آموزش تست قطعات موبایل با مولتی متر
دستگاههای زیادی برای آزمایش قطعات مختلف الکترونیکی وجود دارند ، اما توجیه هزینه برای تکنسین های معمولی و تعمیرکاران، به ویژه تازه کارها در این مورد بسیار دشوار است. اگر یک نظر سنجی از تکنسین های تعمیرات صورت بگیرد، به خوبی متوجه خواهید شد که پر مصرف ترین تجهیزات آزمایشگاهی آنها مولتی مترهای دیجیتال می باشد، البته برای برخی نیز مولتی مترهای آنالوگ خواهد بود. زیرا از این دستگاه های همه کاره می توان برای آزمایش و تشخیص طیف وسیعی از مدارها و قطعات استفاده کرد. این نوشته به آموزش مراحل تست قطعات موبایل با مولتی متر اختصاص دارد.
دستگاههای زیادی برای آزمایش قطعات مختلف الکترونیکی وجود دارند ، اما توجیه هزینه برای تکنسین های معمولی و تعمیرکاران، به ویژه تازه کارها در این مورد بسیار دشوار است. اگر یک نظر سنجی از تکنسین های تعمیرات صورت بگیرد، به خوبی متوجه خواهید شد که پر مصرف ترین تجهیزات آزمایشگاهی آنها مولتی مترهای دیجیتال می باشد، البته برای برخی نیز مولتی مترهای آنالوگ خواهد بود. زیرا از این دستگاه های همه کاره می توان برای آزمایش و تشخیص طیف وسیعی از مدارها و قطعات استفاده کرد. این نوشته به آموزش مراحل تست قطعات موبایل با مولتی متر اختصاص دارد.
آموزشگاه فن و کار دوره جامع آموزش تعمیرات موبایل شامل صفر تا صد تعمیر سخت افزار و نرم افزر گوشی های اندورید و آیفون را در کارگاههای عملی و در دو سطح تخصصی و فوق تخصصی برگزار می کند. برای مشاهده جزئیات بیشتر این دوره روی تصویر زیر کلیک نمایید:
تست سوئیچ موبایل با مولتی متر
برای تست سوئیچ گوشی:
- نوع سوئیچ که با آن روبرو هستید را تعیین کنید.
- مولتی متر را در حالت تست اتصال (علامت دیود) با هشدار زنگ قرار دهید.
- پایه های pbc (برد مدار که مادربرد نیز نامیده می شود) سوئیچ را شناسایی کنید.
- برای یک سوئیچ دو پایه ای ساده که در حالت عادی در وضعیت off قرار دارد، اتصال بین هر دو ترمنیال را آزمایش نمایید. اگر صدای بیپ اتصال را تایید کرد، سوئیچ را تعویض کنید.
- اگر اتصال در حالت OFF وجود ندارد، هر دو پروب را بر روی پایه ها قرار دهید و سوئیچ را فشار دهید.
- اگر هنگام فشار دادن سوئیچ یک بوق که نشانگر اتصال است وجود داشته باشد، سوئیچ سالم است. اگر بوقی وجود نداشته باشد (بدون اتصال) سوئیچ آسیب دیده است و در نتیجه باید آن را تعویض نمایید.
- برای یک کلید چهارپایه ای، توجه داشته باشید که تنها دو قطب مثبت و منفی از منبع برق تغذیه وجود دارد. بنابراین، تنها 2 نقطه برای آزمون وجود دارد. دو پایه اضافی معمولا یا برای تعادل یا به دلیل سایر ملاحظات طراحی سوئیچ می باشند. پایه های نقطه آزمایش را شناسایی کنید (یک جفت بهم پیوسته و از دو جفت جدا می باشند) و سپس مراحل 4 تا 7 را تکرار نمایید.
برای آگاهی از قطعاتی که در موبایل استفاده شده اند، مقاله صفر تا صد قطعات بکار رفته در موبایل را بخوانید.
تست میکروفون گوشی موبایل با مولتی متر
برای تست میکروفون گوشی:
- مولتی متر را در حالت اتصال با هشدار زنگ قرار دهید.
- میکروفون ها اجزای دو پایه ای هستند. پروب مثبت را بر روی پایه متصل به مثبت pbc قرار دهید. معمولا روی pbc این مورد به خوبی مشخص می شود. پروب منفی را نیز بر روی ترمینال منفی قرار دهید.
- مقدار نمایش داده شده باید بین ±100 Ω1700 ~700 باشد.
- برای هر مقدار کمتر ار 600 علامت مقاومت یا بالاتر از 1800 علامت مقاومت قطعه را جایگزین کنید.
تست اسپیکر و بلندگو موبایل با مولتی متر
برای تست بلندگوهای گوشی:
- مولتی متر را در حالت تست اتصال با هشدار بوق قرار دهید.
- بلندگوها دارای 2 پایه می باشند. پروب مثبت را بر روی ترمینال متصل به پد مثبت pbc قرار دهید. معمولا این مورد بر روی pbc به خوبی مشخص است. در برخی از موارد ترمینال ها دارای سیم های قرمز مثبت و مشکی منفی با روکش pvc می باشند که به سادگی با علامت مثبت و منفی مشخص شده اند. برای ادامه کار پروب منفی را نیز بر روی ترمینال منفی بلندگو قرار دهید.
- مقدار نمایش داده شده باید بین Ω33 ~30 و ±3 باشد.
- برای هر مقدار کمتر از 27 علامت مقاومت یا بالاتر از 36 علامت مقاوت قطعه را جایگزین نمایید.
تست زنگ های گوشی با مولتی متر
برای تست زنگ گوشی:
- مولتی متر را در حالت تست اتصال با هشدار زنگ قرار دهید
- زنگ ها اجزای دو ترمینالی هستند. پروب مثبت را بر روی ترمینال متصل به پد مثبت pbc قرار دهید. معمولا این مورد بر روی pbc مشخص می باشد. در برخی از موارد ترمینال ها دارای سیم های قرمز مثبت و مشکی منفی با روکش pvc می باشند. پروب منفی را نیز روی ترمینال منفی آن قرار دهید.
- مقدار نمایش داده شده روی مولتی متر باید بین ±1 Ω10 ~9 باشد.
- برای هر مقدار کمتر از 8 علامت مقاومت یا بالاتر از 11 علامت مقاومت قطعه را جایگزین نمایید.
تست ویبراتورهای موبایل با مولتی متر
برای تست ویبراتور گوشی:
- مولتی متر را در حالت اتصال با هشدار بوق قرار دهید.
- ویبراتورها دارای اجزای 2 ترمینالی می باشند. پروب مثبت را بر روی ترمینال متصل به پد مثبت pbc قرار دهید. معمولا این مورد بر روی pbc مشخص می باشد. در برخی از موراد ترمینال ها دارای سیم های قرمز مثبت و مشکی منفی با روکش pvc می باشند که در این حالت اتصال پروب ها به آن بسیار راحت است. پروب منفی را نیز بر روی ترمینال منفی آن قرار دهید.
- مقدار نمایش داده شده بر روی متر باید بین ±1 Ω15 ~9 باشد.
- برای هر مقدار کمتر از 8 علامت مقاومت یا بالاتر از 16 علامت مقاومت قطعه را جایگزین نمایید.
نحوه تست مقاومت در موبایل با مولتی متر
مقاومت ها اجزای الکتریکی دو ترمینالی غیر فعالی می باشند که مقاومت الکتریکی را به عنوان یک عنصر مدار ایجاد می کنند. در مقاله نحوه اندازه گیری مقاومت ، روش آن اندازه گیری را بررسی کرده ایم.
برای تست مقاومت گوشی:
- مولتی متر را در حالت تست مقاومت قرار دهید.
- پایه های مقاومتی قطبیت ندارند. پروب را می توان در هر دو طرف بر روی هر یک از پایه ها قرار داد. مراقب باشید که cb باید از شبکه برق جدا باشد.
- پروب مثبت را بر روی یکی از پایه های آن متصل به pbc قرار دهید. پروب منفی را نیز بر روی پایانه دیگر آن قرار دهید و مقادیر را بخوانید.
- انتخاب گر باید قبل از شروع اندازه گیری به پایین ترین مقیاس در کالیبراتور مقاومت چرخانده شود.
- قبل از آزمایش مقاومت، بهتر است مقدار دقیق یک مقاومت خاص را روی نمودار شماتیک یا همانطور که بر روی آن نوشته شده است تعیین کنید.
- افزایش مقیاس را ادامه دهید تا یک مقدار واحد به دست بیاید.
- نتایج آزمایش نباید خیلی کم باشند، بطوری که مقدار آن به صفر نزدیک باشد، که یک اتصال کوتاه را نشان می دهد. استثنا برای مقاومت هایی است که به عنوان فیوز استفاده می شود. همچنین اگر نتایج خیلی زیاد باشند، ممکن است نشان دهنده مقاومت مدار باز یا مقاومتی باشد که مقدار بالاتری بدست آورده است. این مورد نشانه احتمالی از نقص است و باید قطعه تعویض شود.
تست خازن در موبایل با مولتی متر
برای انجام آزمایش بر روی خازن های pbc گوشی های هوشمند، ابتدا باید ویژگی آن را در نظر بگیریم. خازن ها انرژی را بصورت میدان الکترواستاتیک ذخیره می کنند. خازن ها در دستگاههای تلفن همراه، در رنگ ها، اشکال و انواع مختلف با مقادیر متفاوت یافت خواهند شد که عبارتند از :
خازن های غیر الکترولیتی، به رنگ سیاه روشن (خاکستری تیره) ، زرد یا قهوه ای می باشند. آنها غیر قطبی هستند و بدون علامت های مثبت یا منفی می باشند.
خازن های الکترولیتی معمولا یا به رنگ نارنجی با نوار قهوه ای در یک سر و یا با رنگ سیاه با نوارد سفید در یک طرف دیگر در گوشی های هوشمند قابل شناسایی می باشند. این خازن ها دارای دو قطب مثبت و منفی هستند.
دلیل شرح فوق این می باشد که تست خرابی خازن در گوشی های هوشمند یا تبلت ها شامل مشاهده رنگ هایی است که هنگام سوختن آنها رخ می دهد. خازن ها به دو صورت معیوب شناسایی می شوند.
- اتصال کوتاه
- مدار باز
برای انجام آزمایش برای نقص در اتصال کوتاه:
- مولتی متر را بر روی حداقل مقیاس مقاومت تنظیم کنید.
- برای خازن های الکترولیتی، پروب منفی را به ترمینال مثبت خازن و پروب مثبت را به ترمینال منفی وصل نمایید.
- اگر مولتی متر در ابتدا صفر اهم را بخواند و به بی نهایت برسد، اتصال کوتاه وجود ندارد.
- برای خازن های غیر الکترولیتی مانند سرامیکی و سایر انواع خازن با ظرفیت خازن کمتر از علامت نقطه 1.µf ، قرائت مولتی متر بی حرکت می ماند. یعنی مقاومت بی نهایت.
- اگر اتصال کوتاه باشد، قرائت مولتی متر به صفر اهم تمایل پیدا می کند.
- برای خازن های بزرگتر، کار استاندارد این است که یک سیم از پایه های آن را از مدار pbc بردارید. اما برای دستگاههای تلفن همراه اینکار را انجام ندهید. هدف آزمایش مقادیر خازن در حال تست می باشد. برای اینکه مطابق با قابلیت ذخیره بار خود رفتار کنید. هنگامی که یک منبع d.c به پایه های آن اعمال می شود، خروجی ولت متر به سادگی خروجی ولتاژ تغذیه را پس از مدتی منعکس می کند. اما اگر خازن نشتی داشته باشد یا اگر خازن اتصال کوتاه شده باشد، قرائت ولت متر بالا می پرد و سپس دوباره پایین می آید، البته نه به اندازه صفر، با این حال، اگر مولتی متر هیچ افزایشی در مقدار یا جهش نداشته باشد، خازن یا مدار باز است یا ظرفیت خازن برای ثبت نتیجه بسیار کم خواهد بود.
- برای خازن های گوشی هوشمند یا تبلت، pbc را تمیز کنید تا خازن ها خالی شده و تمام شارژ باقی مانده خنثی شود. اگر خازن مورد آزمایش دارای شارژ می باشد، پایه ها را برای تخلیه آن پل کنید. سپس ولتاژ را از منبع تغذیه به مدت 20 ثانیه به pbc اعمال کنید. دوباره تست کنید تا مطمئن شوید که مانند مرحله قبلی از منبع شارژ دریافت می کند یا خیر.
تست سلف در موبایل با مولتی متر
سلف ها به سادگی از سیم پیچی که بر روی یک آرمیچر یا خسته اهنی نرم پیچیده شده است ساخته می شوند. بهترین تست برای بررسی خوب بودن یا نبودن سلف، آزمایش مقاومت سلف با مولتی متر می باشد.
برای تست سلف گوشی:
- کلید انتخابگر مولتی متر را بروی تنظیم اهم متر (مقاومت) قرار دهید.
- هیچ ملاحظات قطبیتی با توجه به اندازه گیری مقاومت وجود ندارد، پروب های مثبت و مفی را هر کدام بر روی پایانه سلف قرار دهید.
- سلف باید مقاومت بسیار کم را در سرتاسر پایه های خود بخواند، که این مقدار تنها چند اهم می باشد. اگر سلف مقاومت بالایی را نشان دهد معیوب می باشد و باید در مدار تعویض گردد.
- اگر یک سلف مقدار مقاومت بسیار کوچک یا کمتر از یک اهم (بسیار نزدیک به 0 علامت مقاومت) را می خواند، ممکن است نشانه ای از اتصال کوتاه باشد. سلف های عملکردی معمولا چند اهم، بیشتر از 1 علامت مقاومت و معمولا کمتر از 10 علامت مقاومت را می خوانند. این یک محدود سالم برای مقدار اندوکتانس می باشد. هر مقدار خازج از این محدوده معمولا نشانه معیوب بودن سلف می باشد.