام خطر آتش سوزی. برای بحث آتش سوزی باید از سیستم های اعلام حریق که استاندارد باشند و مورد تایید سازمان آتش نشانی، استفاده شود. اما به عنوان یک پشتیبان برای اعلام حریق، به منظور آلارم دادن به هنگام تشخیص دود و حرارت ناشی از آتش سوزی و جلوگیری از خطرات ناشی بعد از آتش سوزی ، می توانید از دتکتورهای اعلام حریق قابل نصب بر روی پنل های دزدگیر اماکن که در بازار موجود هستند استفاده کنید.
-
شوک سنسور دزدگیر اماکن
شوک سنسور دزدگیر اماکن در چند مرحله شکسته شدن شیشه را سنسور می کند. به این حالت که شوک سنسور با چسب های دوطرفه روی شیشه نصب می شود و زمانی که شیشه به هردلیلی به لرزش دربیاید یک مرحله فعال میشود (البته برای همه شوک سنسورها به این حالت نیست و شوک سنسورهای پیشرفته به این صورت هستند) و زمانی که شیشه ترک برمیدارد مرحله دوم شروع میشود و مرحله سه در نهایت با شکسته شدن شیشه، شوک سنسورها فرمان را برای پنل مرکزی ارسال می کنند و اسپیکر یا آژیر به صدا درآمده و آلارم می دهند. این مرحله بندی در شوک سنسورها به این خاطر می باشد که آلارم خطا یا اشتباه تا حد ممکن کاهش پیدا کند و با لرزش یک شیشه آلارم اشتباه نداشته باشیم. با شکسته شدن قطعی شیشه این آلارم منتقل و کل سیستم دزدگیر فعال می شود.
-
مگنت های سیمی و بی سیم دزدگیر اماکن
مگنت ها در دو مدل بی سیم و با سیم تولید می شوند. عملکرد مگنت ها به این صورت است که دو قطعه مگنت بصورت آهن ربایی با هم دیگر ارتباط دارند و زمانی که میدان مغناطیسی دو قطعه از هم فاصله بگیرند همانند یک کلید عمل می کند و مدار دزدگیر را باز می کند. ( در رابطه با مدار و باز و بسته شدن آن در مقاله های دیگر توضیح داده خواهد شد). در حالت کلی نحوهک ار این مگنت ها را به اینصورت در نظر بگیرید که اگر دو قطعه این مگنت ها از هم جدا شوند فرمانی به برد سیستم دزدگیر ارسال می شود که آلارم فعال شود.
و اگر بخواهیم این موضوع را دقیقتر بیان کنیم زمانی که دو طرف درب یا پنجره که این مگنت ها به روی انها نصب شده اند از همدیگر جدا شوند خاصیت آهن ربایی مگنت ها مانند یک کلید عمل می کند و فرمان به برد مرکزی یا مرکز کنترل ارسال می شود و به طبع آن آلارم فعال می شود.
مگنت های بی سیم نیز دقیقا همانند مگنت های سیمی عمل می کنند و تفاوتی باهم ندارند. تنها تفاوت موجود این است که در مگنت های سیمی ، سیم کشی مورد نیاز است و در مگنت های بی سیم به سیم کشی نیازی نیست و با تعریف و شناساندن آن به پنل مرکزی می توان مگنت را راه اندازی نمود. مگنت های بی سیم برای مکان هایی که امکان سیم کشی وجود نداشته باشد توصیه می شود.
بطور کلی امن ترین حاشه برای سیستم های امنیتی این است که از سیستم های سیمی استفاده شود زیرا سیستم های بی سیم به خودی خود دارای نویزهایی هستند که از محیط می گیرند؛ مانند نویزی که از تلفن همراه ساطع میشود و یا موارد دیگر. این نویزها می توانند خطا و آلارم اشتباه را در پی داشته باشند. و در نصب دزدگیر اماکن حتما باید به این موضوع توجه و تا حد ممکن از تجهیزاتی استفاده شود که امکان آلارم و خطای اشتباه به حداقل برسد.
آموزشگاه فن و کار در کارگاههای عملی خود صفر تا صد نصب سیستم های حفاظتی و امنیتی ساختمان را آموزش می دهد. برخی از دوره های تخصصی دپارتمان برق و سیستم های حفاظتی آموزشگاه فن و کار شامل دوره های آموزش برق ساختمان ، آموزش نصب دوربین مدار بسته ، آموزش نصب کرکره برقی ، آموزش هوشمند سازی ساختمان و غیره می باشد. تمامی دوره های مجموعه فن و کار با نظارت سازمان فنی حرفه ای و با تمرکز بر آماده سازی کارآموزان برای ورود به بازار کار برگزار می شوند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان پیش از ثبت نام با شماره 02191009433 تماس بگیرید.