علت و علائم گرفتگی و کثیفی رادیاتور ماشین
کثیف شدن و گرفتگی رادیاتور اتومبیل دلایل مختلفی می تواند داشته باشد که برخی از مهم ترین و شایع ترین این دلایل می تواند عوامل محیطی و یا عوامل فنی باشد. در این نوشته بررسی می کنیم که هر یک از عوامل ذکر شده در بالا چرا و به چه شکلی باعث کثیفی و گرفتگی رادیاتور خودرو شده و چگونه باید این مشکلات محیطی و یا فنی یا حل کرد.
رادیاتور، یکی از مهم ترین و کلیدی ترین اجزای سیستم خنک کننده خودرو است که وظیفه دارد گرمای موتور را به روش بهینه و استاندارد دفع کرده و دمای آن را در محدوده ایمن و مطمئن نگه دارد. گرفتگی و کثیفی رادیاتور، مانع از عملکرد صحیح این قطعه حیاتی شده و عواقب ناخوشایندی را برای وسیله نقلیه به دنبال خواهد داشت. اگرچه در دوره آموزش مکانیک خودرو بصورت تخصصی تر عیب یابی، سرویس و تعمیر تمامی قطعات خودرو آموزش داده می شود، در این مقاله تلاش شده بصورت ساده علت و علائم گرفتگی و کثیفی رادیاتور خودرو تشریح شود.
در این مقاله با آموزشگاه فن و کار همراه باشید تا شما را به طور کامل با عواملی که ممکن است باعث کثیف شدن و گرفتگی رادیاتور اتومبیل شده و علائم ناشی از این اتفاق آشنا کنیم و با دنبال کردن روش های پیشگیرانه و راه حل های ارائه شده از وقوع این مشکل در آینده جلوگیری کنیم و یا آن را به طور اصولی حل نماییم.
آموزشگاه فن و کار دوره جامع مکانیکی خودرو های سواری داخلی و خارجی را با تمرکز بر یادگیری عملی کاراموزان در تعمیرگاههای مجهز برگزار می کند. این دوره تحت نظارت سازمان فنی حرفه ای و با مدرک بین المللی ارائه می شود. برای مشاهده سرفصل های کامل و جزئیات بیشتر این دوره روی تصویر زیر کلیک نمایید:
دلایل کثیفی و گرفتگی رادیاتور ماشین
کثیف شدن و گرفتگی این قطعه اتومبیل دلایل مختلفی می تواند داشته باشد که برخی از مهم ترین و شایع ترین این دلایل عبارت اند از:
- عوامل محیطی: گرد و غبار و آلودگی هوا، حشرات و جانوران موذی، مواد شیمیایی طبیعی، آب و هوای نامناسب و …
- عوامل فنی: مایع خنک کننده نامناسب (و یا استفاده از آب به جای مایع خنک کننده،)، مشکلات واتر پمپ، جوش آوردن موتور، نشتی رادیاتور، فرسودگی و زنگ زدگی رادیاتور، استفاده از ضد یخ نامناسب، مشکلات مربوط به ترموستات، رانندگی در ترافیک سنگین و …
در ادامه بررسی می کنیم که هر یک از عوامل ذکر شده در بالا چرا و به چه شکلی باعث کثیفی و گرفتگی رادیاتور خودرو شده و چگونه باید این مشکلات محیطی و یا فنی یا حل کرد.
گرد و غبار و آلودگی هوا
گرد و غبار و آلودگی هوا باعث می شود ذرات معلق و آلاینده های مضری در هوا منتشر شوند که به مرور زمان می توانند به رادیاتور ماشین شما نفوذ کرده و باعث کثیفی و گرفتگی آن شوند. این ذرات معلق که شامل دوده، خاک، گرده و سایر مواد ریز هستند، قادر اند در بین پره های رادیاتور انباشته شده و در نتیجه، مانع از عبور جریان هوا شوند.
کاهش جریان هوا به رادیاتور، فرآیند خنک سازی موتور را مختل می کند و می تواند منجر به افزایش دمای موتور، جوش آوردن و حتی آسیب های جدی به موتور شود. علاوه بر این، ذرات معلق می توانند با چسبیدن به لوله های رادیاتور، رسوب ایجاد کرده و جریان آب را نیز مسدود کنند.
برای جلوگیری از این مشکلات، لازم است که به طور مرتب رادیاتور ماشین خود را تمیز کنید. شستشوی رادیاتور با آب و فشار مناسب و کافی می تواند ذرات معلق و آلودگی ها را از بین ببرد و به حفظ عملکرد صحیح این قطعه حیاتی بسیار کمک کند. به علاوه؛ استفاده از فیلتر هوای مناسب و تعویض به موقع آن، می تواند از ورود ذرات معلق به داخل رادیاتور جلوگیری کند. علاوه بر تمیز کردن رادیاتور و استفاده از فیلتر هوا، رانندگی در مناطق با آلودگی کمتر و دوری از ترافیک سنگین نیز می تواند به حفظ سلامت رادیاتور و افزایش طول عمر آن کمک کند.
حشرات و جانوران موذی
حشرات و جانوران موذی کوچک و بزرگ (مانند موش، سوسک، مورچه، زنبور و …) این توانایی را دارند که به رادیاتور ماشین شما راه پیدا کرده و باعث کثیفی و گرفتگی آن شوند زیرا این موجودات به دنبال مکان های گرم و تاریک برای لانه سازی هستند و فضای داخلی رادیاتور، به خصوص در فصل های سرد سال، محیطی ایده آل برای آن ها محسوب می شود.
حضور این جانوران در رادیاتور می تواند عواقب بسیار ناخوشایندی را برای ماشین به همراه داشته باشد. به عبارت دیگر، لانه سازی آن ها در رادیاتور می تواند باعث انسداد جریان هوا و مایع خنک کننده شده و به مرور زمان منجر به افزایش دمای موتور و جوش آوردن آن شود. از طرفی، بنا به بررسی ها و مشاهدات، فضله و مواد آلی باقی مانده از این جانوران معمولا به خوردگی لوله ها و اتصالات رادیاتور منجر گشته و در نهایت باعث نشتی و خرابی آن می شود.
علاوه بر این، لاشه و بقایای به جای مانده از حشراتی که در رادیاتور گیر می افتند؛ بوی نامطبوعی ایجاد کرده و به داخل اتاق و محل حضور سرنشینان خودرو نفوذ کنند. برای جلوگیری از این پدیده، لازم است به طور دوره ای رادیاتور ماشین خود را (از نظر وجود حشرات و جانوران موذی) بررسی کنید و در صورت نیاز، نسبت به شست و شوی آن اقدام نمایید. برای تمیز کاری و نظافت رادیاتور و پاک کردن آلودگی های ناشی از حضور جانواران و حشرات مزاحم می توانید از یک شوینده مخصوص رادیاتور و یا بخارشوی مخصوص استفاده کنید و یا خودروی خود را به یک تعمیرکار اتومبیل زبده و ماهر نشان دهید.
مواد شیمیایی طبیعی
آب و باران به طور طبیعی حاوی مواد شیمیایی مختلفی مانند املاح معدنی، ذرات معلق و گازهای محلول هستند. این مواد شیمیایی می توانند به مرور زمان در رادیاتور ماشین رسوب کرده و باعث کثیفی و گرفتگی آن شوند. رسوب املاح معدنی، مانند کربنات کلسیم و سولفات کلسیم، می تواند در لوله ها و پره های رادیاتور جمع شده و جریان آب را مسدود کند. این امر می تواند منجر به کاهش کارایی سیستم خنک کننده موتور و افزایش دمای آن شود. از طرفی؛ ذرات معلق موجود در آب و باران، مانند خاک، ماسه و دوده نیز می توانند در رادیاتور رسوب کرده و سبب گرفتگی آن شوند.
علاوه بر این، گازهای محلول در آب باران، مانند دی اکسید کربن، می توانند با فلزات داخل رادیاتور واکنش داده و باعث خوردگی آن ها شوند. خوردگی فلزات می تواند منجر به ایجاد زنگ زدگی و رسوب در رادیاتور شده و گرفتگی آن را به دنبال داشته باشد. برای جلوگیری از کثیفی و گرفتگی رادیاتور، باید به طور مرتب آن را با آب تمیز و سالم شستشو داد. همچنین، استفاده از مایع ضد یخ مناسب می تواند به جلوگیری از رسوب املاح معدنی و خوردگی فلزات در رادیاتور کمک کند.
برگزاری کلاس های آموزش تمامی شغل های مرتبط با تعمیرات خودرو دپارتمان اتومکانیک آموزشگاه فن و کار
آب و هوای نامناسب
حوادث طبیعی و حرارت و سرمای بیش از حد (به طور کلی شرایط اقلیمی و آب و هوایی نامساعد) هر کدام به نوبه خود می توانند روندِ گرفتگی و کثیف شدن رادیاتور ماشین را سریع تر کنند که در ادامه به بررسی برخی از نمونه های مهم آن ها می پردازیم:
باران و برف قادر هستند مواد و ذره های معلق مانند خاک، شن و ماسه را وارد رادیاتور کرده و این ذرات اضافی و مزاحم می توانند در بین پره های رادیاتور جمع شده و باعث انسداد جریان هوا شوند. رطوبت بالا نیز می تواند باعث خوردگی فلز رادیاتور شده و به مرور زمان منجر به نشتی و گرفتگی این قطعه شود.
گرمای بیش از حد می تواند باعث تبخیر آب رادیاتور و رسوب املاح موجود در آن در داخل لوله ها و پره های رادیاتور شود. این رسوبات می توانند جریان مایع خنک کننده را مسدود کرده و باعث افزایش دمای موتور شوند. سرمای شدید نیز می تواند باعث یخ زدن آب رادیاتور و ترک خوردن لوله ها و پره های آن شود.
آلاینده های موجود در هوا مانند دود و گرد و غبار می توانند به رادیاتور چسبیده و باعث انسداد جریان هوا شوند. این انسداد می تواند باعث افزایش دمای موتور و کاهش کارایی سیستم خنک کننده شود. باد شدید می تواند ذرات معلق مانند شن و ماسه را با سرعت زیاد به سمت رادیاتور پرتاب کند و باعث آسیب به پره های آن شود. همچنین، طوفان های شن و ماسه می توانند ذرات ریز را به داخل رادیاتور وارد کرده و باعث گرفتگی آن شوند.
برای جلوگیری از کثیفی و گرفتگی رادیاتور، باید به طور مرتب آن را بررسی و تمیز کرد. همچنین، استفاده از ضد یخ مناسب در فصل زمستان می تواند از یخ زدن آب رادیاتور و آسیب به آن جلوگیری کند.
مایع خنک کننده نامناسب
استفاده از مایع خنک کننده نامناسب یا جایگزینی آن با آب، در اکثر موارد منجر به کثیفی و گرفتگی رادیاتور خودرو می شود. این اتفاق به دلیل وجود ناخالصی ها، مواد معدنی و ذرات معلق در آب و مایع خنک کننده نامناسب است که در طول زمان رسوب می کنند و کانال ها و مسیرهای موجود در رادیاتور را مسدود می کنند.
رسوبات ایجاد شده در رادیاتور می تواند از انتقال حرارت موثر جلوگیری نموده و منجر به گرم شدن بیش از حد موتور شوند. لازم است بدانید؛ این مشکل می تواند به واشر سرسیلندر، شلنگ ها، واتر پمپ و سایر اجزای موتور آسیب برساند. علاوه بر رسوبات، مایع خنک کننده نامناسب می تواند باعث خوردگی فلزات داخل رادیاتور شود و این خوردگی، نشت رادیاتور و آسیب به اجزای دیگر سیستم خنک کننده را به دنبال خواهد داشت.
برای جلوگیری از گرفتگی و کثیفی رادیاتور، باید از مایع خنک کننده مناسب با کیفیت بالا استفاده کنید. همچنین، تعویض مایع خنک کننده به طور منظم (طبق توصیه سازنده خودرو و یا افراد متخصص این حوزه) ضروری و حیاتی است.
مشکلات واتر پمپ
واتر پمپ، یک عضو حیاتی در سیستم خنک کننده موتور خودرو است که وظیفه گردش مایع خنک کننده در سرتاسر موتور و رادیاتور به را عهده دارد. خرابی واتر پمپ می تواند منجر به مشکلات متعددی از جمله کثیفی و گرفتگی رادیاتور شود.
یکی از اصلی ترین دلایل کثیفی رادیاتور در اثر خرابی واتر پمپ، کاهش جریان مایع خنک کننده است. زمانی که واتر پمپ به درستی کار نمی کند، مایع خنک کننده به طور کامل در سیستم گردش پیدا نمی کند و در نتیجه حرارت از موتور به طور کامل جذب نمی شود. این موضوع باعث افزایش دمای موتور و رسوب ذرات معلق در مایع خنک کننده در داخل رادیاتور می شود. این رسوبات به مرور زمان باعث گرفتگی مجاری رادیاتور و کاهش عملکرد آن در خنک کردن موتور می شوند.
علاوه بر کاهش جریان مایع خنک کننده، خرابی واتر پمپ می تواند باعث نشت مایع خنک کننده در داخل موتور و رادیاتور شود. این نشت مایع خنک کننده علاوه بر ایجاد مشکلات فنی برای موتور، باعث ایجاد رسوبات و جرم در داخل رادیاتور نیز می شود. این رسوبات و جرم باعث گرفتگی مجاری رادیاتور و کاهش عملکرد آن در خنک کردن موتور می شوند.
در صورت مشاهده علائمی مانند افزایش دمای موتور، روشن شدن چراغ هشدار دمای موتور، کاهش سطح مایع خنک کننده و مشاهده رسوبات و جرم در داخل رادیاتور، باید در اسرع وقت نسبت به بررسی و تعمیر واتر پمپ اقدام کرد زیرا تاخیر در تعمیر واتر پمپ می تواند منجر به مشکلات جدی تری برای موتور خودرو شود.
جوش آوردن موتور
در هنگام جوش آوردن موتور، مایع خنک کننده به شدت گرم شده و به بخار تبدیل می شود. این بخار، ذرات معلق و جرم های موجود در سیستم خنک کننده را به همراه خود به سمت رادیاتور می برد. در رادیاتور، بخار خنک شده و به مایع تبدیل می شود، اما ذرات معلق و جرم ها در لوله ها و پره های رادیاتور باقی می مانند.
با گذشت زمان، انباشته شدن این ذرات و جرم ها، باعث انسداد و گرفتگی رادیاتور می شود. گرفتگی رادیاتور، مانع از جریان یافتن مایع خنک کننده در رادیاتور شده و عمل خنک کاری موتور را مختل می کند. در نتیجه، موتور بیش از حد گرم شده و دوباره جوش می آورد. علاوه بر این، ذرات معلق و جرم ها می توانند به خوردگی و فرسایش رادیاتور نیز منجر شوند. خوردگی و فرسایش، کارایی رادیاتور را در خنک کاری موتور به شدت کاهش می دهد.
بنابراین، جوش آوردن مکرر موتور نه تنها باعث کثیفی و گرفتگی رادیاتور می شود، بلکه گرفتگی رادیاتور نیز احتمال جوش آوردن موتور را افزایش می دهد. برای جلوگیری از این چرخه معیوب، لازم است که به طور منظم سیستم خنک کننده را بررسی و سرویس کرد.
نشتی رادیاتور
نشتی رادیاتور، به دلیل خروج مایع خنک کننده از سیستم، می تواند به کثیفی و گرفتگی رادیاتور منجر شود. مایع خنک کننده علاوه بر خنک کردن موتور، وظیفه جلوگیری از زنگ زدگی و رسوب جرم در رادیاتور را نیز بر عهده دارد. هنگامی که نشتی رخ می دهد، مایع خنک کننده به مرور زمان کم می شود و قدرت جلوگیری از زنگ زدگی و رسوب جرم در آن کاهش می یابد. این امر باعث ایجاد جرم و رسوب در لوله ها و پره های رادیاتور و در نهایت گرفتگی آن می شود.
علاوه بر این، نشتی رادیاتور می تواند باعث ورود ذرات خارجی مانند خاک، گرد و غبار و گل و لای به داخل سیستم خنک کننده شود. این ذرات به جرم و رسوب موجود در رادیاتور می چسبند و باعث گرفتگی بیشتر آن می شوند. گرفتگی رادیاتور همان طور که گفتیم؛ می تواند باعث مشکلات جدی برای موتور از جمله گرم شدن بیش از حد و جوش آوردن آن شود.
بنابراین، در صورت مشاهده نشتی در رادیاتور باید در اسرع وقت نسبت به تعمیر آن اقدام کرد. همچنین به طور منظم سطح مایع خنک کننده را چک کنید و در صورت نیاز آن را تعویض کنید. با انجام این اقدامات می توانید از کثیفی و گرفتگی رادیاتور جلوگیری کرده و عمر موتور خودروی خود را افزایش می دهید.
فرسودگی و زنگ زدگی رادیاتور
فرسودگی و زنگ زدگی رادیاتور، به مرور زمان ذرات ریز فلزی را در مایع خنک کننده آزاد می کند. این ذرات معلق، به همراه رسوبات موجود در آب و جرم هایی که از واشر سرسیلندر نشت می کنند، می توانند باعث کثیفی و گرفتگی مجاری رادیاتور شوند. این گرفتگی، جریان مایع خنک کننده را در رادیاتور با مشکل مواجه می کند و به دنبال آن، عمل خنک کاری موتور به درستی انجام نمی شود. افزایش دمای موتور، جوش آوردن آب رادیاتور و در نهایت آسیب به موتور، از جمله عواقب کثیفی و گرفتگی رادیاتور هستند.
علاوه بر این، زنگ زدگی می تواند باعث ایجاد ترک خوردگی و سوراخ در رادیاتور شود که منجر به نشتی مایع خنک کننده خواهد شد. نشتی مایع خنک کننده، نقص در سیستم خنک کاری را به دنبال دارد و می تواند به جوش آوردن و افزایش حرارت بیش از حد موتور و آسیب به آن منجر شود. برای جلوگیری از کثیفی و گرفتگی رادیاتور، لازم است به طور دوره ای نسبت به بررسی و شستشوی آن اقدام کرد. همچنین، استفاده از مایع خنک کننده مناسب و با کیفیت و تعویض به موقع آن، می تواند از زنگ زدگی و فرسودگی رادیاتور جلوگیری کند.
استفاده از ضد یخ نامناسب
ضد یخ های نامناسب فاقد مواد افزودنی ضروری برای جلوگیری از رسوب و خوردگی هستند. این مواد از تشکیل جرم و رسوب در لوله ها و جداره رادیاتور جلوگیری می کنند. در غیاب این مواد، ذرات معلق در آب، فلزات زنگ زده و سایر ناخالصی ها به مرور زمان در رادیاتور رسوب می کنند. این رسوبات می توانند مسیر جریان مایع خنک کننده را مسدود کرده و باعث گرفتگی رادیاتور شوند.
ضد یخ ها با فرمولاسیون های مختلف و برای کاربردهای گوناگون تولید می شوند. استفاده از ضد یخ نامناسب با نوع موتور و جنس رادیاتور می تواند تعادل شیمیایی مایع خنک کننده را برهم زند. این عدم تعادل می تواند منجر به خوردگی اجزای فلزی سیستم خنک کننده و ایجاد رسوبات ناخالصی در رادیاتور شود.
یکی از وظایف اصلی ضد یخ، جلوگیری از یخ زدگی آب در سیستم خنک کننده در فصل زمستان است. ضد یخ های نامناسب ممکن است نقطه انجماد پایین تری داشته باشند و در دمای زیر صفر یخ بزنند. یخ زدگی مایع خنک کننده می تواند منجر به ترک خوردن و آسیب دیدگی رادیاتور و سایر اجزای سیستم خنک کننده شود.
به علاوه؛ ضد یخ های نامناسب با کیفیت پایین ممکن است به مرور زمان فاسد شده و تجزیه شوند. این امر می تواند منجر به تولید اسید و مواد شیمیایی مضر در سیستم خنک کننده شود. این مواد شیمیایی می توانند به خوردگی اجزای فلزی و ایجاد رسوبات در رادیاتور منجر شوند.
مشکلات مربوط به ترموستات
ترموستات وظیفه تنظیم دمای موتور را بر عهده دارد و نقص در عملکرد آن می تواند منجر به بروز مشکلاتی در رادیاتور و کثیفی آن شود. در حالت عادی، زمانی که دمای موتور پایین است، ترموستات بسته می ماند و مانع از جریان آب به سمت رادیاتور می شود. این امر باعث می شود موتور به سرعت گرم شود. با افزایش دمای موتور، ترموستات باز شده و اجازه می دهد تا آب به رادیاتور جریان یابد. در رادیاتور، آب با عبور از پره های فلزی و با کمک جریان هوا، خنک شده و دوباره به سمت موتور هدایت می شود.
حال اگر ترموستات به درستی عمل نکند و به طور مداوم بسته بماند، آب به طور کامل به رادیاتور نمی رسد و موتور بیش از حد گرم می شود. این گرمای بیش از حد می تواند منجر به جوش آمدن آب و رسوب جرم و رسوبات در داخل رادیاتور شود. از سوی دیگر، اگر ترموستات خراب باشد و به طور مداوم باز بماند، آب به طور مداوم در رادیاتور جریان می یابد و موتور به طور کامل گرم نمی شود. این امر می تواند منجر به کند شدن عمل احتراق و افزایش مصرف سوخت شود. همچنین، عدم گرم شدن کافی موتور می تواند باعث تراکم بخار آب در داخل رادیاتور و ایجاد جرم و رسوب شود.
بنابراین، خرابی ترموستات می تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم باعث کثیفی و گرفتگی رادیاتور شود. به همین دلیل، تعویض به موقع ترموستات در صورت خرابی آن، از بروز مشکلات بعدی در سیستم خنک کننده و رادیاتور جلوگیری می کند.
رانندگی در ترافیک سنگین
در ترافیک سنگین، سرعت خودروها پایین است و به تبع آن، جریان هوا از میان رادیاتور نیز کاهش می یابد. این امر سبب می شود که ذرات معلق در هوا، دوده، گرد و غبار و سایر آلاینده ها به راحتی روی پره های رادیاتور بچسبند و منافذ آن را مسدود کنند.
به دلیل توقف و حرکت های مکرر در زمان رانندگی با حجم بالای ترافیک سنگین، موتور خودرو بیشتر از حالت عادی کار می کند و در نتیجه، دمای آن افزایش می یابد. افزایش دمای موتور سبب می شود که ذرات چسبیده به رادیاتور ذوب شده و به همراه مایع خنک کننده به داخل رادیاتور راه پیدا کنند. این ذرات ذوب شده به مرور زمان رسوب می کنند و باعث گرفتگی رادیاتور می شوند.
به دلیل عدم وجود جریان هوا، فن خنک کننده نیز به درستی نمی تواند عمل کند. این امر سبب می شود که گرمای موتور به طور کامل دفع نشود و دمای موتور بیش از حد افزایش یابد. افزایش دمای موتور می تواند به رادیاتور و سایر اجزای موتور آسیب برساند.
علائم گرفتگی و کثیفی رادیاتور ماشین
در صورتی که رادیاتور خودرو دچار گرفتگی و آلودگی مفرط شده باشد؛ قسمت های مختلفی از خودرو درگیر شده و دچار مشکل فنی می شوند که این درگیری علائم و نشانه های خاصی را به دنبال خواهد داشت. در ادامه برخی از مهم ترین عواملی که نشان دهنده گرفتگی و کثیفی رادیاتور هستند را با هم مرور خواهیم کرد:
- افزایش دمای موتور: عقربه دمای داشبورد به طور غیر معمولی بالا می رود، به خصوص در ترافیک یا سر بالایی ها.
- جوش آوردن موتور: بخار از رادیاتور و مخزن مخصوص آن خارج می شود و موتور به طور ناگهانی خاموش می شود.
- عملکرد ضعیف بخاری: گرمای بخاری در زمستان کم و نامناسب و غیر ایده آل است.
- کاهش راندمان و شتاب: موتور به سختی دور می گیرد و شتاب خودرو کم می شود.
- صدای ناهنجار موتور: صدای تق تق یا زوزه از موتور به گوش می رسد.
- نشتی مایع خنک کننده: لکه های سبز یا زرد زیر رادیاتور یا در محل پارک اتومبیل مشاهده می شود.
- کاهش سطح مایع خنک کننده: مایع خنک کننده را باید به طور مکرر اضافه کردن و یا به طور کلی عوض نمود.
- جرم و رسوب در رادیاتور: لوله ها و پره های رادیاتور با جرم و رسوب پوشیده می شوند.
- شل شدن شیلنگ ها: شیلنگ های متصل به رادیاتور شل و فرسوده می گردند.
- روشن شدن چراغ هشدار دمای موتور: چراغ چکاپ یا چراغ هشدار دمای موتور به طور مداوم روشن می شود.
- بوی نامطبوع: بوی سوختگی یا بخار بدبو از موتور به مشام می رسد.
- عملکرد نامناسب فن: فن رادیاتور به طور مداوم یا بیش از حد معمول کار می کند.
- و …
روش های پیشگیری از گرفتگی و کثیفی رادیاتور ماشین
- انتخاب مایع خنک کننده با کیفیت و مناسب با نوع موتور، اولین قدم در حفظ سلامت رادیاتور است. مایع خنک کننده باکیفیت، از خوردگی و رسوب در مجاری رادیاتور جلوگیری می کند. با تحقیق در منابع معتبر و یا مشورت با افراد متخصص می توانید بهترین و مناسب ترین نوع مایع خنک کننده برای خودروی خود را بیابید.
- با گذشت زمان، مایع خنک کننده خاصیت خود را از دست می دهد و رسوبات و جرم در آن به وجود می آید؛ به همین دلیل، تعویض دوره ای مایع خنک کننده طبق توصیه کارخانه سازنده خودرو و یا تعمیرکاران زبده ضروری است.
- شستشوی دوره ای رادیاتور، به خصوص در مناطقی با آب و هوای آلوده، از رسوب جرم و کثیفی در آن جلوگیری می کند. برای شستشوی رادیاتور می توانید از روش های خانگی مانند آب و سرکه یا از خدمات تخصصی مکانیک ها و تعمیرکاران ماشین استفاده کنید.
- شلنگ ها و لوله های رادیاتور ممکن است با گذشت زمان فرسوده، ترک خورده یا پاره شوند. نقص در این اجزا می تواند منجر به نشتی مایع خنک کننده و نقص در عملکرد رادیاتور شود. به طور دوره ای این شیلنگ ها و لوله ها را بررسی کنید و در صورت مشاهده نقص، آن ها را تعویض نمایید.
- جلوگیری از گرمای بیش از حد موتور، به حفظ سلامت رادیاتور و سایر اجزای موتور کمک می کند. از رانندگی در ترافیک سنگین به مدت طولانی، بکسل کردن بار سنگین و رانندگی در شرایط سخت و آب و هوایی گرم خودداری کنید.
در انتها لازم است یادآور شویم؛ خودداری از تعمیر و ترمیم به موقع رادیاتور ماشین بسیار خطرناک بوده و می تواند عواقب بدی را برای راننده و سرنشینان ماشین به دنبال داشته باشد. اگر خودتان تخصص و تجربه کافی در حوزه تعمیرات ماشین ندارید؛ بهتر است این کار را به افراد ماهر و زبده بسپارید. به علاوه؛ شما کاربران محترم می توانید برای یادگیری روش های تعمیر و نگه داری رادیاتور ماشین و دیگر سیستم های فنی اتومبیل در دوره های تخصصی آموزشگاه فن و کار مانند آموزش برق خودرو و دوره آموزش تعمیرات ایسیو و تعمیرات بخاری و کولر و … شرکت نمایید.