اصول لوله کشی فاضلاب ساختمان : یکی از موارد مهمی که در زمان ساخت بنا باید به آن توجه کرد، لوله کشی فاضلاب ساختمان می باشد. رعایت اصول لوله کشی ساختمان و انجام آن توسط افراد متخصص در این زمینه مانع از انتشار آلودگی و بوی بد در محیط شده و هم چنین از صرف هزینه در طولانی مدت برای تعمیر یا اجرای دوباره جلوگیری می کند. در این مقاله ضمن آشنایی با انواع لوله های فاضلاب ساختمان، به معرفی روش های انجام فاضلاب ساختمان و مقایسه آن ها پرداخته و در آخر اصول لوله کشی فاضلاب ساختمان را معرفی می کنیم.
امروزه تنوع و گشتردگی شغل لوله کشی ساختمان بسیار تخصصی و حرفه ای شده است. به همین جهت از بازار کار بسیار خوبی برخوردار است. مجتمع فنی پایتخت نیز با توجه به علاقمندان این رشته و همینطور بازارکار آن دوره آموزش لوله کشی ساختمان را با 30% تخفیف برگزار میکند.
فهرست مطالب :
فاضلاب ساختمان در واقع آب مصرف شده آلوده به مواد زائد می باشد که غیر قابل استفاده است. فاضلاب در سه دسته خانگی، صنعتی و سطحی تقسیم بندی شده و منظور از فاضلاب ساختمان در این مقاله، همان فاضلاب خانگی می باشد که مقدار فاضلاب تولید شده در منازل به میزان آب مصرفی، تعداد افراد ساکن در خانه و حتی نوع مجتمع بستگی دارد. واضح است که بالا رفتن تعداد افراد خانوار مستقیما بر میزان آب مصرفی و در نتیجه فاضلاب تولیدی موثر است. به طوری که طبق تحقیقیات انجام شده، میزان فاضلاب تولیدی ساختمان ها حدود 70 تا 90 درصد آب مصرفی منزل می باشد.
به منظور تخلیه فاضلاب تولید شده در ساختمان ها و انتقال آن به شبکه های فاضلاب شهری از لوله های فاضلاب ساختمان استفاده می کنند. لوله های فاضلاب در انواع مختلف تولید شده که هر یک از آن ها دارای جنس و کیفیت مخصوص به خود هستند. انواع لوله های فاضلاب ساختمان عبارتند از:
یکی از انواع با کیفیت لوله های فاضلاب ساختمان، لوله پوش فیت می باشد. این لوله ها در دو مذل معمولی و سایلنت تولید شده و روانه بازار شده اند. مدل ساینت لوله پوش فیت به دلیل شنیده نشدن صدا هنگام عبور آب و مواد فاضلاب در آن ها، بین افراد از محبوبیت بالایی برخوردار است.
لوله های گالوانیزه به دلیل داشتن یک لایه عایق اضافی، نسبت به لوله های فاضلاب دیگر دارای مقاوت بالایی بوده به طوری که در برابر زنگ زدگی و رطوبت تا سال های طولانی سالم باقی می ماند. به دلیل مقاوم بودن لوله های گالوانیزه، از آن ها در لوله کشی فاضلاب اماکن بهداشتی استفاده می شود.
لوله های پلی اتیلن از مواد پلی اتیلن P.E ساخته شده اند. به دلیل ویژگی های کاربردی آن ها مانند مقاوم بودن، انعطاف پذیری و رسوب پذیری کم در مصارف گازی، آب، فشار قوی و فاضلابی مورد استفاده قرار می گیرند.
لوله پولیکا در انواع مختلفی برای استفاده در فاضلاب ساختمان تولید شده و در بازار وجود دارد. لوله پولیکا نسبت به بقیه لوله های فاضلاب ساختمان ارزان تر بوده و از کاربرد گسترده ای برخوردار است. توصیه می شود از نوع گرانول لوله پولیکا به دلیل کیفیت پایین آن در فاضلاب ساختمان استفاده نشود.
یکی از اجزای مهم در لوله کشی فاضلاب ساختمان، لوله های مورد استفاده می باشد که در بخش قبل با انواع لوله ها از لحاظ جنس آشنا شدیم. در این بخش وظیفه لوله های فاضلاب ساختمان را مورد بررسی قرار می دهیم.
یکی از اصول مهم در اجرای لوله کشی فاضلاب ساختمان، انتخاب لوله با توجه به اصول فنی می باشد تا تخلیه و شست و شو را بهبود ببخشد. لازم است در انتخاب لوله به نکات زیر توجه کنید:
لوله کشی فاضلاب ساختمان به دو روش زیر انجام می شود:
در لوله کشی فاضلاب به روش سنتی، لوله ها به صورت کف خواب در ساختمان ها قرار گرفته و به دلیل انجام این روش از قدیم به این نام شناخته می شود. در این روش لازم است لوله های فاضلاب را در زیر مصالح کف ساختمان در حال ساخت یا بازسازی مانند سیمان جا سازی شود. توجه کنید که قبل از نصب لوله های فاضلاب، از قرار گیری لوله های هواکش و سیفون به لوله فاضلاب اطمینان حاصل کنید.
در لوله کشی فاضلاب ساختمان به روش زیر سقفی، لوله ها به جای قرار گرفتن در کف ساختمان از زیر سقف عبور داده شده اند. در این روش معمولا از ترکیب لوله های پوش فیت و چدنی استفاده می شود.
روش های لوله کشی فاضلاب ساختمان در موارد مختلفی با هم اختلاف دارند. در این بخش به مقایسه روش های سنتی و زیر سقفی لوله کشی فاضلاب ساختمان می پردازیم.
انتخاب روش لوله کشی فاضلاب ساختمان تاثیر زیادی در سرعت حرکت مواد فاضلابی درون لول ها نداشته و می توان گفت در هر دو روش سنتی و زیر سقفی لوله کشی فاضلاب ساختمان، سرعت حرکت مواد فاضلابی درون لوله ها تقریبا یکسان است. عوامل موثر در سرعت حرکت مواد در لوله ها شامل شیب لوله، روش جوش کاری لوله ها و هم چنین جنس سطح داخلی لوله می باشد. دقت به موارد موثر در حرکت مواد و انتخاب لوله با کیفیت از جمع شدن رسوبات و بوی نامطبوع جلوگیری می کند.
در روش سنتی لوله کشی فاضلاب ساختمان به دلیل قرار گرفتن لوله ها در کف ساختمان و فشار مصالح بر روی آن، احتمال آسیب دیدگی لوله های فاضلاب بیشتر است. اما در روش زیر سقفی، فشار وارده به لوله ها از طریق مصالح و اجسام سنگین بر لوله ها بیشتر بوده و میزان آسیب دیدن لوله های فاضلاب را به حداقل رسانده است.
یکی از موارد مهم در انتخاب روش لوله کشی فاضلاب ساختمان بحث هزینه اقتصادی می باشد. هزینه اجرای روش زیر سقفی به دلیل تخصصی تر بودن روش و استفاده از لوله های مرغوب و انجام داکت کشی بین دیواره ها نسبت به روش سنتی هزینه بالا تری دارد.
به منظور تسریع عملیات لوله کشی فاضلاب بهتر است از روش کف خواب یا سنتی استفاده شود. سرعت انجام لوله کشی فاضلاب به روش سنتی به دلیل عدم نیاز به بررسی دقیق و نقشه کشی، اتصال لوله ها زیر سقف و نبود داکت در دیواره ها بالا تر از روش زیر سقفی می باشد.
دسترسی به لوله های فاضلاب هنگام تعمیر یا تعویض لوله ها در روش زیر سقفی نسبت به سنتی بیشتر بوده و موجب کاهش هزینه تعمیرات می شود. استفاده از لوله های با کیفیت در روش زیر سقفی از ترکیدگی و یخ زدگی لوله ها جلوگیری می کند.
هزینه لوله کشی فاضلاب ساختمان به عوامل متعددی مانند نوع ساختمان، متراژ لوله، نوع و جنس لوله، محل قرار گیری لوله و سختی کار، کیفیت اتصالات و مصالح ساختمانی مورد استفاده بستگی دارد. هزینه تمام شده در روش زیر سقفی به دلیل طولانی بودن پروژه و استفاده از لوله های مرغوب و بالا رفتن دستمزد فرد لوله کش نسبت به روش کف خواب بیشتر می باشد.
اصول لوله کشی فاضلاب ساختمان شامل موارد زیر است:
مجتمع فنی پایتخت برگزار کننده دوره های تاسیسات مانند: آموزش نصب و تعمیرات کولر گازی ، آموزش تعمیرات پکیج ، آموزش نصب پکیج و … می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره های آموزشگاه تماس بگیرید.