معرفی انواع مفصل فیبر نوری و کاربرد آن
سه نوع اصلی مفصل فیبرنوری: افقی ، عمودی و هیبریدی وجود دارد که برای گزینه های مختلف در نظر گرفته شده است. هر سه نوع مفصل می توانند از نظر ظرفیت تنوع زیادی داشته باشند، اما از مواد مشابهی مانند پلاستیک های بادوام و مکانیسم های محافظ مانند مهر و موم ساخته شده از ژل، واشر یا لوله های کششی و جمع شونده استفاده می کنند.
فیبرنوری فناوری است که از طریق آن داده ها به شکل نور با سرعت بالا عبور می کنند. این یک نوع کابل شفاف نازک است که انعطاف پذیر است و به راحتی می توان آن را خم کرد. کابل فیبرنوری را می توان چندین بار در یک نصب با استفاده از اتصالات و مفصل های متنوع به هم وصل کرد. مفصل ها برای انتقال نور از یک کابل فیبرنوری به کابل فیبرنوری دیگر استفاده می شود و از مواد پلاستیکی یا شیشه ای ساخته شده است. در این مقاله آموزشگاه فن و کار به بررسی انواع مفصل در فیبر نوری می پردازیم و با معرفی اجزای آن با کاربرد های آن آشنا خواهیم شد.
با گذراندن دوره آموزش فیبر نوری آموزشگاه فن و کار می توانید به عنوان تکنسین و متخصص فیبرنوری در زمینه های مختلفی همچون: نصب و راه اندازی شبکه های فیبرنوری در ساختمان ها و مراکز داد ، ارائه خدمات پشتیبانی و نگهداری شبکه های فیبرنوری، انجام پروژه های فیبرنوری در صنایع مختلف، تدریس و آموزش در زمینه فیبرنوری فعالیت نمایید. این دوره فرصتی عالی برای ارتقای دانش و مهارت های شما در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و ورود به بازار کار پررونق این صنعت است. برای مشاهده سرفصل های کامل و جزئیات بیشتر این دوره روی تصویر زیر کلیک نمایید:
مفصل فیبر نوری چیست؟
کابل های فیبر وری قابلیت های شبکه ای چشمگیر را در فواصل طولانی ارائه می دهند. این کابل ها می توانند شبکه های تلفن، CATV، شبکه های محلی، شبکه های ساختمانی و غیره را تغذیه کنند. این بدان معناست که شما می توانید آن ها را در بسیاری از مکان ها پیدا کنید. کابل کشی فیبرنوری می تواند در زیر زمین، روی سیم کشی هوایی و حتی در کاربرد های زیر دریایی اجرا شود. این موضوع قاره ها و اقلیم ها را در بر می گیرد، بنابراین کابل ها می توانند در معرض شرایط خشک، سنگی، برفی، مرطوب، گرد و غبار، گرم و تقریباً هر محیط دیگری که فکرش را بکنید قرار بگیرند. پس چگونه از این کابل ها در برابر وقایع طبیعت محافظت کنیم؟ اینجاست که مفصل های فیبرنوری وارد می شوند.
مفصل های فیبرنوری جعبههای کوچکی هستند که از پلاستیک مقاوم ساخته شدهاند که برخی از مناطق حساس کابل کشی را نگه می دارد و از آن ها در برابر عناصر محافظت می کند. با رشد و انطباق شبکه های فیبرنوری، این مفصل ها نیز افزایش یافته اند. ویژگی هایی که آن ها باید داشته باشند عبارتند از سهولت در دسترس بودن، گزینه های متعدد قرار گیری و قابلیت رسیدگی به انواع مختلف اتصالات و داشتن استحکام کافی. مفصل های فیبرنوری پس از فیوژن کابل های فیبرنوری مورد استفاده قرار گرفته و با داشتن سرعت حداقل 10 گیگا بایت بر ثانیه، عملکرد بهتری نسبت به کابل های معمولی و سیمی دارند.
اجزای مفصل فیبر نوری
همان طور که تا الان متوجه شدید، مفصل های فیبرنوری، از کابل های فیبرنوری فیوژن شده در برابر ورود گرد و غبار و رطوبت محافظت می کنند. در این قسمت می خواهیم با اجزای آن آشنا شویم. اجزای به کار رفته در ساخت مفصل فیبرنوری عبارتند از:
- واشر
- گیره واشر
- کاور
- براکت نصب
- محفظه اتصال
- محافظ نهایی
ویژگی های مفصل فیبر نوری
مفصل فیبرنوری باید نیاز های سختگیرانه ای را برای سطح بالایی از محافظت کابل های فیبرنوری را برآورده کند. بنابراین مفصل های فیبرنوری باید ویژگی های زیر را داشته باشند:
- بادوام و مستحکم: این مفصل ها باید بدون خراب شدن، خوردگی یا از دست دادن کیفیت در سال های متوالی مورد استفاده قرار گیرند.
- مقاومت کششی بالا: برای محافظت از تار های فیبرنوری در برابر فشار یا فشردگی نیرو های خارجی باید قابلیت کشسانی بالایی داشته باشند.
- ساختار ضد آب: این کابل ها باید از آسیب رطوبت محیط به خصوص در کاربرد های زیر زمینی محافظت شوند.
- مکانیسم های آب بندی موثر: با داشتن این ویژگی، آلاینده های بیرونی مانند گرد و غبار و خاک نمی توانند مانع عملکرد کابل ها شوند.
- تطبیق پذیری برای مکان های مختلف و انواع فیبرنوری: بیشتر مفصل های فیبرنوری با پلاستیک با استحکام بالا یا فولاد ضد زنگ ساخته می شوند و ساختار هایی برای نصب آسان طراحی شده اند. انواع طراحی می تواند متفاوت باشد و گزینه هایی را برای قرار دادن در یک کارخانه بیرونی یا ساختمان داخلی، با رویکرد های هوایی و زیر زمینی ارائه دهد.
انواع مفصل فیبر نوری بر اساس شکل و ظاهر
سه نوع اصلی مفصل فیبرنوری وجود دارد که برای گزینه های مختلف در نظر گرفته شده است. هر سه نوع مفصل می توانند از نظر ظرفیت تنوع زیادی داشته باشند، اما از مواد مشابهی مانند پلاستیک های بادوام و مکانیسم های محافظ مانند مهر و موم ساخته شده از ژل، واشر یا لوله های کششی و جمع شونده استفاده می کنند.
مفصل های فیبرنوری در واقع اتصالات ویژه ای هستند که فقط برای کابل های فیبرنوری استفاده می شوند و می توانند بر اساس شکل و ظاهر آن ها به شرح زیر طبقه بندی شوند:
- مفصل فیبرنوری افقی
- مفصل فیبرنوری عمودی
- مفصل فیبرنوری هیبریدی
مفصل فیبر نوری افقی
مفصل فیبرنوری افقی شبیه یک جعبه مسطح یا استوانه ای هستند که فضا و حفاظتی را برای اتصال کابل فیبرنوری فراهم می کند. آن ها را می توان به صورت هوایی یا برای کاربرد های زیر زمینی نصب کرد. اکثر مفصل های فیبرنوری افقی می توانند صد ها اتصال فیبر را در خود جای دهند. آن ها به گونه ای طراحی شده اند که ضد آب و ضد گرد و غبار باشند. آن ها را می توان در دمایی از -40 درجه سانتی گراد تا 85 درجه سانتی گراد مورد استفاده قرار داد، می تواند فشار 70 تا 106 کیلومتر در ساعت را تحمل کند و بدنه معمولاً از پلاستیک ساختمانی با کشش بالا ساخته می شود.
این نوع مفصل های به نام مفصل فیبرنوری خطی نیز شناخته شده و معمولاً حاوی یک یا چند سینی اتصال فیبر برای تأمین فضا و محافظت از اتصال فیبرنوری است. سینی های اتصال فیبر مورد استفاده در مفصل های فیبرنوری مختلف ممکن است طرح ها و تعداد فیبر متفاوتی داشته باشند.
مفصل فیبر نوری عمودی
نوع عمودی مفصل فیبرنوری شبیه یک گنبد است. به همین دلیل به آن ها نوع گنبدی یا دام (Dome) نیز می گویند. جنس اتصال دهنده های فیبرنوری عمودی از پلاستیک عالی می باشد. آن ها مشخصات مشابه انواع افقی را دارند و به طور معمول برای کاربرد های زیر زمینی طراحی شده اند. بسته شدن اسپلایس فیبرنوری Dome به دلیل کاربرد های زیر زمینی آن به مهر و موم های سطح بالا و فناوری ضد آب نیاز دارد. علاوه بر این، دور نگه داشتن حشرات و کثیفی برای بسته شدن کابل های زیرزمینی نیز مهم است.
هم چنین می توانید از بسیاری از آن ها در بالای زمین و کاربرد های هوایی نیز استفاده کنید. این مفصل ها می توانند چندین پیکربندی و ظرفیت متفاوت را با نسخه های با ظرفیت بالا و تنوع در تعداد سینی ها به خود بگیرند. هم چنین آن ها می توانند در تعداد پورت های ورودی و خروجی موجود متفاوت باشند تا با ظرفیت کابل مطابقت داشته باشند.
مفصل فیبر نوری هیبریدی
دسته سوم انواع مفصل فیبرنوری از نظر ظاهر، مفصل فیبر هیبریدی است که قادر است فیبر شبکه را بدون توجه به آب و هوا، دما یا مکان ایمن کند و آن را به متنوع ترین محفظه ها تبدیل کند. این انعطاف پذیری امکان نصب روی دیوار، هوایی یا سلولی را فراهم می کند. علاوه بر این، طراحی جمع و جور امکان نصب روی پایه و کاربرد های سطح پایین تر را فراهم می کند. تطبیق پذیری یکی دیگر از مزایای محفظه هیبریدی است که با کابل تغذیه کننده 48 عددی (حداکثر 72 عدد) و تا 12 فیبر قطره ای تخت یا گرد مناسب است. این واحد امکان اتصال به زمین را فراهم می کند و در صورت لزوم می توان آن را تحت فشار قرار داد. با توجه به انواع مکان های نصب بالقوه برای محفظه فیبر هیبریدی، این محفظه با استاندارد IP68 طراحی شده است و می تواند گرد و غبار، خاک، شن و ماسه را تحمل کند و در برابر آب مقاوم است.
انواع مفصل فیبر نوری بر اساس کاربرد و محل نصب
تا اینجا با معرفی مفصل فیبرنوری و ویژگی های آن، توانستید آن ها را از نظر شکل و ظاهر دسته بندی کنید. در این قسمت می خواهیم انواع مفصل فیبرنوری را بر اساس کاربرد و محل نصب به شما معرفی کنیم. دسته بندی انواع مفصل فیبرنوری بر اساس کاربرد و موقعیت نصب آن ها عبارتند از:
- مفصل فیبرنوری خاکی
- مفصل فیبرنوری دریایی
- مفصل فیبرنوری هوایی
مفصل فیبرنوری خاکی
مفصل فیبرنوری خاکی به عنوان یک وسیله مهم در شبکه های فیبرنوری استفاده می شود. این محصول برای اتصال دو کابل فیبرنوری با یک دیگر به کار می رود و به دلیل خاصیت دوام و مقاومت بالایی که دارد، می تواند در شرایط سخت آب و هوایی و هم چنین در محیط هایی با شرایط آلودگی به کار رود. به طور معمول از مفصل های افقی فیبرنوری برای متصل کردن کابل های فیبرنوری فیوژن شده در زیر زمین استفاده می شود.
مفصل فیبرنوری خاکی در حقیقت یک جعبه با کیفیت بالا است که دارای چندین دریچه و پورت است. این پورت ها برای اتصال کابل های فیبرنوری به یکدیگر به کار می روند. از آنجایی که این نوع مفصل ها در زیر زمین نصب می شوند، معمولا از مواد مقاوم و ضد آبی ساخته شده است و می تواند در دما های مختلف و در شرایط سخت آب و هوایی کار کند.
در عمل، برای نصب یک مفصل فیبرنوری خاکی، ابتدا کابل های فیبرنوری را به دریچه های موجود در آن متصل می کنند و سپس آن را به صورت مناسبی بر روی دیوار یا ستون نصب می کنند. سپس، با استفاده از قطعات جانبی مانند مهره ها و پیچ ها، مفصل فیبرنوری خاکی را به دیوار یا ستون بسته و به کابل های فیبرنوری متصل میکنند.
مزیت اصلی استفاده از مفصل فیبر نوری خاکی این است که این محصول قابلیت حفاظت و ایمن سازی کابل های فیبرنوری را در برابر خرابی های ناشی از محیط های آلوده، مرطوب و شرایط آب و هوایی سخت فراهم می کند. به دلیل امکان آسیب به حوضچه های مخابراتی از طریق فشار وارد به آن ها توسط بیل مکانیکی، جویده شدن توسط حیوانات موذی مانند موش و هم چنین ترکیب با مواد شیمیایی توصیه می شود از این نوع مفصل ها استفاده کنید. هم چنین، این مفصل قابلیت نصب و نگهداری آسانی دارد و در صورت نیاز به تعویض کابل های فیبرنوری نیز قابلیت دسترسی آسان به داخل آن فراهم می کند.
مفصل فیبر نوری دریایی
مفصل فیبرنوری دریایی یا Fiber Optic Marine Splice Closure یک نوع مفصل فیبرنوری است که به منظور اتصال کابل های فیبرنوری در زیر آب و در شرایط سخت دریایی استفاده می شود. مواد به کار رفته در ساخت مفصل فیبرنوری دریایی معمولاً مقاومت بالایی در برابر آب شور دارند. برای مثال، بسیاری از محصولات از جمله پلاستیک هایی با مقاومت بالا در برابر آب شور و رسوبات دریایی ساخته می شوند. علاوه بر این، مفصل فیبر نوری دریایی دارای ویژگی هایی مانند مقاومت در برابر فشار آب، مقاومت در برابر شوک و لرزش و مقاومت در برابر دمای بالا و پایین است.
همان طور که واضح است مفصل فیبرنوری دریایی به منظور اتصال کابلهای فیبرنوری در محیط آبی استفاده می شود. به عنوان مثال، این محصول برای اتصال کابل های فیبرنوری در زیر دریا، در سامانه های انتقال داده دریایی، در سامانه های نظارت و کنترل دریایی و در بسیاری از سامانه های ارتباطی دریایی استفاده می شود.
با وجود مقاومت بالای آن ها و مزایای دگیر، دچار معایبی نیز می باشند. این نوع مفصل های فیبرنوری، قیمت بالایی در مقایسه با محصولات مشابه دارد و به تجهیزات پیشرفته ای برای دسترسی به زیر دریا برای نصب و تعمیر نیاز دارد. توجه کنید که هنگام انتخاب این نوع مفصل ها، نمونه با کیفیت آن را انتخاب کنید تا در آینده با مشکلاتی مانند نفوذ آب و خرابی کابل های فیبرنوری مواجه نشوید. مفصل های دریایی در دسته بندی مفصل ها افقی قرار دارند و طول آن ها 1 متر و 20 سانتی متر می باشد.
مفصل فیبر نوری هوایی
مفصل فیبرنوری هوایی یا Fiber Optic Aerial Splice Closure دسته سوم مفصل فیبرنوری است که معمولا از مفصل های عمودی استفاده می کند. به دلیل قرار گیری این نوع مفصل ها در برابر نور خورشید، رعد و برق، باران و برف باید ویژگی های محافظتی شدیدی داشته باشند و بتوان آن ها را در برابر یان عامل جوی به نحو احسن، محافظت و ایمن سازی کرد. ویژگی هیا ذاتی این نوع مفصل ها، آن ها را برای استفاده در دکل ها مخابراتی مناسب کرده و به همین علت با نام مفصل های مخابراتی شناخته می شوند.
این نوع مفصل های مخابراتی در دو نمونه زیر ساخته شده و مورد استفاده قرار می گیرند:
- مفصل های مخابراتی برای کابل های بدون فشار هوا
- مفصل های مخابراتی برای کابل های تحت فشار هوا
مفصل های مخابراتی برای کابل های بدون فشار هوا
ساختار این نوع مفصل ها با الیاف های مخصوص تقویت شده تا در برابر حرارات بالا مقاومت بالایی داشته باشند. کاربرد این نوع مفصل ها در کابل های ژله فیلد و بدون فشار هوا عنوان شده است.
مفصل های مخابراتی برای کابل های تحت فشار هوا
این نوع مفصل ها با ویژگی تعمیرات آسان و عدم نیاز به قطع کردن کابل فیبرنوری برای انجام تعمیرات مورد استفاده قرار می گیرند.
آموزشگاه فن و کار در دپارتمان مخابرات و شبکه خود دوره های تخصصی مرتبط با شبکه های کامپیوتری و اینترنتی را با اعطای مدرک بین المللی برگزار می کند. برخی از این دوره های شامل آموزش نتورک پلاس و مبانی شبکه ، آموزش امنیت شبکه ، آموزش میکروتیک و… می باشد. برای دریافت مشاوره رایگان پیش از ثبت نام و دریافت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.